V "I Have Been To Mountain"od Kevina Morbyho září roztančená mrtvola

02.03.2016 08:41 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Americký písničkář Kevin Morby netlačí na pilu, ale cílevědomě si jde za svým. V sedmnácti vyměnil rodné Kansas City za Brooklyn a mezitím, co vystřídal nejrůznější práce, od kurýra až po obsluhu v kavárně, postupně zapustil kořeny v místní indierockové scéně. Coby zdatný multi-instrumentalista našel uplatnění v noise-folkovém projektu Woods nebo ve skupině The Babies. A před třemi lety se poprvé uvedl jako sólista debutovým albem "Harlem River".

Morbyho rukopis silně ctí Dylanovskou klasiku šedesátých let, ale dokáže jí propůjčit současný šmrnc. A navzdory tomu, že většinou sází na pohodové, uvolněné rytmy, sametovým hlasem a poetickými texty do duše vnáší trochu všudypřítomné melancholie. Podobně je na tom i jeho čerstvá novinka "I Have Been To The Mountain" z chystaného alba "Singing Saw", které vyjde letos v dubnu.

O tom, že tvorba sedmadvacetiletého písničkáře, toho času přesídleného do slunné Kalifornie, nehraje pouze na jednu notu, přesvědčuje i video, které k novému songu vzniklo. Kevin tentokrát opustil oblíbenou retro estetiku a vsadil na scénář z ranku roztančených klipů. Poněkud morbidním tématem umírání jej ale proměnil v neokoukanou a paradoxně úsměvnou podívanou. Málokdy se podaří tak vkusně zkombinovat protichůdné emoce jako v tomhle případě. Choreografie Nathana Mitchela, který září v hlavní roli, navíc sama o sobě stojí za opakované shlédnutí. Nesmrtelné klipy jako "ÜBerlin" od R.E.M. nebo "Weapon Of Choice" od Fatboy Slima tak mají rovnocenného konkurenta.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY