shop.musicserver.cz
Jamaron - Nahá

Mladá parta Jamaron překvapuje silným debutem "Nahá"

Vydáno: 08.04.2016 10:00 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Pražská kapela Jamaron si splnila svůj sen a díky crowdfundingové kampani na Startovači.cz vydala své debutové album "Nahá". Třináct vesměs pop-rockových písní je představuje jako talentovanou a skladatelsky velmi schopnou kapelu, která by v budoucnu mohla ještě mnohé ukázat.

7/10

Jamaron - Nahá

Vydáno: 11.3.2016
Celkový čas: 51:13

Skladby: Na Maninách, Nahá, Čmeláčí píseň, Psí kšíry, Moje holka má šest strun, Jakpak se mají tvoje akvarijní rybičky?, Temná slečna, Kdybych se narodil jak panda, Osudová balada, Růžová, Andělé pláčou, V příštím životě, Nebe nad Prahou

Vydavatel: kapela

Oficiálně mají Jamaron vydané jedno čtyřskladbové EP "V obraze", ze kterého pro svůj plnohodnotný debut použili i skladbu "Maniny", jež celý dlouhohrající počin otevírá. Zbytek jsou nové písně, které vycházejí na "Nahé" poprvé.

Kapelu tvoří trio sourozenců Dostálových, kde zpěvák a frontman Ondřej je i autorem většiny textů a hudby. Svůj skladatelský podíl má však i mladší Jakub. Rodinný klan Dostálových ještě uzavírá zpěvačka a saxofonistka Marie. Kromě nich kapelu doplňuje bubeník David Albrecht a basák Filip Karlík. Za zmínku stojí i fakt, že kromě Ondry žádný další člen dosud nedovršil dvacet let.

Album "Nahá" je po všem směrech typickým debutem, a to v dobrém i špatném. Jsou zde cítit vlivy z nejrůznějších směrů, které Jamaron naposlouchali a mají je zřejmě i rádi. Nahrávka je díky tomu stylově ještě ne zcela vyhraněná, ale také i příjemně pestrá. "Nahá" v sobě skrývá vliv Chinaski, No Name, ale díky zvuku saxofonu jsou některé momenty cítit třeba po valmezských Mňága a Žďorp. Občas Jamaron zabrousí i do písničkovější roviny ve stylu rádiové nenucenosti Xindla X. Naštěstí jde vždy jen o jemný závan, nikoliv nechtěné, nebo dokonce cílené opisování.

Oproti celé řadě jiných mají i přes svůj nízký věk velký smysl pro dobrou píseň, kterých je na desce více než dost. Zaujme již úvodní úsměvně pražská "Maniny" i titulní "Nahá", která patří k vůbec nejpovedenějším skladbám debutu s příjemně atmosférickým bezprostředním textem. Z vesměs středního proudu vystupuje punková "Psí kšíry", kde se mikrofonu ujme Marie. I tato poloha Jamaronu sluší, byť je dobře, že se jedná pouze o zpestřující výstřelek. Nejsilnější momenty nahrávky totiž náleží klidnějším baladám.

Největší potenciál totiž Jamaron odkrývají až v závěru desky. Nechce se věřit, že baladu "Andělé pláčou" napsal někdo skladatelsky dosud nepříliš zkušený. Ondra Dostál projevil svůj ohromný cit pro lyričnost a ukázal se jako nesporně talentovaný skladatel. Opravdu výborná píseň. Neméně působivá je i předposlední obdobně poklidná "V příštím životě" s lehkým country motivem a rovněž zdařilým textem.

Škoda snad jen dvou tří slabších písní ve středu desky, u kterým mohla být ruka autorů při finálním výběru přísnější. Příliš ztřeštěnou "Kdybych se narodil jak panda" ocení asi málokdo a "Růžová" spolu s "Čmeláčí písní" zase působí až příliš naivně. Také by nebylo na škodu, aby se zejména pěvecky občas více odvázali. Někdy je té až akademické učesanosti přece jen příliš. Ale to jsou opravdu malé nedostatky jinak veskrze působivého debutu.

Na Jamaron je sympatický mladický temperament a všudypřítomná pozitivní energie, která se chtě nechtě na posluchače přilepí. Nadto umí tato mladá pražská formace napsat hitové skladby i silné balady, okořeněné vděčným zvukem saxofonu i benefitem v podobě dvou rozdílných kvalitních zpěváků. "Nahá" je v tom nejlepším slova smyslu typický československý mainstream, který má šanci uspět. Minimálně jsou Jamaron skupinou, se kterou se musí do budoucna počítat, a snad brzy svůj talent a zápal ještě více rozvinou.

NÁZORY
  • radiova nenucenost (jarecek, 08.04.2016 10:19) Reagovat

    :D se priznam, to me dostalo .. pekej oxymoron .. a jeste ve spojeni s ladkem .. dobry, no :))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Video: Abstraktním klipem "Studený štart" lákají No Name na brzy startující turné (21.03.2024 14:26)
- Video: No Name zvou klipem "Ak nejde o všetko" na jarní turné (08.03.2024 08:14)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: Jamaron v klipu "smrt nás nerozdělí" vzpomínají na Filipa Karlíka (21.02.2024 10:00)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu