The 1975 sesadili v Británii Adele z albového trůnu

06.03.2016 11:15 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Na rozvíření stojatých vod v prodejnosti alb se několik týdnů marně čekalo. The 1975 však suverénně převzali žezlo z rukou britské zpěvačky a s deskou, jejíž název by vystačil téměř na úvod tohoto článku, kralují prodejům. V singlech jsme se akrobatických skoků dočkali především v rámci horních dvaceti pozic.
Lukas Graham
© facebook interpreta
SINGLY - Lukas Graham obhajují prvenství již čtvrtým týdnem. Jejich balada dosáhla více než 106 tisíc prodejů a poptávka po jejich singlu tedy nevykazuje žádné známky poklesu. Po dlouhých měsících se v čele tabulky ocitá interpret, o kterém toho možná mnohým není příliš známo. Ve své domovině se však jejich debutové album stalo platinovým. Do povědomí se Lukas a jeho kolegové dostali poněkud omšelým, na běžné poměry podprůměrným klipem, který údajně spáchali i přes nesouhlas nahrávací společnosti. "7 Years" je pro něj skladbou vyprávějící jeho dosavadní život a nastiňující jeho budoucnost. Během uplynulých let si zpěvák také uvědomil, že otcovství je tím nejdůležitějším, co ho v životě potkalo. Toho všeho by se nám tedy v "7 Years" mělo dostat.

Rihanna s Drakem se musí tentokrát spokojit s druhým místem, ačkoliv si jejich "Work" poslechlo v uplynulém týdnu více než pět milionů posluchačů. Neméně úspěšně je na tom Mike Posner. Jeho trip na kouzelné pilulce ho vystřelil z osmého na třetí místo.

Až spolupráce s MNEKem prosadila mladinkou švédskou zpěvačku. Se skladbou "Never Forget You" Zara Larsson přesvědčivě ovládla domácí švédské tabulky a v těch britských dosáhla až do top pětky. Nyní ji však vídáme s debutovým singlem "Lush Life", jenž v sobě mísí na poslech příjemný skandinávský pop střižený drmolivým chraplákem Rihanny. Singl byl již také zremixován a od minulého týdne si polepšil o dvě příčky.

Zaru nalezneme i v širší dvacítce, kde startuje s novinkou "Girls Like", v níž Tinie Tempah stihne probrat i autorku Harryho Pottera. Singl je součástí nového alba anglického rappera, jehož vydání bychom se měli dočkat ještě v letošním roce.

"When We Were Young" se konečně dostává do horní desítky po svém živém přednesu na předávání cen Brit Awards. Bezkonkurenčním skokanem je však DJ Riton, který se s letně roztančenou "Rinse & Repeat" katapultoval ze sedmdesátého osmého na třinácté místo. Riton se v hudebním průmyslu pohybuje od roku 2011 a jeho parketou je zářivé techno a house. Právě v posledních týdnech o něm začalo být více slyšet, zatímco jeho zmíněný singl pohodlně vyčkával v hlubinách žebříčku.

    Top 10 - singly:
  1. Lukas Graham - 7 Years
  2. Rihanna - Work
  3. Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
  4. Zara Larsson - Lush Life
  5. Jonas Blue & Dakota - Fast Car
  6. Zayn Malik - Pillowtalk
  7. Coldplay - Hymn For The Weekend
  8. Justin Bieber - Love Yourself
  9. Adele - When We Were Young
  10. Shawn Mendes - Stitches

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

The 1975- I Like It When You Sleep
© facebook interpreta
DESKY - Manchesterská čtyřka The 1975 zabodovala s novým albem, jež je následovníkem eponymního počinu z roku 2013, a vyšplhala se rovnou na první příčku. Desky, jejíž název "I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware of It" neoplývá stručností ani fádností, se tento týden prodalo 58 tisíc kusů. Adeliny prodeje se však i tak zdvojnásobily, především díky triumfu na Brit Awards a začátku britského turné.

Justin Bieber si mírně polepšuje a s albem "Purpose" se šplhá zpět na třetí místo, zatímco best of Davida Bowieho ustupuje na příčku čtvrtou, ačkoliv je stále důkazem, že fanoušci si zmíněného umělce ještě nějakou tu chvíli připomínat chtějí.

Richard & Adam není název sitcomu, ale dua, jež v roce 2013 zaujalo porotce v britské talentové soutěži Britain’s Got Talent. "Believe - Songs of Inspiration" je třetím albem bratrů, které to dotáhlo do horní desítky.

Macklemore a Ryan Lewis spolu dělají nepořádek. Na šestnáctém místě je to pro ně první týden s projektem "This Unruly Mess I’ve Made". V porovnání s The 1975 či Adele se jeho umístění zdá zcela zanedbatelné. "The Heist" si však nevedlo o moc lépe, dokud hitparády nesmetl "Thrift Shop". Je tedy možné počítat i s variantou, že právě "Unruly Mess" se dočká stejně pomalé cesty k úspěchu. V současné chvíli je na jeho album třeba pohlížet jako na korekci na trhu.

Mnohé pravděpodobně jeho počáteční neúspěch potěší. Nebylo by se čemu divit, neboť Macklemore svou kariéru založil, mimo jiné, na hlasitém spojenectví s LGBT komunitou, které mu leckdy člověk těžko věří. Podobně jako na předchozí desce se Ben Haggerty zabývá tématem slávy, privilegiem a bílé svrchovanosti, což je na druhou stranu diskuse, které si mnozí cení. Zda je z jeho strany upřímná, je, stejně jako u propojení s LGBT komunitou, na povážení těch, kterým právo této kritiky přísluší.

Jedenácté studiové album "For All Kings" thrashmetalové party Anthrax začíná na dvacátém prvním místě, v horních dvaceti pěti se stále drží i mladíci z Years & Years, které již příští týden přivítá pražské publikum.

    Top 10 - alba:
  1. N The 1975 - I Like It When You Sleep For You Are So Beautiful Yet So Unaware of It
  2. Adele - 25
  3. Justin Bieber - Purpose
  4. David Bowie - Best Of Bowie
  5. Coldplay - A Head Full Of Dreams
  6. Jess Glynne - I Cry When I Laugh
  7. James Bay - Chaos And The Calm
  8. Little Mix - Get Weird
  9. ▬ Richard & Adam - Believe - Songs Of Inspiration
  10. Rihanna - Anti

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY