shop.musicserver.cz
Adele na Brit Awards nadávala, plakala a triumfovala

Adele na Brit Awards nadávala, plakala a triumfovala

Vydáno: 25.02.2016 14:15 v sekci Novinky - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta
Hudební Brit Awards za rok 2015 jsou rozdány. Nejvíce abstraktních sošek si odnesla britská zpěvačka Adele, která zcela ovládla druhou polovinu uplynulého roku s albem "25". Větším překvapením byl pak James Bay, který svými prodeji ani zdaleka nedosáhl svých konkurentů. A došlo i na Davida Bowieho.

Ceremoniál zahájili Coldplay s tradičně pestrým přednesem singlu "Hymn For The Weekend", kdy publikum zahalili v závěji konfet. Show Brit Awards nejen otevřeli, ale také si z ní odnesli ocenění pro nejlepší britskou kapelu, což z nich činí nejúspěšnější skupinu v historii předávání těchto cen s devíti trofejemi na kontě. Pravdou zůstává, že se jich člověk nedobere, aniž by na kontě neměl kromě cen také slušnou sumu peněz za prodeje.

Mezinárodní kategorie mají ve zvyku být o něco málo důvěryhodnější než zbylé. Právě v této oblasti jako by její porota opravdu měla ráda hudbu a snažila se ocenit ty, kteří nejvíce vyrostli. I proto bylo milé vidět experimentující a zodpovědnou formaci Tame Impala, jak si přebírá cenu za nejlepší mezinárodní kapelu.

Brit Awards Justin Bieber
© Ian Gavan
Justin Bieber si nepřebral cenu za nejlepšího mezinárodního sólového interpreta jen proto, že se uráčil přijít. Zdá se, že si během posledních pár měsíců vzal do hlavy dospět a získat zpět reputaci důvěryhodného zpěváka, čehož je důkazem nejen dominance v žebříčcích, ale také spolupráce s věhlasnými umělci a producenty.

Nepřekvapí nás, že se na pódiu mihl i kvartet z One Direction. Nedosáhli sice na album či kapelu roku, ale z večera si odnesli ocenění za klip roku, a to konkrétně ke skladbě "Drag Me Down".

Větším překvapením je však James Bay, který i přes to, že jeho album bylo osmé v prodejích, získal cenu za nejlepšího britského mužského sólového interpreta a porazil tak jména, jakými jsou Mark Ronson či Jamie xx.

Jak už jsme se zmínili v našem Grammy komentáři, Rihanna nevystoupila, neboť se domnívala, že by nebyla schopná přijít s něčím, co by splnilo očekávání davu. To napravila právě při předávání Brit Awards, kdy pódium zahalila v experimentální designovou světelnou show, která byla na hranici bolehlavu. Rihanna však prokázala, že disponuje představivostí a invencí, a v poměrně konzervativní kulturní akci poskytl její "Work" mix vítanou změnu, která byla navíc umocněna příchodem Drakea.

To však není z večera vše. Došlo samozřejmě i na dojemné pocty složené Davidu Bowiemu. Tomu byla udělena cena britské ikony a za něj a jeho rodinu převzali sošku Annie Lennox a herec Gary Oldman. Bowie, jenž v lednu letošního roku podlehl rakovině, byl jeho přáteli nazván vizionářem a, i přese všechny okolnosti, nesmrtelným.

Brit Awards Lorde
© Dominic Lipinski
Lorde posléze ovládla pódium se skromnou, nepřikrášlenou, avšak povedenou verzí písně "Life On Mars", kterou odehrála s Bowieho kapelou. Došlo tak k fúzi, která na cenách Grammy velmi chyběla. Upřímné, naivní mládí, kterému Bowie pomohl, s lidmi, kteří pomohli Bowiemu. Za své pietní vystoupení si vysloužila i díky z úst syna zesnulého umělce.

Otázkou nadále zůstává, zda by nebylo vhodnější vidět více samotného umělce než jeho kolegy. Zda zdlouhavé uctivé monology rezonují hlasitěji než krátké klipy z Bowieho života. Každá řeč, jež vzdává hold zmíněnému umělci, v závěru splývá s řečmi předchozími, a jejich jedinečnost tak vyprchá a jméno zesnulých je jen dalším jménem na seznamu.

Brit Awards Adele
© Kawai Tang
Královnou večera se však opět stala Adele, která získala čtyři ocenění včetně ceny za nejlepší britskou sólovou interpretku a nejlepší album, které přetrhalo téměř všechny dostupné rekordy v prodeji a bylo zpěvačkou v slzách věnováno jejímu dvouletému synu. To, jak ji fanoušci po dlouhé pauze přivítali, pro ni údajně znamená nejvíc. Zpěvačka, která zatáhla oponu s písní "When We Were Young", si dále odnesla ocenění za nejlepší britský singl a celosvětový úspěch. V rukou tedy na konci večera třímala čtyři sošky navržené designérkou Pam Hogg, která každému umělci vytvořila zcela unikátní trofej.

Jak už je v poslední době zvykem, velké události v hudebním průmyslu dávají bdělým umělcům šanci hovořit o problémech, které jsou na globální stupnici větší a závažnější, než je výhra v hudební kategorii. Stejně jako Adele neopomenula zmínit Keshu a její nadále probíhající soudní proces, Coldplay neváhali komentovat situaci v uprchlických táborech.

BRIT AWARDS 2016

Britská interpretka roku:
Adele

Britský interpret roku:
James Bay

Mezinárodní kapela:
Tame Impala

Mezinárodní interpret:
Justin Bieber

Mezinárodní interpretka:
Björk

Britský singl roku:
Adele - Hello

Britská kapela roku:
Coldplay

Nejvýraznější britský průlom v kariéře:
Catfish and the Bottlemen

Globální úspěch:
Adele

Britský klip roku:
One Direction - Drag Me Down

Britské album roku:
Adele - 25

Britská ikona:
David Bowie

NÁZORY
  • Rihanna svojim vynikajůcim vystůpenim zatienila všetkých (Stando, 25.02.2016 23:51) Reagovat

    A vátila sa na popový tron

    • Re: Rihanna svojim vynikajůcim vystůpenim zatienila všetkých (strom-z, 26.02.2016 00:11) Reagovat

      ježiš.. no tak když myslíš:) mě to její vystoupení přišlo jako značná nuda

      • Re: Rihanna svojim vynikajůcim vystůpenim zatienila všetkých (jarecek, 26.02.2016 09:37) Reagovat

        se divim, ze zrovna ty reagujes na "pipinku" :)

        • Re: Rihanna svojim vynikajůcim vystůpenim zatienila všetkých (strom-z, 26.02.2016 17:32) Reagovat

          aha, mi nedošlo, že to je pipina, čekal jsem nějakýho věrnýho člena Rihanna army:)

  • Aduš (David, 26.02.2016 06:33) Reagovat

    má zase prdu. Hubu jako rozteklý lívanec a v těch šatech vypadá jak přehnojený tulipán. O zpěvu a její hudbě netřeba se ani rozepisovat, protože to je prostě jedna velká uřvaná nudná hrůza. Dříve dostávali ceny opravdoví umělci, a ne tihle amatéři.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brit Awards v režii Raye. Získala nejvíce cen v historii (04.03.2024 21:14)
- Žádné ženy mezi nominovanými? Brit Awards mají další problém (09.12.2023 12:14)
- Video: Adele vyrazila s Jamesem Cordenem na poslední Carpool Karaoke (04.05.2023 17:00)
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Audio: Baskytarista Thundercat spojil své síly s Tame Impala v novém funkovém singlu "No More Lies" (29.04.2023 18:33)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Konec královny srdceryvných balad? Nové album zamilované Adele prý bude povznášející a pozitivní (11.04.2023 10:55)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Audio: Tame Impala sdílejí fantasy song "Wings Of Time" z filmu "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" (12.03.2023 16:08)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Beyoncé Rush Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu