shop.musicserver.cz
Emma Smetana - Nechtěla jsem přistupovat na jakýkoliv druh kalkulu

Emma Smetana - Nechtěla jsem přistupovat na jakýkoliv druh kalkulu

Vydáno: 26.03.2016 10:53 v sekci Rozhovory - Štěpánka Bínová | foto: facebook interpreta

Lidé ji znají jako moderátorku z televize. Teď se ale Emma Smetana začala prosazovat také na tuzemské hudební scéně. Odzpívala několik koncertů a nyní vydává svou debutovou desku "What I’ve Done". Povídali jsme si nejen o studiové novince, ale i o tom, jak se k hudbě dostala a jaké má plány do budoucna.

Pojďme nejprve k vašim hudebním počátkům. Kdy jste začala zpívat?

Těsně poté, co jsem se naučila otvírat pusu, jsem si s tatínkem zpívala The Beatles nebo Rolling Stones. Pak jsem od šesti do deseti let chodila na hudební konzervatoř ve Štrasburku, kde jsem studovala klavír, zpěv a hudební nauku. V devíti letech jsem začala skládat vlastní věci a ve dvanácti z toho začaly být písničky. Do svých patnácti jsem chodila dál na klavír na ZUŠ, když už jsem žila tady v Praze. V šestnácti letech jsem toho ale nechala, protože jsem měla spoustu jiných starostí, co takhle zpívající slečny mívají.

Emma Smetana
© facebook interpreta
To znamená…

Když jsem se třeba ponořila do nějakého vztahu, tak jsem nic neskládala. Do toho jsem řešila také maturitu, poté přijímačky na vysokou školu, studium na vysoké škole, pak druhou vysokou školu… Až potom jsem se k tomu postupně začala vracet a před osmi lety jsem potkala Jordana, který je herec a muzikant, a právě on mě hodně povzbudil v tom návratu k hudbě. Pochopil, že hudba je v mém životě to, co mě nejvíc těší a naplňuje, a tudíž naznačoval, že bych se tomu měla věnovat víc a zároveň mi dodával hudební sebevědomí, které mi zprvu dost chybělo. Druhým zásadním momentem bylo, že si mě kapela Lucie vybrala do titulní role v hudebním dramatu "Lucie - Větší než malé množství lásky", v němž vystupuji už přes dva roky. Když vystoupení skončí, lidi tleskají ve stoje. Čili další zdroj nějakého ujištění, že v tom zpívání nejsem úplně mimo… A posledním klíčovým okamžikem bylo setkání s Jirkou Burianem. Tak nějak náhodou jsme spolu začali zkoušet, nahrávat, až z toho vznikla deska.

Lidi vás znali spíš jen jako zprávařku z Novy. Jak jste se dostala do muzikálu?

Pozvali si mou kolegyni z Novy na roli zprávařky do muzikálu. A ona si na mě vzpomněla a toho si velmi cením, protože místo toho, aby potenciální konkurenci odřízla, tak jim o mně řekla. Na castingu usoudili, že to nebylo úplně špatné a že bych mohla pro jistotu v druhém kole zkusit i hlavní roli Lucie. Do té si mě nakonec vybrali, a já samozřejmě trnula strachy, jestli to zvládnu… Až reakce publika a kritiky mě ujistily v tom, že to snad není úplný omyl.

Takže vám to dodalo odvahu a vydala jste se sólovou cestou?

Asi jsem o tom uvažovala, ale možná bych to nikdy neudělala, kdybych nepotkala toho člověka, který se mě producentsky chopil, což byl v tomhle případě ten Jirka. Před dvěma lety mě vezl spolu s Jordym z Colours of Ostrava domů a náhodou se stočila řeč na to, že zpívám a skládám vlastní věci. Našel si mě na YouTube a ozval se, že bychom mohli něco spolu udělat. Přišel za mnou, v kuchyni jsem mu přehrála pár svých věcí, on si něco nahrál a asi za dva dny mi poslal zaranžovanou písničku. Naprosto mě fascinovalo to, co se dá s tou základní kostrou udělat za zázrak, když na to někdo má talent a možnosti. Postupně jsme pracovali na dalších věcech, hodně jsme toho napsali spolu, jezdili na hudební soustředění na chalupu mojí babičky, a nakonec jsme s Jirkou a Jordanem složili skoro dvacet písniček. Na desce jich je třináct. Ta francouzská, co Jirka nahrál v té mojí kuchyni, je na albu předposlední.

Předtím jste už zpívala někde v kapele?

Se svými pisničkami jsem v pubertě koncertovala po literárních kavárnách nebo jsem vystupovala v klubu Radost FX s kapelou Ivana Krále, kde jsme hráli jeho repertoár. Tam jsem působila hlavně jako klavíristka. Mezitím jsem odjela studovat do Francie, pak jsem byla v Bruselu, Berlíně a po návratu do Prahy jsem poprvé v životě založila kapelu, kde se mnou hrál basák Jakub Chaba, který hraje s Jordym v kapele Peter Pan Complex. Kapela fungovala tak rok a půl a bylo to fajn, ale cítila jsem, že to není přesně to, co chci. Bylo to hodně folkové, alternativní.

Na albu není žádná česká písnička. Nikdy jste české texty nepsala?

Já nějaké písničky v češtině mám, akorát nejsou na desce. Myslím si, že nemám problém zpívat v češtině, ale asi jsem nechtěla mít trojjazyčnou desku, asi by to bylo koncepčně divné. Navíc v té češtině opravdu jako textařka nijak neexceluju, takže se za ty svoje texty zatím spíš stydím. Je ale pravda, že mi hodně lidí říkalo, že kdyby to bylo česky, tak by to mělo komerčně větší potenciál. Já ale nechtěla přistupovat na jakýkoliv druh kalkulu, jen proto, abych zvýšila šanci, že bude deska úspěšná nebo aby mě hráli v komerčních rádiích. Tímto způsobem nechci uvažovat.

Vaše deska mi něčím připomíná Lanu Del Rey. Hledala jste u ní inspiraci?

To mi říká hodně lidí, ale já to tam s výjimkou jedné písně moc neslyším. Neslyší to tam ani programový ředitel Radia 1 Pierre Urban, který se mě zeptal, jestli jsem se náhodou nezbláznila, když jsem v rozhovoru pro Elle řekla, že to někomu tu Lanu připomíná. To bylo vtipné. Ale vidíte, říkáte to i vy, a já nevím, čím to je. Já v tom spíš slyším trochu The Beatles, kteří jsou pro mě nekonečným zdrojem hudební inspirace. Stejně tak staré rhythm and blues, tudíž to může někomu připomínat Amy Winehouse, která má v tomto ohledu podobné uvažování. Zřejmě asi poslouchala ty samé věci, které poslouchám já. Pak jsou tam popové postupy, na které můžou být lidi zvyklí u Adele nebo třeba Sama Smithe. Myslím, že to odpovídá tomu, co se teď děje ve světové popové scéně. Třeba Rihanna teď vydala desku a já žasnu nad tím, kolik jejích písniček se zvukově podobá těm mým. Rozdíl je ovšem v tom, že ji naše komerční rádia hrát budou, protože je to značka Rihanna, zatímco nám ta sama rádia vysvětlí, že jsme příliš alternativní.

Emma Smetana
© facebook interpreta
Kdo ze současných interpretů je vám nejbližší?

Z těch současných poslouchám třeba Paola Nutiniho. Hraje moderní rhythm and blues a je evidentní, že vyrostl na Stevie Wonderovi, Marvinovi Gayeovi a má takové hudební cítění, za které bych podepsala smlouvu s ďáblem. Pak miluju Arctic Monkeys a jejich desku "AM" považuju od dob Beatles za možná nejlepší počin v rock-popovém světě. Není tam jen jedna dvě dobré písničky a zbytek vata, což je dneska trend, který mě strašně štve. Z českých věcí poslouchám Prago Union a Tata Bojs, kteří se právě vyhnuli tomu divnému systému rádií a našli si posluchače jinou cestou. Jinak ale inklinuju k tomu, co už bylo, to znamená 60. a 70. léta.

Jak vnímáte odezvu lidí na vaši tvorbu?

Jeden ze způsobů, jak zjistit nějakou průběžnou odezvu, třeba je, když si na YouTube pustím klip k mému prvnímu singlu "Waiting". Pod ním se rozvinula neskutečně srandovní diskuze, kde se střetávají moji hodně intenzivní hejtři s lidmi, kteří se mě snaží zastat, což mě dojímá. Je dobře, že ta písnička a klip vyvolávají nějaké emoce. Možná i proto jsme za něj dostali nominaci na Hudební ceny Anděl. Dalším kanálem, kde získávám nějakou zpětnou vazbu, je Facebook nebo Instagram, kde máme po každém koncertu nové příznivce. Feedback při koncertech jsem se ještě nenaučila střízlivě vnímat, protože jsem pořád uvězněná ve své trémě, která mi neumožňuje se plně soustředit na to, jestli se publikum nudí nebo baví. Každopádně deska vychází 25.března, a já jsem hodně zvědavá na to, co mi lidé řeknou po křtu alba, který bude 12.dubna v Lucerna Music Baru. Tímto všechny srdečně zvu!

Dvakrát jste předskakovala zpěvačce Zaz. To musela být asi pořádná tréma, zvlášť když byl přeplněný sál.

Je to nervový zápřah a kolikrát se přistihnu, jak mi projede hlavou otázka, jestli mám právo tam vůbec stát. Předskakovat je těžký, ale zase si říkám, že se tomu publiku může zalíbit něco z toho, co děláme. Každopádně nefunguju tak, že bych se s někým porovnávala a že bych se tím pádem hroutila z toho, že je třeba Zaz stokrát lepší zpěvačka než já. Samozřejmě, že je! To, co je na mé desce, ovšem není exhibice mého pěveckého výkonu, je to v podstatě písničkářství. Ten souboj s mými vnitřními démony stále trvá, pokaždé se znovu bojím vylézt na podium, ale každý potlesk je léčivý. A pak mě hodně povzbuzují pozitivní reakce hudebních kritiků. Toho si fakt cením a těší mě, že nepodlehli předsudkům, které by vůči mně mohli mít.

Říkáte, že nejste majitelkou velkého hlasu. Chodíte někam na zpěv?

Pořád se dokopávám k tomu, že začnu někam na zpěv chodit, ale já chodila na tu konzervatoř ve Štrasburku, kde mi hlas zlikvidovali během čtyř let a pak jsem kvůli tomu chodila rok na foniatrii. Skoro jsem žádné hlasivky už neměla.

Jak se to vůbec stalo?

To je složitý příběh o tom, jak jsem šla v šesti letech na přijímačky, kde řekli: "Jé, to je hezká talentovaná holčička, tak my jí dáme hned do druhého ročníku, protože bude taková roztomilá mezi staršími dětmi a bude zpívat sóla v kostele". Takže jsem přeskočila první ročník, kde se vyučovala technika a úplně jsem si ten hlásek zhuntovala. Když mi bylo deset, tak jsem mluvila jako staré rozbité rádio. Po roce se mi hlas vrátil, ale do dneška mám pocit, že je slabší, než by mohl být. Takže se těch učitelů zpěvu trochu bojím. A určité riziko vidím i v tom, že lidi, kteří chodí na hodiny zpěvu, dost často pak zní stejně, což mi vadí.

Měli s vaším projektem problém v televizi?

Když jsem nastupovala na Novu, tak jsem oznámila, že mám kapelu. S mojí prací ve zpravodajství to nemá nic společného. Umělecká licence skýtá věci, které mohou být i lehce dekadentní, nekonformní a punkové. Televize to naštěstí chápe a akceptuje.

Chtěla byste se prosadit i v zahraničí?

Je to něco, o co bych se chtěla pokusit. Udělám si asi pár výletů třeba do Paříže. Ale nedělám si iluze, že by na mě někdo někde nedočkavě čekal. Ale budu ráda za posluchače kdekoli. Díky internetu už dnes hudba nemá hranice, což je úžasné.

Emma Smetana
© facebook interpreta
Kde vás teď můžeme slyšet v rádiu?

Náš první singl "Waiting" hraje Rádio 1, Spin, Kissy, TV Óčko… Rádio Express si vybralo o trochu mainstreamovější písničku "Velvet Dress". A větší komerční rádia se to zatím bojí nasadit, protože je to z jejich pohledu riskantní. Pochopitelně mě trápí, že odvaha nebo ambice programových ředitelů reálně udávat nějaký směr není větší. Z české tvorby jednoduše recyklujou pořád dokola to, co se už osvědčilo, tedy kytarový pop o čtyřech akordech. Ale pak je vtipné, že vedle toho pouští ty zmiňované záležitosti typu Adele, Sam Smith, Hozier nebo Rihanna, které nezní o nic víc popově než ty moje takzvaně alternativní písničky, jenže holt, když to funguje venku a dělá to ta velká čísla… Českému interpretovi tu šanci bohužel nedají, dokud jeho tvorba nemá několik milionů shlédnutí na YouTube… A to mě nemrzí ani tak kvůli sobě, ale proto, že se mezi muzikanty pohybuju, a vidím, jak je ten systém paradoxně nutí snižovat kvalitu jejich tvorby. Tedy v případě, že se hudbou chtějí živit.


NÁZORY
  • iďem kakať (Kukučienka polná, 26.03.2016 11:58) Reagovat

    moc angažovaná, ale jsem rád že zmizela z obrazovek a Emma Smetana už bude jen u hudby. Připadala mně namyšlená, nafoukaná.

    slovenská verze: moc sa vystavovala, som rád, že už nieje v telke a Emma Smotana už len bude spievat. Pripadala mi jako namyšlná sliepka.

    • Re: iďem kakať (Géza, 26.03.2016 12:01) Reagovat

      romská verze : Gadža šukáre, nešukare. many nemany, nešukáre, love many šukáre. Ighet dhalčo, vlare, nešukare, šukar.

    • Re: iďem kakať (miloš, 26.03.2016 14:04) Reagovat

      Dobrý den, mohu Vám potvrdit ,že vubec nebyla namyšlená a ani nafoukaná ,naopak ,je to dívka ,která má vše srovnané a vtdělaná

      • Re: iďem kakať (Géza, 28.03.2016 11:57) Reagovat

        Tak ju šukáre

    • Re: iďem kakať (vašek, 11.04.2016 15:10) Reagovat

      No, ona se tím přímo chlubí a považuje to za čest, že je Narcistka :-D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Podívejte se na první oficiální teaser filmu o Amy Winehouse "Back to Black" (12.01.2024 12:26)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Video: Hrdina klipu The Rolling Stones "Mess It Up" ví, že to podělal, návrat je ale těžký (22.12.2023 07:55)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu