I s novým zpěvákem si Trautenberk zařvali "Himlhergotdonrvetr"

14.04.2016 14:45 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Klatovští Trautenberk mají smysl pro humor. Jejich krkonošský dance-metal je na tuzemské scéně skutečným zjevením, bohužel po vydání debutu "Hladová srna" do smíchu kapele moc nebylo. V roce 2014 jim totiž zemřel zpěvák Tomáš Paima aka Obrouš. Jak se s tím formace popasovala na druhé desce?
7/10

Trautenberk - Himlhergotdonrvetr

Skladby: Kubamelehubou, Nech ho bejt, Hajnej, Himlhergotdonrvetr, Temná strana talíře, Fuk a putna, Kus Aničky, Vindaloo, Potužník senior, Pán udíren
Vydáno: 26.2.2016
Celkový čas: 32:22
Vydavatel: ExAvik
Trautenberk není kapelou pro každého. Jejich dost bizarní rock'n'roll s humorem sobě vlastním asi neocení každý. Přesto se od svého debutu "Hladová srna" z roku 2013 posunuli dále a vzdali se role tuzemské kopie Rammstein. K tomu jim pomohl i nový zpěvák, který nahradil zesnulého Obrouše, Míra "Prasopes" Cisler. Toho mohou fanoušci znát z kapel Kníry či Požár Mlýna. V minulosti také zpíval ve ska-punkové partě Tleskač.

Novinka "Himlhergotdonrvetr" sice nese parametry pro klatovskou bandu typické, ale oproti debutu je album vzdušnější, pestřejší a ne tak zvukově monolitické. Naopak tradiční přístup ponechali tvorbě textů, kde znovu sází na slavný večerníček o Kubovi, Anče, Hajném a samozřejmě Trautenberkovi. Někdy se jim parodické krkonošské texty skutečně vyvedly (třeba titulní "Himlhergotdonrvetr" či "Temná strana talíře"), jindy píseň vyznívá až dětinsky hloupě ("Hajnej" nebo "Fuk a putna").

Na desce se objevili i významní hosté domácí klubové scény. Poctu zesnulému kamarádovi projevil v závěrečné skladbě "Pán udíren" Radek Škarohlíd z Hentai Corporation, František Knetl z deathmetalové Mortifilie vypomohl v "Temné straně talíře" a v úvodní "Kubamelehubou" mohou posluchači slyšet členy kapely Staré Pušky. Nejvýrazněji se prosadil, jak bývá jeho zvykem, právě frontman Hentai Corporation, který povahově smutné baladě dodal mile úsměvný šmrnc.

Hlavní devízou Trautenberka je i na druhém počinu taneční rytmus spolu s údernými refrény a dunivými kytarovými riffy. Tenhle koktejl bude sice fungovat zejména na koncertech, ale ani studiová nahrávka není špatná. Kapela zvládla natočit několik slušných hitů, které si fanoušci rádi zařvou i u přehrávače. Výborná je třeba nevečerníčková "Potužník senior" o zábavném souboji důchodce se skupinou. Zaujme i úvodní kytarový riff ve skladbě "Vindaloo" či titulní ""Himlhergotdonrvetr", která z desky vyčnívá nejvýrazněji. Ale dobrých momentů je na nahrávce více. I proto lze Trautenberka pochválit, neboť ve svém neustálém boji se lstivým Krakonošem nadále vítězí a své fanoušky baví poměrně originálním rock'n'rollem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY