Po padesáti letech vyjde první album Hany Hegerové v původní grafice na LP a CD

31.03.2016 15:39 - Milan Menčík | foto: Hana Hegerová

Hana Hegerová vydala své debutové album až v pětatřiceti letech, přičemž v té době už měla za sebou mnohá úspěšná pěvecká i herecká vystoupení. Po padesáti letech vychází nahrávka v reedici s replikou historicky prvního obalu a sleeve-note Lea Jehneho.

Hana Hegerová - Zpívá Hana Hegerová
© facebook interpreta
Název debutu není zmíněn záměrně. Jeho titulní strana si vystačila se jménem zpěvačky, etiketa na elpíčku nabídla variantu "Šansony s Hanou Hegerovou" a zadní strana obalu "Zpívá Hana Hegerová". "V roce 1966, zrovna v období, když jsem nahrávala své první album, mne zaujal výborný soubor fotografií Josefa Koudelky 'Cikáni'. Romantika těch snímků mě doslova učarovala. Můj otec byl totiž velmi dobrý amatérský fotograf, tak jsem měla k fotografování a fotografiím vždycky pozitivní vztah. Řekla jsem si, že Koudelka by mohl být ten pravý, jenž by vystihl i atmosféru mých písní a udělal by zajímavý portrét pro LP. Tak se také nakonec stalo," vzpomíná Hana Hegerová na vznik titulní fotografie svého alba z roku 1966.

Původní přebal však nakonec nebyl nikdy vydán. Komunistická cenzura desku zakázala, po roce 1989 byla znovuvydána v edici Trezor. Poté bylo album vydáno na CD s portrétem Hany Hegerové od malíře Karla Laštovky. "V roce 2002 mi zavolal již světoznámý fotograf Josef Koudelka, že by se rád sešel. Že bude na chvíli v Praze a potřebuje se mnou nutně mluvit. Na schůzce mi předvedl návrh plakátu pro Národní pařížskou operu k představení Medea. Použil na něm portrét z mého prvního alba! Ptal se, zda bych s tím souhlasila. Neměla jsem důvod tomu bránit, a navíc představa, že plakáty s mým portrétem visí po Paříži, mi přišla docela hezká," usmívá se při této vzpomínce zpěvačka.

Remasterovaná nahrávka vychází u příležitosti padesáti let od vydání na CD a LP 8. dubna v původním originálním obalu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY