shop.musicserver.cz
Letošní Grammy byly ve znamení souboje Taylor Swift a Kendricka Lamara

Letošní Grammy byly ve znamení souboje Taylor Swift a Kendricka Lamara

Vydáno: 16.02.2016 18:40 v sekci Novinky - Milan Menčík | foto: facebook interpreta
Největší noc hudby - jak zní přívlastek pro předávání hudebních cen Grammy - mají hudební fanoušci za sebou. Proběhla na tradičním místě v losangeleském Staples Centre v netradičním čase, neboť 15. února je v USA státní svátek, a proto se ceremoniál přesunul z neděle na pondělí. Pro tuzemské fanoušky se nic moc nezměnilo, jen měli ráno opuchlé oči až v úterý namísto pondělka. Jinak slavnostní večer znovu vysílala i ČT na svém programu Art a svým komentářem ji přiblížil hudební publicista Honza Dědek.

Kendrick Lamar
© AP
K jedné z největších otázek letošního roku patřila ta, jestli dokáže hiphopový interpret znovu ovládnout kategorii Album roku. Před dvanácti lety triumfovali OutKast, letos byl favoritem Kendrick Lamar (na snímku vlevo). Nakonec uspěl jen v rámci žánru. Dohromady si však z celého večera odnesl rovnou pět cen. A když už jsme u kategorie Album roku, vítězem se stala Taylor Swift s deskou "1989", která sice vyšla už v roce 2014, ale až po uzávěrce přihlášek alb do minulého ročníku.

Především to je důvod, proč nemůže být Lamar posuzován jako vítěz letošních cen. Utěšovat se ale může tím, že loňský vítěz Sam Smith bral trofejí méně a Album roku rovněž nevyhrál. Právě se svojí největší letošní soupeřkou Taylor Swift se Kendrick o jednu cenu podělil - za nejlepší videoklip ke skladbě "Bad Blood".

"Chci promluvit k mladším ženám. Na vaší cestě za úspěchem budou lidé, kteří se vás budou snažit podrážet anebo si připisovat zásluhy za vaše úspěchy či slávu. Pokud se však budete soustředit na svou práci a nenecháte se těmito lidmi obalamutit, v cíli zjistíte, že se vám to podařilo díky sobě a lidem, kteří vás mají opravdu rádi." Výňatek z děkovného proslovu Taylor Swift nepatřil nikomu jinému jak Kanye Westovi. Ten se letos na předávání cen nedostavil (člověka v souvislosti s jeho finančními problémy napadá jízlivá otázka, jestli to nebylo kvůli tomu, že neměl dost peněz na metro či tramvajenku). Zmíněné věty se taktéž dají přeložit jako odpověď Swift na nový Westův song "Famous", kde zpívá "I made that bitch famous".

Nile Rodgers a Lady Gaga
© AP
Poměrně nenápadná kalifornská rocková formace Alabama Shakes si odnesla tři gramofonky. Absolutním vítězem v rockovém žánru se však také nestali, neboť cenu za rockové album roku získali Muse s "Drones".

Večer moderovaný raperem LL Cool J působil poměrně nudně a ploše. Jeho ozdobou se však staly pocty nedávno zesnulým rockovým legendám. Patrně nikdo nemohl přednést výmluvnější představení na památku Davida Bowieho než Lady Gaga. Ona sama se svým stylem Bowiemu v mnohém podobá. Nechala si přebarvit vlasy a ve spolupráci s technologickou společností Intel představila číslo "posouvající hranice představivosti". Předvedla medley, ve kterém zazněly útržky písní "Space Oddity", "Changes", "Ziggy Stardust", "Suffragette City", "Rebel Rebel", "Fashion", "Fame", "Let's Dance" a "Heroes". Spolu s ní stál na pódiu Bowieho kytarista Nile Rodgers.

Své části programu se dočkal i Lemmy Kilmister z Motörhead. Pecku "Ace Of Spades" zahrálo kvarteto Hollywood Vampires ve složení Alice Cooper, Johnny Depp (na snímku), Joe Perry (Aerosmith) a Duff McKagan (Guns N' Roses). To představilo i vlastní novinku "As Bad As I Am". B.B. Kingovi zazpívali Gary Clark Jr., Chris Stapleton a Bonnie Raitt, zbylí členové Eagles zase zahráli Glennu Freyovi.

Johnny Depp
© AP
Dostalo se však i na žijící legendu Lionela Richieho. Ten obdržel cenu Osobnost roku od nadace MusiCares. John Legend, Demi Lovato, Luke Bryan, Meghan Trainor a Tyrese v tomto pořadí odzpívali úryvky jeho hitů "Easy", "Hello", "Penny Lover", "You Are" a "Brick House". Sám Richie se k nim připojil na závěrečnou "All Night Long".

Nabídku zúčastnit se programu dostaly i dvě ženy, které vinou brzkého termínu uzavření přihlášek nedostaly možnost se svými novými alby promluvit do výsledků ankety už letos. Rihanna nevystoupila vůbec, protože zápolí s bronchitidou. Adele se na pódiu objevila, její výkon však byl poznamenán technickými problémy, za které se brzy poté omluvila prostřednictvím Twitteru. Dá se však očekávat, že její deska "25", která láme všemožné rekordy, bude napřesrok nejen na tomto vyhlášení středobodem zájmu.

HLAVNÍ KATEGORIE

Píseň roku:
Thinking Out Loud - Ed Sheeran

Nahrávka roku:
Uptown Funk - Mark Ronson featuring Bruno Mars

Album roku:
1989 - Taylor Swift

Nejlepší nováček roku:
Meghan Trainor

POP

Nejlepší sólový popový výkon:
Thinking Out Loud - Ed Sheeran

Nejlepší popový výkon dua nebo skupiny:
Uptown Funk - Mark Ronson feat. Bruno Mars

Nejlepší popové vokální album:
1989 - Taylor Swift

Najlepší tradiční vokální popové album:
The Silver Lining: The Songs Of Jerome Kern - Tony Bennett & Bill Charlap

DANCE

Nejlepší taneční nahrávka:
Where Are Ü Now - Skrillex And Diplo, Justin Bieber

Nejlepší elektronické/taneční album:
Skrillex And Diplo Present Jack Ü - Skrillex And Diplo

¨

ROCK

Nejlepší rockový výkon:
Don't Wanna Fight - Alabama Shakes

Nejlepší metalový výkon:
Cirice - Ghost

Nejlepší rocková píseň:
Don't Wanna Fight - Alabama Shakes

Nejlepší rockové album:
Drones - Muse

ALTERNATIVA

Nejlepší alternativní album:
Sound & Color - Alabama Shakes

R&B

Nejlepší R&B výkon:
Earned It (Fifty Shades Of Grey) - The Weeknd

Nejlepší tradiční R&B výkon:
Little Ghetto Boy - Lalah Hathaway

Nejlepší R&B píseň:
Really Love - D'Angelo And The Vanguard

Nejlepší urban contemporary album:
Beauty Behind The Madness - The Weeknd

Nejlepší R&B album:
Black Messiah - D'Angelo And The Vanguard

RAP

Nejlepší rapový výkon:
Alright - Kendrick Lamar

Nejlepší rapová a zpívaná spolupráce:
These Walls - Kendrick Lamar feat. Bilal, Anna Wise & Thundercat

Nejlepší rapová skladba:
Alright - Kendrick Lamar

Nejlepší rapové album:
To Pimp A Butterfly - Kendrick Lamar

SOUNDTRACK A VIDEO

Nejlepší kompilační soundtrack pro vizuální média:
Glen Campbell: I'll Be Me

Nejlepší soundtrack pro vizuální média:
Birdman - Antonio Sanchez, skladatel

Nejlepší původní píseň pro film, televizi či jiné:
Glory z filmu Selma - Common & John Legend (autoři: Lonnie Lynn, Che Smith & John Stephens)

Nejlepší hudební video:
Bad Blood - Taylor Swift featuring Kendrick Lamar

Nejlepší hudební film:
Amy - Amy Winehouse


NÁZORY
  • prečo Taylor Swiftová? prečo nie Sia? (Martin, 16.02.2016 19:54) Reagovat

    Swiftová je neuveritelně preferovaná. Sia ju podla mojho názoru porazila o vela

  • ... (strom-z, 16.02.2016 21:32) Reagovat

    tak aspoň to Kendrickovo vystoupení fakt stojí za to, myslim, že 1 z nej Grammy živáků za dlouhou dobu
    httpswww.youtube.com/watch?v=aHMdR8fK-88

  • z Taylor Swift se stal běžný produkt popové sk... (Jens, 16.02.2016 22:16) Reagovat

    z Taylor Swift se stal běžný produkt popové skupiny. Už to není ten "originál" ze začátku, skládá špatné písničky i ten módní styl se mění(i když to je to nejmenší). Jsem opravdu zklamanej jakým směrem se vydala a to nemluvě o tom, že se každý rok strefuje do Kanyeho(asi ji opravdu leží v žaludku) a je to trapné :D

    • Re: z Taylor Swift se stal běžný produkt popové sk... (strom-z, 16.02.2016 22:56) Reagovat

      no tak káně si jaksi začalo, když jí rval z ruky trofej:) s popovym produktem bohužel souhlas, totálně to poslední dobou ztrácí ksicht (klip Out of The Woods mi přijde v tomhe totálně děsnej..) - byť zároveň Style a Blank Space jsou fakt dobrý popový songy.

      • Re: z Taylor Swift se stal běžný produkt popové sk... (Jens, 17.02.2016 22:48) Reagovat

        Kanyeho nemám vůbec rád a kdyybch vyjádřil názor tak pravděpodobně dostanu ban :) ale přesto to začíná být od Taylor trapné, jako jednou, dvakrát joo, ale tohle už je snad po čtvrté.

        neříkám, že už nemá žádné dobré písničky, ale v 80% z nich už není cítit to kouzlo. Blank space, Shake it off(překvapivě) a Style jsou vážně dobré písničky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Koncert Taylor Swift na Disney+ trvá tři a půl hodiny a přináší pětačtyřicet písní (16.03.2024 09:32)
- Niall Horan vydá v dubnu reedici alba "The Show". Přidá živé nahrávky i duet s Johnem Legendem (15.03.2024 15:12)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu