Floex dokončil další hudební misi, vydává rozmanitý soundtrack ke hře "Samorost 3"

08.04.2016 11:48 - Dan Hájek | foto: Minority Records

Tomáš Dvořák (Floex) opět spojil síly s tvůrci her Amanita Design a po soundtraccích ke hrám "Samorost 2" a "Machinarium" natočil hudbu ke třetímu dějství logické point-and-click adventury "Samorost". Ta je zároveň z celé série prvním plnohodnotným pokračováním v HD grafice a od uvedení na trh 24. března se jí dostává zasloužené celosvětové pozornosti a kladných ohlasů.

Její přípravy zabraly téměř pět let a Floex po většinu tohoto času (sám uvádí minimálně dva a půl roku práce na tomto projektu) postupně vytvářel sound design, zvuky a výrazivo jednotlivých postav, prostředí (příběh se odehrává mezi sedmi různorodými planetami) a samotnou hudební dramaturgii. Předvojem vydání soundtracku pak bylo loni vydané épéčko "Samorost 3 Pre-Remixes EP" s remixy a alternativními verzemi několika málo skladeb z uceleného celku, který ve finále čítá dvacet sedm kompozic.

Prozatím je "Samorost 3 Soundtrack" k dispozici pouze na Floexově bandcampu, 9. dubna se však konečně dostane tento rozsáhlý komplet prostřednictvím Minority Records i do oficiální celosvětové distribuce, včetně streamovacích služeb. Na podzim jej čeká fyzické vydání na 2LP a CD skrze již zmiňované hudební vydavatelství, kde vyšlo i předchozí řadové album "Zorya" a soundtrack k oceňovanému "Machinariu" (ten se dočkal hned několika vinylových reedic a patří k nejprodávanějším titulům tohoto labelu).

Při natáčení "Samorost 3 Soundtrack" Tomáš Dvořák taktéž vstřebal předchozí zkušenosti ze vzniku hudebních podkladů pro hry "Samorost 2" a "Machinarium" a naplno rozvinul svůj cit pro obrazotvornost, dějovou sounáležitost a palety odstínů nálad jednotlivých motivů. V tomto ohledu je pak hudba pro "Samorost 3" asi nejvíce rozmanitá, přesto si drží čitelný rukopis, celistvost a Dvořákův charakteristický přístup pro elementární detail melodické struktury a mozaiky hravosti jednotlivých nápadů a idejí. Tím, že ani nebyl nijak časově omezen, mohl hlouběji proniknout do tajů, zákoutí a nástrah samotné hry, případně si pohrát s vícero variantami, kam by se samotná zvukomalba mohla posunout. Nechybí tak linie hrané na Floexův velmi blízký, stěžejní nástroj - klarinet, ani laborování mezi žánry - experimentální roviny tak snadno proplouvají do ambientu či downtempa. Neméně důležitou funkci zde mají i předtočené ruchové sekvence a smyčky.

Na violoncello, violu da Gamba a ehru Dvořáka doprovází Tomáš Jamník, s vokály vypomohli Bára Kratochvílová (duo DVA) a Miloš Dvořáček. O finální mastering se již tradičně postaral osvědčený Matouš Godík. Tracklist "Samorost 3 Soundtracku" je pak následující: Samorost 3 Main Theme, Going On An Adventure, Mushroom Picker Dance, Behind The Cosmic Curtain, Constructing The Toadstool Rocket, Yellow Furry Mushroom Tune, On The Roof Of The Yellow Psychedelic Mushroom, Prenatal Hunters (Floex Revision), Taste Of Tea (Cosmic Version), Dry, Wooden and Windy, Mandragora, What Comes Next?, Lianas, Monkey Bath, The Secret Room, Volcanic Vent Planet Main Theme, Little Devils' Tune, II V 0, Walk On The Volcano, Drinking Spirits' Spirit, Cave Of The Totems, Rolling An Explosive Clod, Robotic Knight Fight, Monk Planet Main Theme, Gardens, Lake, The Celebration.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY