Blue Effect se na koncertech vrátí k "Nové syntéze" s KYX orchestra

27.02.2016 10:47 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Když se v roce 2014 částečně vrátila formace Blue Effect k písním z desek "Nová syntéza", zdálo se, že se jedná o jednorázové ohlédnutí za dvěma deskami, z nichž první byla ryze instrumentální a ta druhá, která vyšla o tři roky později v roce 1974, byla doprovázena texty Pavla Vrby a Eduarda Pergnera.

Blue Effect - Nová syntéza
© facebook interpreta
Letos se k deskám Blue Effect vrátí hned několikrát během speciálních vystoupení společně s chrudimským KYX Orchestra. "Aktivita vlastně vzešla od členů KYX Orchestra. Přišli za mnou s tím, jestli bych jim 'Novou syntézu' povolil hrát. Vzápětí jsme se spojili s Českým rozhlasem a zjistili jsme, že v jeho archivu jsou původní partitury tak, jak je napsal Kamil Hála, šéf Jazzového orchestru Československého rozhlasu, se kterým jsme původní verze na alba natočili," vysvětluje kytarista Blue Effectu Radim Hladík.

"Vůbec nezestárly a pořád fungují. V roce 2014 jsme výběr z 'Nových syntéz' zahráli na festivalu Rock For People společně s Orchestrem Gustava Broma. S ním je to ale produkčně složité, protože je velice zaneprázdněn, a tak jsme se rozhodli navrhnout KYX Orchestra, že program z 'Nových syntéz' připravíme společně. Ukázalo se, že to byl dobrý tah, protože KYX Orchestra ty skladby hrají s ohromnou chutí," dodává Hladík.

Původní party Leška Semelky dostane tentokrát na starost zpěvačka Iva Marešová. "Když jsme druhou 'Novou syntézu' nahrávali, Lešek zpíval v životní formě. Iva dnes jeho nejnáročnější party zvládá skvěle, takže to bude zážitek i po stránce pěvecké," říká Hladík. Momentálně naplánovaný počet koncertů není finální. Radim Hladík říká, že pokud bude o program zájem, budou jej moci hrát i dál.

Plánované koncerty Blue Effectu a KYX Orchestra:

14.3. Plzeň, Měšťanská beseda
15.3. Praha, Lucerna music bar
15.4. Brno, Sono
5.6. Praha, Vyšehrání
24.6. Valašské Meziříčí, Špalíček
19.9. Kladno



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY