shop.musicserver.cz

Primal Scream - elektrický rock'n'roll budoucnosti

Vydáno: 12.09.2002 05:00 v sekci Recenze - Pavel Kučera | foto: facebook interpreta

Skotští bouřliváci Primal Scream si do studia natahali kytary i elektronické mašinky a přizvali si k tomu lidi jako Robert Plant, Kevin Shields, Kate Moss nebo Jim Reid. Myslíte, že takhle mohla vzniknout špatná deska? Náš názor se dozvíte v recenzi jejich aktuálního počinu nazvaného "Evil Heat".

9/10

Primal Scream - Evil Heat

Celkový čas: 41:40

Skladby: Deep Hit Of Morning Sun, Miss Lucifer, Autobahn 66, Detroit, Rise, The Lord Is My Shotgun, City, Some Velvet Morning, Skull X, A Scanner Darkly, Space Blues #2

Autor je redaktorem časopisu Show!

Vydavatel: Sony Music / Bonton

Mé první setkání s Primal Scream se odehrálo v roce 1991, kdy na MTV začal rotovat videoklip k singlu "Movin' On Up" z jejich tehdejšího třetího alba "Screamadelica". Podle této skladby jsem tehdy Primals tipoval spíš na souputníky kapel jako The Black Crowes, ovšem už při poslechu celé desky mi došlo, že Primal Scream to mají úplně jinak a že kromě blues a rock'n'rollu jsou fascinováni i tehdejší acid houseovou vlnou. Primal Scream tak byli kapelou, která na pódiu vystupovala jako parta rockerů, ačkoliv během turné lupali jednu extázi za drhou a jejich autobusem dunělo techno. Přestože následné album "Give Out But Don't Give Up" bylo ještě především rock'n'rollovou nahrávkou, obě polohy, taneční i rocková, se u kapely stále těsněji prolínaly. Příklon k elektronickému zvuku za použití rockových písňových šablon předznamenalo už album "Vanishing Point". Do krajnosti pak svoji hudební vizi Primals dovedli na minulé extra hlučné desce "XTRMNTR" a právě aktuálním albu "Evil Heat".

Frontman Primals Bobby Gillespie nové album své kapely definuje jako "electronic garage band future rock'n'roll". Je to sice okázalé a trochu velkohubé, ale sedí to v podstatě bezezbytku. "Evil Heat" je bezmála třičtvrtěhodina hlučného sonického dobrodružství, oscilujícího mezi těžkým detroitským technem, punkem a rockovou psychedelií a její nálada kolísá od težké narkotické schízy, přes dekadentní sexualitu až po otevřený vztek.

Úvodní "Deep Hit Of The Morning Sun" je hypnotická věc s protahovaným zpěvem v refrénu, která zní podobně, jako by ji Primals složili společně s The Doors. Následuje první singl "Miss Lucifer", což je čistá a strhující elektronická jízda produkovaná Jagzem Koognerem ze Sabres Of Paradise, s odeskávaným Bobbyho zpěvem. Mírné zklidnění přichází se skladbou "Autobahn 66", která je díky svému názvu, zvuku i jemné klávesové vyhrávce jasným odkazem na Kraftwerk a je současně jedním z nejlepších míst desky. Ve čtyřce "Detroit", která je jako stroj se valící kousek s těžkým elektronickým zvukem, hostuje jedno z prvních velkých jmen desky, Jim Reid ze skotské kytarové legendy Jesus & Mary Chain. Pro neznalé poměrů, právě v této kapele Bobby Gillespie zahájil svoji kariéru, ovšem na pozici bubeníka. Další v pořadí je nová verze kontroverzní skladby "Bomb The Pentagon", kterou Primals pro jistotu na album zařadili pod názvem "Rise". Pod jednoduchým basovým riffem zní jako buchar nekompromisní a na kost oholená bicí linka, do čehož Bobby zpívá jeden ze svých politicky nejradikálnějších textů. "The Lord Is My Shotgun" je pro změnu electro boogie s ruchovou rytmikou a bluesovým feelingem, který ještě podtrhuje harmonika zpěváka Roberta Planta z Led Zeppelin. Ačkoliv jsem o tom v bookletu nenašel ani zmínku, nějak mám při jejím poslechu stále dojem, že ji nazpíval Jon Spencer z kapely Jon Spencer Blues Explosion, nicméně to bude skutečně Bobby Gillespie. Své staré punkové kořeny Primals odhalují ve skladbě "City", což je skvělá punková vypalovačka s nejrockovějším zvukem z celého alba a další z jeho vrcholů. Mimochodem, na kytaru v ní hostuje Kevin Shields z dnes už neexistujících My Blood Valentine. Nejvíc na kolena mě ale srazila patrně skladba "Some Velvet Morning" - coververze hitu Nancy Sinatra a Lee Hazlewooda, kterou si s Bobbym zazpívala modelka Kate Moss. Tenhle kousek, který Primals podepřeli zkresleným houseovým rytmem a elektronickými ruchy, je jednou z nejvíce psychosexy skladeb, co jsem kdy slyšel. "Skull X" je další punkárna podobného ražení jako "City" s nabroušenými kytarami a předposlední skladba "A Scanner Darkly" je další electro věc, tentokrát s Maniho dunící basovou linkou a přehlednou syntezátorovou melodií, k níž jako by se Primal Scream inspirovali u Orbital. Na úplný závěr pak přichází zklidnění a smíření v podobě elektronického gospelu "Space Blues #2", patřícího do podobné kategorie jako skladba "Dream On" z desky "XTRMNTR" či "Star" z "Vanishing Point".

Jak bylo už několikrát zmíněno, "Evil Heat" je album velmi hlučné, ale díky své nepříliš dlouhé stopáži by vám nemělo začít lézt na mozek. Současně je to album i experimentální, ale ne takovým tím stylem "uvidíme, jak to bude znít. Primals šli do studia evidentně s poměrně jasnou představou a ani velký počet hostů a spolupracovníků jejich představy nerozmělnil. Budiž míněno jako vyznamenání, že alba jako "Evil Heat" posouvají věci kupředu.

Ať patříte mezi lidi, kteří Primal Scream a jejich hudbu a postoje zavrhují či obdivují, nemůžete popřít, že jsou jednou z mála britských kytarových kapel devadesátých let, kteří - narozdíl například od Oasis - ještě stále někam směřují, vyvíjejí se a pokoušejí se hledat nové prostředky, čímž mají dost společného například s Radiohead. A přestože vás z desky "Evil Heat" mohou na několika místech docela klidně bolet uši, osobně se domnívám, že se jedná o jedno z nejlepších alb jejich diskografie.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Nové desky 30/2023 - od Post Malona přes Echosmith po Carly Rae Jepsen (02.08.2023 20:30)
- Zemřel Martin Duffy z Primal Scream (20.12.2022 12:14)
- Nové desky 46/2021 - od Adele přes Roberta Planta s Alisson Krauss po Stinga (24.11.2021 19:30)
- Lorde: "Při psaní singlu 'Solar Power' mě inspirovali Primal Scream." Britská kapela skladbu miluje (14.06.2021 09:51)
- Naživo: Dramaturgie Metronome Festivalu se stále drží zpátky, zvítězila nadčasovost (25.06.2019 00:08)
- Fotogalerie: Druhý den Metronome Festivalu v obrazech podruhé (24.06.2019 15:36)
- Fotogalerie: Druhý den Metronome Festivalu v obrazech poprvé (24.06.2019 10:34)
- Publicistika: Nejen prvotní výkřik aneb 5 kroků k legendárnosti Primal Scream (22.05.2019 16:00)
- Energičtí Primal Scream jsou další hvězdou Metronome Festivalu Prague (30.11.2018 16:44)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu