Swans vyrážejí na poslední turné. V říjnu se zastaví i v Praze

08.04.2016 14:23 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Michael Gira, lídr legendární newyorské skupiny Swans, má k naší zemi speciální vztah nejen díky svým českým předkům (jeho příjmení je derivátem českého "Jíra"). Své Swans do tehdejšího Československa (do Prahy, Brna a Bratislavy) přivezl ke koncertům v utajení ještě dlouho před přelomovým rokem 1989 a zvláště do Prahy se s nimi či s dalšími projekty rád vracel i po něm. Když se Gira rozhodl po bezmála patnáctileté pauze v roce 2010 Swans reaktivovat k novému životu albem "My Father Will Guide Me Up" a "Rope To The Sky", nikdo ještě netušil, co to bude za rozruch a že startuje jejich zlatý věk. Praha tehdy každopádně nechyběla mezi zastávkami hned prvního turné a poté rovněž ani jednou s každou další novou nahrávkou.

Není divu, že se Swans se svými zdejšími fanoušky chtějí také důstojně rozloučit. Současná inkarnace formace podle slov samotného lídra totiž končí, skupina se rozloučí novým trojalbem "The Glowing Man", jež v červnu letošního roku vychází znovu na Girově vlastní DIY značce Young God ve spolupráci s mezinárodně věhlasným britským labelem Mute Records.

Naživo svou novinku Swans pak představí prostřednictvím rozsáhlého světového turné, které se v Evropě rozběhne začátkem podzimu, pražské vystoupení je stanoveno na středu 19. října v Divadle Archa. Michael Gira bude prý pak pod značkou Swans nahrávat a vystupovat nadále, ovšem okruh jeho spolupracovníků i zvukový koncept se budou v rámci každého projektu výrazně lišit a koncertní aktivita bude výrazně potlačena.

Současná konfigurace Swans, jež tedy zatím ve stále aktuální sestavě (kromě Michaela Giry v ní figurují Norman Westberg, Kristof Hahn, Phil Puleo, Christopher Pravdica a Thor Harris) sluje svými emotivně vypjatými a zvukově intenzivními živými koncerty, by pro svoje poslední pražské vystoupení měla být ještě posílena o (snad i několik) hostujících hudebníků. Roli supportu, který bude otvírat všechny koncerty podzimního evropského turné, se na Girovo pozvání ujala mladá švédská zpěvačka Anna Von Hausswolff.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY