Letošní Grammy byly ve znamení souboje Taylor Swift a Kendricka Lamara

16.02.2016 18:40 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Největší noc hudby - jak zní přívlastek pro předávání hudebních cen Grammy - mají hudební fanoušci za sebou. Proběhla na tradičním místě v losangeleském Staples Centre v netradičním čase, neboť 15. února je v USA státní svátek, a proto se ceremoniál přesunul z neděle na pondělí. Pro tuzemské fanoušky se nic moc nezměnilo, jen měli ráno opuchlé oči až v úterý namísto pondělka. Jinak slavnostní večer znovu vysílala i ČT na svém programu Art a svým komentářem ji přiblížil hudební publicista Honza Dědek.

Kendrick Lamar
© AP
K jedné z největších otázek letošního roku patřila ta, jestli dokáže hiphopový interpret znovu ovládnout kategorii Album roku. Před dvanácti lety triumfovali OutKast, letos byl favoritem Kendrick Lamar (na snímku vlevo). Nakonec uspěl jen v rámci žánru. Dohromady si však z celého večera odnesl rovnou pět cen. A když už jsme u kategorie Album roku, vítězem se stala Taylor Swift s deskou "1989", která sice vyšla už v roce 2014, ale až po uzávěrce přihlášek alb do minulého ročníku.

Především to je důvod, proč nemůže být Lamar posuzován jako vítěz letošních cen. Utěšovat se ale může tím, že loňský vítěz Sam Smith bral trofejí méně a Album roku rovněž nevyhrál. Právě se svojí největší letošní soupeřkou Taylor Swift se Kendrick o jednu cenu podělil - za nejlepší videoklip ke skladbě "Bad Blood".

"Chci promluvit k mladším ženám. Na vaší cestě za úspěchem budou lidé, kteří se vás budou snažit podrážet anebo si připisovat zásluhy za vaše úspěchy či slávu. Pokud se však budete soustředit na svou práci a nenecháte se těmito lidmi obalamutit, v cíli zjistíte, že se vám to podařilo díky sobě a lidem, kteří vás mají opravdu rádi." Výňatek z děkovného proslovu Taylor Swift nepatřil nikomu jinému jak Kanye Westovi. Ten se letos na předávání cen nedostavil (člověka v souvislosti s jeho finančními problémy napadá jízlivá otázka, jestli to nebylo kvůli tomu, že neměl dost peněz na metro či tramvajenku). Zmíněné věty se taktéž dají přeložit jako odpověď Swift na nový Westův song "Famous", kde zpívá "I made that bitch famous".

Nile Rodgers a Lady Gaga
© AP
Poměrně nenápadná kalifornská rocková formace Alabama Shakes si odnesla tři gramofonky. Absolutním vítězem v rockovém žánru se však také nestali, neboť cenu za rockové album roku získali Muse s "Drones".

Večer moderovaný raperem LL Cool J působil poměrně nudně a ploše. Jeho ozdobou se však staly pocty nedávno zesnulým rockovým legendám. Patrně nikdo nemohl přednést výmluvnější představení na památku Davida Bowieho než Lady Gaga. Ona sama se svým stylem Bowiemu v mnohém podobá. Nechala si přebarvit vlasy a ve spolupráci s technologickou společností Intel představila číslo "posouvající hranice představivosti". Předvedla medley, ve kterém zazněly útržky písní "Space Oddity", "Changes", "Ziggy Stardust", "Suffragette City", "Rebel Rebel", "Fashion", "Fame", "Let's Dance" a "Heroes". Spolu s ní stál na pódiu Bowieho kytarista Nile Rodgers.

Své části programu se dočkal i Lemmy Kilmister z Motörhead. Pecku "Ace Of Spades" zahrálo kvarteto Hollywood Vampires ve složení Alice Cooper, Johnny Depp (na snímku), Joe Perry (Aerosmith) a Duff McKagan (Guns N' Roses). To představilo i vlastní novinku "As Bad As I Am". B.B. Kingovi zazpívali Gary Clark Jr., Chris Stapleton a Bonnie Raitt, zbylí členové Eagles zase zahráli Glennu Freyovi.

Johnny Depp
© AP
Dostalo se však i na žijící legendu Lionela Richieho. Ten obdržel cenu Osobnost roku od nadace MusiCares. John Legend, Demi Lovato, Luke Bryan, Meghan Trainor a Tyrese v tomto pořadí odzpívali úryvky jeho hitů "Easy", "Hello", "Penny Lover", "You Are" a "Brick House". Sám Richie se k nim připojil na závěrečnou "All Night Long".

Nabídku zúčastnit se programu dostaly i dvě ženy, které vinou brzkého termínu uzavření přihlášek nedostaly možnost se svými novými alby promluvit do výsledků ankety už letos. Rihanna nevystoupila vůbec, protože zápolí s bronchitidou. Adele se na pódiu objevila, její výkon však byl poznamenán technickými problémy, za které se brzy poté omluvila prostřednictvím Twitteru. Dá se však očekávat, že její deska "25", která láme všemožné rekordy, bude napřesrok nejen na tomto vyhlášení středobodem zájmu.

HLAVNÍ KATEGORIE

Píseň roku:
Thinking Out Loud - Ed Sheeran

Nahrávka roku:
Uptown Funk - Mark Ronson featuring Bruno Mars

Album roku:
1989 - Taylor Swift

Nejlepší nováček roku:
Meghan Trainor

POP

Nejlepší sólový popový výkon:
Thinking Out Loud - Ed Sheeran

Nejlepší popový výkon dua nebo skupiny:
Uptown Funk - Mark Ronson feat. Bruno Mars

Nejlepší popové vokální album:
1989 - Taylor Swift

Najlepší tradiční vokální popové album:
The Silver Lining: The Songs Of Jerome Kern - Tony Bennett & Bill Charlap

DANCE

Nejlepší taneční nahrávka:
Where Are Ü Now - Skrillex And Diplo, Justin Bieber

Nejlepší elektronické/taneční album:
Skrillex And Diplo Present Jack Ü - Skrillex And Diplo

¨

ROCK

Nejlepší rockový výkon:
Don't Wanna Fight - Alabama Shakes

Nejlepší metalový výkon:
Cirice - Ghost

Nejlepší rocková píseň:
Don't Wanna Fight - Alabama Shakes

Nejlepší rockové album:
Drones - Muse

ALTERNATIVA

Nejlepší alternativní album:
Sound & Color - Alabama Shakes

R&B

Nejlepší R&B výkon:
Earned It (Fifty Shades Of Grey) - The Weeknd

Nejlepší tradiční R&B výkon:
Little Ghetto Boy - Lalah Hathaway

Nejlepší R&B píseň:
Really Love - D'Angelo And The Vanguard

Nejlepší urban contemporary album:
Beauty Behind The Madness - The Weeknd

Nejlepší R&B album:
Black Messiah - D'Angelo And The Vanguard

RAP

Nejlepší rapový výkon:
Alright - Kendrick Lamar

Nejlepší rapová a zpívaná spolupráce:
These Walls - Kendrick Lamar feat. Bilal, Anna Wise & Thundercat

Nejlepší rapová skladba:
Alright - Kendrick Lamar

Nejlepší rapové album:
To Pimp A Butterfly - Kendrick Lamar

SOUNDTRACK A VIDEO

Nejlepší kompilační soundtrack pro vizuální média:
Glen Campbell: I'll Be Me

Nejlepší soundtrack pro vizuální média:
Birdman - Antonio Sanchez, skladatel

Nejlepší původní píseň pro film, televizi či jiné:
Glory z filmu Selma - Common & John Legend (autoři: Lonnie Lynn, Che Smith & John Stephens)

Nejlepší hudební video:
Bad Blood - Taylor Swift featuring Kendrick Lamar

Nejlepší hudební film:
Amy - Amy Winehouse



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY