Lady Gaga dojala oscarové publikum s oběťmi sexuálního násilí

01.03.2016 09:16 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Nejdojemnějším okamžikem letošních cen Oscar nebyl proslov Leonarda Dicapria, který se konečně dočkal sošky a ukončil tím tak dekádu internetového humoru, ale vystoupení Lady Gaga, která za klavírem bělejším než letošní nominace přednesla procítěnou skladbu "'Til It Happens To You", za kterou byla spolu s Diane Warren na Oscara nominovaná. Nepříliš často vidíme zpěvačku odhodit veškeré zábrany a zvednout emoční stavidla a vypustit veškerou frustraci a smutek. Právě takové však bylo její oscarové číslo. Nejednalo se o one woman show. Na pódiu se k ní připojily nejen smyčce, ale také zástup obětí znásilnění, na jejichž rukou se vyjímaly nápisy "Přeživší", "Není to tvá chyba" či "Nezlomný".

Skladba, která zazněla, je součástí CNN dokumentu "The Hunting Ground", jenž se zaobírá nedávnou vlnou sexuálních napadení na amerických univerzitách. Pro zpěvačku je skladba důležitá hned z několika důvodů. Již v minulosti vystoupila s tím, že se v devatenácti letech stala obětí sexuálního násilí. Neopomenula zmínit, že jedna z pěti žen a jeden z dvaceti mužů zažijí formu sexuálního napadení, ještě než dokončí vysokou školu.

Únor byl pro Gagu poměrně zlomový. Po kontroverzních a extravagantních outfitech nám začíná nastavovat svou druhou, surovější a lidskou tvář. Stává se navíc prvním interpretem, kterému se v jednom roce naskytla příležitost vystoupit jak na Super Bowlu, tak na předávání cen Grammy a Oscar.

"Til It Happens To You" Oscara nezískalo, zlatou sošku si tentokrát odnesl Sam Smith za poměrně průměrnou ústřední píseň k poslední bondovce. Z naléhavého, cituplného vystoupení bylo všem však jasné, že interpretce nešlo o vyleštěnou upomínku pomíjivé slávy, ale o zviditelnění problematické skutečnosti před veřejností a akademií, což následně na sociálních sítích ocenili mnohé tváře showbusinessu včetně Keshy. Spolu s Dicapriem, který nakousl téma ochrany přírody, a Chrisem Rockem, jenž zcela bez přikrášlení vystavěl na systematickém rasismu svůj projev, se Lady Gaga staví po bok těch, kteří využívají platformy naškrobených akademických ceremoniálů k diskutování aktuálních témat, na kterých skutečně záleží.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY