Electroswingový Parov Stelar Band rozvlnil pražské boky

21.02.2016 17:12 - Karolína Stránská | foto: Vojtěch Kubec / musicserver.cz

Parov Stelar Band nemá cenu českým čtenářům představovat. Na našich pódiích totiž nejsou nováčky. Roztančili Incheba Arenu či festivalové davy. Jedenačtyřicetiletý rodák z Lince ovládl prkna Tipsport Areny spolu s kapelou v čele s horkokrevnou, živelnou Cleo Panther a i tentokrát to stálo za to.

Live: Parov Stelar

místo: Tipsport Arena, Praha
datum: 20. února 2016
support: Golan

Rozehřátí publika padlo na rumunské uskupení Golan, jež svým širokým žánrovým záběrem ukázali, že by jim slušel sólový koncert, ačkoliv možná v intimnějším, klubovém prostředí. Alex, Ernesto i Mihai se svým zvukem byli skvělým předkrmem evokujícím atmosféru indonéských ulic či hlubokou džungli skrze dechové nástroje, mezi kterými vynikala především příčná flétna. Publikum je uvítalo přinejmenším vřele a stihlo během technické půlhodiny vychladnout. Chlad, i přes temperamentní horkou povahu hudby, koneckonců provázel celý koncert, neboť prostory Tipsport Areny byly ke konečkům prstů nelítostné.

Parov Stelar, Tipsport Arena, Praha, 20.2.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Parov Stelar Band nastoupil nejen v plné síle, ale také včas, což mnozí na koncertech zvládnou ocenit. Jejich repertoár pro sobotní večer sestával ze starších, všemi očekávaných tanečních pecek, ale také ze singlů z jejich posledního alba "The Demon Diaries". Roztančení diváci se tak rozdivočeli už při prvních samplech "Jimmy’s Gang", "All Night", "Catgroove" i boky švihajícího "Booty Swing".

Parov Stelar, Tipsport Arena, Praha, 20.2.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Marc Osterer, muž v malé tělesné skořápce oplývající velkým dechem a ještě větším smyslem pro živá vystoupení, hecoval spolu s dvěma dechaři publikum k potlesku, poskoku a nejen díky němu udržela kapela po devadesát minut arénu na nohou. Zároveň zmínil, že v Praze to má skutečně nejradši. To určitě říkáš všem holkám, Marcu. Přidáme-li k tomu Cleo Panther v bílém obleku hodného chicagského kápa, není to skutečně špatný návod na strávení sobotního večera. Kombinace zmixovaných smyček, elektronických bicích a basové kytary dává vzniknout jedinečnému zvuku. Cleo ovládá pódium s grácií. Nejen její vizáž, ale především její hlas zapadají zcela hladce do electroswingové kompozice. Mizí do stínů, když je čas na dechové intermezzo jejich kolegů, a vynořuje se do záře reflektorů, aby opět převzala vedení. Saxofonista s trumpetisty jsou navíc pravděpodobně jedněmi z nejživějších hráčů, jejichž těla odpovídají na každý beat, který odehrají.

Parov Stelar, Tipsport Arena, Praha, 20.2.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Jak už bylo zmíněno, mimo nejstreamovanějších záležitostí okořenili koncert i dosud nevydaným, novým materiálem. "Cuba Libre" nás na pár minut zavedlo do kubánského baru, kde se s vějířem u baru svůdně nakrucuje Cleo Panther a skleničky se tam třesou beaty rakouského dýdžeje. Ačkoliv reakce publika byly vesměs ohlušující v případě všech skladeb, nejvíce ceněné jsou právě staré hudební známosti, kde taneční povaha lehce převyšuje tu swingovou. Právě mezi novými chystanými skladbami ale nalezneme i ty, důkazem budiž "Cuba Libre", kde se swingová polovina prodírá potají kupředu, jako je tomu kupříkladu u "Clap Your Hands".

Kromě gradujících samplů, ze kterých se pokaždé zrodí odlišná nálada, panuje mezi členy kapely chemie, kterou jen těžko u některých kapel pohledáme. Chemie, která proudí nejen mezi jednotlivými členy, ale přenáší se nad hlavami diváků až do zadních řad a naplňuje celou halu. Ať se jedná o neustálý kontakt, rozpačitou, leč na pohled nabuzující choreografii dechařů, úderný pochod osmicentimetrových podpatků, na electroswingařích je vidět, že si to vskutku nadmíru užívají a divákům nezbývá, než se přidat.

Parov Stelar, Tipsport Arena, Praha, 20.2.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Hudba zmíněného typu nicméně často čelí riziku, že se stane částí programu nudných večírků, kde hudba pouze tlumeně mrmlá v pozadí krabích tyčinek a šampaňského. Právě živá vystoupení jsou důkazem, že Parov má vždy eso v rukávu, a pokud se série stává mírně jednolitou, prudce hodí zpátečku a překvapí změnou nálady. Ta se po celý večer odrážela i na panelech promítajících tu havrany, tu rudou změť, na níž radikálně kontrastovaly siluety saxofonisty či trumpetisty a činily tak z koncertu nejen audio, ale také vizuální delikatesu.

Parov Stelar, Tipsport Arena, Praha, 20.2.2016
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Vždyť všechny ty písničky znějí stejně. Parov Stelar na koncertech nepřekvapují. Marcus Füreder káže ze své megalomanské DJ hory, jenž se tyčí vysoko nad zbývajícími členy bandu, a v tranzu udává tempo osvědčenému receptu na povedený koncert. Skrze stejné písničky však rakouská parta dokázala po devadesát minut udržet v pohybu boky mladých fanoušků, kteří si zlatou éru swingu nemají šanci pamatovat a přesto na ni jsou schopní zapařit, jako kdyby se neměli dočkat zítřka. To se u nás taky každému nepovede.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY