Adele na Brit Awards nadávala, plakala a triumfovala

25.02.2016 14:15 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Hudební Brit Awards za rok 2015 jsou rozdány. Nejvíce abstraktních sošek si odnesla britská zpěvačka Adele, která zcela ovládla druhou polovinu uplynulého roku s albem "25". Větším překvapením byl pak James Bay, který svými prodeji ani zdaleka nedosáhl svých konkurentů. A došlo i na Davida Bowieho.

Ceremoniál zahájili Coldplay s tradičně pestrým přednesem singlu "Hymn For The Weekend", kdy publikum zahalili v závěji konfet. Show Brit Awards nejen otevřeli, ale také si z ní odnesli ocenění pro nejlepší britskou kapelu, což z nich činí nejúspěšnější skupinu v historii předávání těchto cen s devíti trofejemi na kontě. Pravdou zůstává, že se jich člověk nedobere, aniž by na kontě neměl kromě cen také slušnou sumu peněz za prodeje.

Mezinárodní kategorie mají ve zvyku být o něco málo důvěryhodnější než zbylé. Právě v této oblasti jako by její porota opravdu měla ráda hudbu a snažila se ocenit ty, kteří nejvíce vyrostli. I proto bylo milé vidět experimentující a zodpovědnou formaci Tame Impala, jak si přebírá cenu za nejlepší mezinárodní kapelu.

Brit Awards Justin Bieber
© Ian Gavan
Justin Bieber si nepřebral cenu za nejlepšího mezinárodního sólového interpreta jen proto, že se uráčil přijít. Zdá se, že si během posledních pár měsíců vzal do hlavy dospět a získat zpět reputaci důvěryhodného zpěváka, čehož je důkazem nejen dominance v žebříčcích, ale také spolupráce s věhlasnými umělci a producenty.

Nepřekvapí nás, že se na pódiu mihl i kvartet z One Direction. Nedosáhli sice na album či kapelu roku, ale z večera si odnesli ocenění za klip roku, a to konkrétně ke skladbě "Drag Me Down".

Větším překvapením je však James Bay, který i přes to, že jeho album bylo osmé v prodejích, získal cenu za nejlepšího britského mužského sólového interpreta a porazil tak jména, jakými jsou Mark Ronson či Jamie xx.

Jak už jsme se zmínili v našem Grammy komentáři, Rihanna nevystoupila, neboť se domnívala, že by nebyla schopná přijít s něčím, co by splnilo očekávání davu. To napravila právě při předávání Brit Awards, kdy pódium zahalila v experimentální designovou světelnou show, která byla na hranici bolehlavu. Rihanna však prokázala, že disponuje představivostí a invencí, a v poměrně konzervativní kulturní akci poskytl její "Work" mix vítanou změnu, která byla navíc umocněna příchodem Drakea.

To však není z večera vše. Došlo samozřejmě i na dojemné pocty složené Davidu Bowiemu. Tomu byla udělena cena britské ikony a za něj a jeho rodinu převzali sošku Annie Lennox a herec Gary Oldman. Bowie, jenž v lednu letošního roku podlehl rakovině, byl jeho přáteli nazván vizionářem a, i přese všechny okolnosti, nesmrtelným.

Brit Awards Lorde
© Dominic Lipinski
Lorde posléze ovládla pódium se skromnou, nepřikrášlenou, avšak povedenou verzí písně "Life On Mars", kterou odehrála s Bowieho kapelou. Došlo tak k fúzi, která na cenách Grammy velmi chyběla. Upřímné, naivní mládí, kterému Bowie pomohl, s lidmi, kteří pomohli Bowiemu. Za své pietní vystoupení si vysloužila i díky z úst syna zesnulého umělce.

Otázkou nadále zůstává, zda by nebylo vhodnější vidět více samotného umělce než jeho kolegy. Zda zdlouhavé uctivé monology rezonují hlasitěji než krátké klipy z Bowieho života. Každá řeč, jež vzdává hold zmíněnému umělci, v závěru splývá s řečmi předchozími, a jejich jedinečnost tak vyprchá a jméno zesnulých je jen dalším jménem na seznamu.

Brit Awards Adele
© Kawai Tang
Královnou večera se však opět stala Adele, která získala čtyři ocenění včetně ceny za nejlepší britskou sólovou interpretku a nejlepší album, které přetrhalo téměř všechny dostupné rekordy v prodeji a bylo zpěvačkou v slzách věnováno jejímu dvouletému synu. To, jak ji fanoušci po dlouhé pauze přivítali, pro ni údajně znamená nejvíc. Zpěvačka, která zatáhla oponu s písní "When We Were Young", si dále odnesla ocenění za nejlepší britský singl a celosvětový úspěch. V rukou tedy na konci večera třímala čtyři sošky navržené designérkou Pam Hogg, která každému umělci vytvořila zcela unikátní trofej.

Jak už je v poslední době zvykem, velké události v hudebním průmyslu dávají bdělým umělcům šanci hovořit o problémech, které jsou na globální stupnici větší a závažnější, než je výhra v hudební kategorii. Stejně jako Adele neopomenula zmínit Keshu a její nadále probíhající soudní proces, Coldplay neváhali komentovat situaci v uprchlických táborech.

BRIT AWARDS 2016

Britská interpretka roku:
Adele

Britský interpret roku:
James Bay

Mezinárodní kapela:
Tame Impala

Mezinárodní interpret:
Justin Bieber

Mezinárodní interpretka:
Björk

Britský singl roku:
Adele - Hello

Britská kapela roku:
Coldplay

Nejvýraznější britský průlom v kariéře:
Catfish and the Bottlemen

Globální úspěch:
Adele

Britský klip roku:
One Direction - Drag Me Down

Britské album roku:
Adele - 25

Britská ikona:
David Bowie


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY