Ghost of You natočili povedený debut "Glacier And The City"

18.03.2016 11:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Jeden z největších objevů domácí klubové scény si říká Ghost of You a pochází z Brna. I když jejich debutové desce vydané na podzim roku 2015 začaly růst vousy, díky svým nesporným kvalitám si zaslouží pozornost i s odstupem. Podívejme se, jak jejich debut "Glacier And The City" dopadl.
6/10

Ghost of You - Glacier And The City

Skladby: Armenia, Flesh And Worms, From The Top Of Their Lungs, Hermaphrodite, As If You Died At My Birth, Horses, Deerhunter, Process
Vydáno: 9.10.2015
Celkový čas: 31:20
Vydavatel: Indies Scope Records
Psychedelický pop se na tuzemské scéně moc nenosí. A když už o něj dychtivý fanoušek zakopne, často za moc nestojí a své chutě raději směřuje za hranice. Jenže i nám se v hlavním městě Moravy narodil malý alternativní klenot jako dělaný pro klubovou scénu, čerpající zejména z nové vlny lehce psychedelického avantagardního elektropopu.

Ghost of You jsou vlastně takoví mladí čeští Tame Impala. Do hudebního vizionářství australské hvězdy letošního hudebního svátku Colours Of Ostrava má však brněnský kvartet ještě co dohánět. I přesto je debut "Glacier And The City" zajímavým a pro naše končiny neobvyklým dílem hodným pozornosti. Pravda, libovat si v nepříliš melodických a značně neurovnaných skladbách připadne spíš intelektuálnějšímu fanouškovskému publiku, které asi velké sály nikdy nenaplní.

Tam však hudba Ghost of You stejně nepatří. Už chladný, odtažitý, až kovový zvuk desky napovídá, že hudba téhle party nebude sedět každému. Kapela to také svými osmi skladbami svým posluchačům nikterak neulehčuje. Počínaje úvodní "Armenia" a konče závěrečnou "Process" se v jednotlivých písních pojí náznaky artové geniality Radiohead, ale i jakési bezradnosti. Ne že by se Ghost of You nějak plácali v hlukových propletencích svých nástrojů, ale pravdou je, že ne vždy je hudební směřování skladeb pro posluchače pochopitelné. Naštěstí na tento neduh dávají zapomenout množstvím dalších neotřelých nápadů.

Jedním takovým zapamatovatelným a působivým momentem je lehce avantgardní "Flesh And Worms" s příjemně pulzující rytmikou a úderným refrénem. Právě druhá píseň debutu poodhaluje ohromný potenciál talentované party. Podobně nadějnými momenty jsou depešácká "As If You Died At My Birth" a zasněná "Deerhunter".

Ghost of You se vydáním debutu "Glacier And The City" vrhli do těžkého boje o přízeň alternativnějšího českého posluchače, kterého je v přílivu nové muziky směřované ze všech koutů světa velmi těžké získat na svou stranu. Když už se to ale nepovede jim, tak komu?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY