Azealia Banks se omluvila za útok na Zayna Malika

18.05.2016 09:33 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Rapperka Azealia Banks se omluvila za plejádu rasisticky a islamofobicky motivovaných tweetů směřovaných na bývalého člena One Direction. Za tento útok na Zayna Malika jí Twitter zrušil účet.

Nejedná se samozřejmě o první kontroverzi, kterou Banks způsobila. Ačkoliv se nedá pochybovat o kvalitě hudebního obsahu, který zpěvačka produkuje, obsah, jenž opouští její ústa (a klávesnici), je často na pováženou. Jakožto členka afroamerické komunity se navíc často odvolává na fakt, že kritika její osoby je rasisticky podmíněna, s čímž by se v mnoha případech dalo souhlasit. U britského zpěváka nicméně Azealia přestřelila.

Jednostranný konflikt začal na základě spekulace, že Zayn kopíruje její image na své sólové dráze. Na Instagramu se navíc objevila koláž snímků z hudebních klipů obou interpretů, jež se snaží najít podobnosti ve vizuálním zpracování, které jsou však stěží zřejmé i při zamhouření obou očí. Banks v jednom ze svých příspěvků slibovala, že si americké vojsko podá zpěvákovu rodinu. V souvislosti s nedávnou vyjádřenou podporou Donalda Trumpa se jedná o poměrně šokující výpověď, vezmeme-li v potaz, že sama rapperka je členkou komunity, kterou Trump nemá zrovna v lásce.

Kromě Twitteru se ozval také organizační tým londýnského festivalu Rinse/Born & Bred a rapperku stáhl z programu. Co na to Zayn? Ten je především zmatený, neboť Banks se rozohnila nad jeho tweetem, který však nebyl směřován na ni.

Mimo zcela zbytečného bulvárního bahna představuje miniaféra případný prostor pro diskusi o tom, do jaké míry jsme schopni izolovat umělcovu tvorbu a osobní přesvědčení a vnímat je jako dva na sobě nezávislé celky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY