shop.musicserver.cz
Kygo, Anna Of The North, Sonny Alven, Forum Karlín, Praha, 9.4.2016

Kygo vyprodal Forum Karlín i bez jediné desky na kontě

Vydáno: 10.04.2016 19:29 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: standard.co.uk

Doba se mění. Alba jsou sice stále důležitá, ale pro umělce tvořící komerční hudbu je ještě podstatnější dostat se do rádií a hitparád. Jakmile se vám podaří dosáhnout této mety, můžete se spolehnout na to, že na vás lidi přijdou. Tak jako na Kyga, který po roce od vyprodaného Roxy v sobotu opět hrál v Praze.

Live: Kygo

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 9. dubna 2016
support: Anna Of The North Sonny Alven
setlist: Younger (Seinabo Sey cover), Miami 82, Stay, Carry Me, I See Fire (Ed Sheeran cover), I'm In Love, Often (Kygo Remix) (The Weeknd cover), Coming Over, No Diggity vs Thrift Shop, Sexual Healing (Marvin Gaye cover), Cut Your Teeth (Kyla La Grange cover), Raging, Wait (Kygo Remix) (M83 cover), Happy Birthday (John Legend cover), Oasis, Stole The Show, Midnight (Kygo Remix) (Coldplay cover), Nothing Left, Firestone

Fotografie jsou pouze ilustrační.

Kygo
© vegasseven.com
Davům, líně se točících kolem barů, hrál na uvítanou norský EDM producent Sonny Alven, jehož jméno bychom si asi měli zapamatovat. Ne že by snad jeho set, čerpající mimo jiné i z devadesátkového eurodanceu, byl nějak převratný, ale vzhledem k tomu, jaké si Kygo volí předskokany, z něj asi brzy bude velká hvězda. Uznejte sami: do Roxy si tehdy přivezl Thomase Jacka, který se tam o půl roku později vrátil už coby hlavní hvězda a s sebou pro změnu dovezl norského DJe skrývajícího se pod přezdívkou Matoma. A ani on už dnes nepatří mezi nounejmy.

Podobně vyrůst by mohla i na belgickém nezávislém labelu Different Recordings vydávající Anna Of The North. Synthpop s dreampopem mísící hvězdička má temnou image i hudbu evokující Halsey nebo Lorde, ale její hlas připomíná spíše Lauren Mayberry z CHVRCHES. V doprovodu bubeníka, multiinstrumentalisty a efektů míchající její zpěv s přednahranými vícehlasými vokály předvedla solidní vystoupení, které navnadilo na seznámení se s její tvorbou hlouběji.

Kygo se za těch sedm měsíců, které uplynuly od berlínské Lollapaloozy, kde na nejmenším pódiu v odpoledních hodinách vystupoval, hodně změnil. Jeho stage už netvoří jen DJský koutek s promítací plochou za zády. Už je to velká show. Světel je tolik, že jimi je třeba osadit dva mohutné trojúhelníky, které tvoří dominantu pódia, a kolem pultu s klávesami, drumpady a dvojicí iPadů jsou čtyři obrovské kosočtvercové obrazovky seskládané tak, aby korespondovaly s Kygovým trademarkovým logem a ještě zbylo místo i na záběry na jeho ruce.

Kygo
© zimbio.com
Namísto za pultem začala show pádem plachty, za níž se severská hvězda ukázala nejprve zpoza piána, na němž odehrála jednoduché intro. Po přesunu za pult už to ale začalo vypadat jako klasický Kygův koncert. Ikonický kšilt dozadu a tanec připomínající kopulační pohyby nechyběly, ruka zběsile mávající ve vzduchu už ale většinou ano. Autor hymny k Ultra Music Festivalu totiž měl co dělat, aby na klávesách stíhal odehrát těch pár not, které jeho písně i remixy mají a které se spolu s tropical housovou produkcí, jíž se proslavil, postaraly o jeho mezinárodní průlom.

První hlasitější reakce publika probíhaly u promosinglu "Stay", v němž se Forem rozezněly předtočené vokály Elly Henderson. Ještě známější je ale Kygův remix "I See Fire" Eda Sheerana, díky němuž si norský DJ poprvé doopravdy řekl o pozornost. Fanoušci zvyklí na letícího draka a vůbec líbivé obrázky živoucí a pestré fauny, která za Kygem na projekcích běžela na Lollapalloze, ale tentokrát nevěděli co s očima. Nápaditá doprovodná videa k hudbě byla zredukována na abstraktní a nicneříkající výjevy, jimiž maximálně jednou za půl minuty proletělo zmiňované kosočtvercové logo. Nuda a jeden z důkazů, že Kygo dělá vše proto, aby se vyrovnal EDM hvězdám typu Calvina Harrise či Aviciiho, čímž jeho dřívější jinakost naneštěstí mizí.

Kygo
© madeupltd.com
Tím dalším a pochopitelně i mnohem důležitějším důkazem je samotná hudba, která se od svěžího tropical housu s blížícím se květnovým vydáním prvotiny "Cloud Nine" stále více profiluje jako stádovitá taneční muzika, kde od sebe jednotlivé písně rozeznáte maximálně podle hlasu hostujícího zpěváka či zpěvačky. Jinak jsou ale na místě obavy, že to bude ta stejná EDM masírka, kterých si na komerčních rádiích můžete celý den pouštět do aleluja, a rozdíly mezi jejich interprety nepoznáte. Příkladem za všechny budiž ukřičená příšernost jménem "I'm In Love".

Je to rozhodně škoda, protože ještě před pár měsíci zněl Kygo neotřele a jeho berlínský set nepostrádal organickou strukturu a živelnost, které v Praze se setem připomínajícím spíše narychlo pospojované singly s remixy scházely.

Co se týče remixů, mezi nimi jednoznačně čněl mashup "No Diggity/Thrift Shop", klasika "Sexual Healing" od Marvina Gaye či "Wait" od na Colours a Szigetu už brzy vystupujících M83.

Z vlastních věcí zaujaly hlavně singly. A zatímco "Raging" je navzdory účasti sympaťáků z Kodaline tuctovka, u "Nothing Left" s Willem Heardem, známým hlavně z četných spoluprací s Rudimental, jste po dlouhé době neměli pocit, že posloucháte pořád tu stejnou písničku dokola.

Kygo
© billboard.com
Závěr se vůbec docela vydařil. Kromě hitové "Stole The Show", v němž se na sál snesly konfety, Kygo zavzpomínal i na Coldplay remixem jejich, respektive Hopkinsovy "Midnight", a v závěrečné "Firestone" se přesunul k piánu, u něhož jej živým zpěvem doplnila Anna From The North, aby se po dvou refrénech oba přesunuli zase za pult, od něhož jeho největší hit dokončili výbuchem bílých papírových rolí.

Zda se z Kyga stane namísto nadějného nováčka tuctová, prázdná věc, vůči níž je třeba se vymezovat, se dozvíme v květnu, jedno je ale jasné už teď. I když byl v Praze jen docela dobrý, neměli bychom pozadu nechávat fakt, že jako umělec bez jakéhokoliv dlouhohrajícího nosiče dokázal hodně dopředu vyprodat třítisícovou halu, do níž se lidi přijeli bavit za opravdovou muzikou, namísto toho, aby ji jen zprostředkovaně sledovali v televizi pomocí cen Anděl.

Kygo
© electricsloth.com
Ta reálná muzika totiž žila právě tam, nikoliv na naškrobeném galavečeru pod patronátem kontroverzního podnikatele. A ať už si o Kygovi myslíte cokoliv, pořád se tomu, o čem muzika a reálná kultura opravdu je, přiblížil mnohem víc než kdokoliv z těch, co se v Hudebním divadle Karlín plácali po zádech. A že šli mladí lidé radši na koncert, než aby seděli u televizního přenosu, je pro budoucnost hudebního průmyslu mnohem lepší zpráva, než že nějakou cenu dostal ten či onen.

NÁZORY
  • aha (tom, 10.04.2016 20:04) Reagovat

    takže reálná muzika je tahle EDM s*ačka, zatímco na škrobeném večeru vystupovali nereální Aneta Langerová, Dan Bárta a Lenka Dusilová. I zbytek reportu je klasický Trávníčkův blábol. Děkuji MS za opravdu kvalitní články...

    • Re: aha (tom, 10.04.2016 20:07) Reagovat

      A to jsem netušil, že známkou kvality je návštěvnost. Vyprodané jsou i Tomorrowland nebo Ultra Music Festival. Taky je tam velká spousta mladých lidí. Myslet si ale, že se tam odehrává opravdová hudba může jen naprostý blázen.

      • Re: aha (Tomáš, 10.04.2016 21:30) Reagovat

        A vy jste nějaký arbitr toho, co je "opravdová" hudba? To co třeba vy považujete za hudbu, může někdo považovat za odpad a opačně, je to subjektivní věc. Tečka.

        • Re: aha (tom, 10.04.2016 22:34) Reagovat

          Tak určitě. Tečka.

      • Re: aha (Martin, 11.04.2016 09:27) Reagovat

        Už jsem se bál, že se neobjeví fanda kvalitní a opravdové hudby, aby nás plebs poučil jaké posloucháme sračky. Tak jo, běž si pustit Kabáty nebo jinej kytarovej bordel a nelez do diskuzí k hudbě, které nerozumíš.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kygo s Avou Max ve "Whatever" kazí průlomový hit od Shakiry (21.01.2024 09:11)
- Video: Kygo pokračuje ve své prznící jízdě. Za oběť mu nyní padla Donna Summer a její "Hot Stuff" (20.09.2020 15:13)
- Video: Kygo předělal hitovku Tiny Turner "What's Love Got to Do with It". Zní to tak hrozně, jak hrozně to vypadá napsané (17.07.2020 13:32)
- Nové desky 21/2020 - od Kyga přes Dipla po Lady Gaga (03.06.2020 08:00)
- Video: Kygo novinkami "Like It Is" a "I'll Wait" opět cílí především na mainstreamová rádia (07.04.2020 10:44)
- Rekordmanka světových žebříčků Tones And I přidává čtvrtý triumf v českých rádiích, Karel Gott dál vládne pořadí alb (08.01.2020 20:53)
- Nové desky 44/2019 - od Ringo Starra přes Stereophonics po Mydy Rabycad (31.10.2019 00:05)
- Naživo: Martin Garrix si ve třetím dni Szigetu zahrál s Macklemorem, Tove Lo se svlékala (10.08.2019 15:00)
- Fotogalerie: Třetí den Szigetu v podání Martina Garrixe, Tove Lo a dalších v obrazech (10.08.2019 14:59)
- Audio: Do světa míří první posmrtně vydaný singl Whitney Houston. Novou verzi "Higher Love" obstaral Kygo (01.07.2019 11:34)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu