Super Bowl vrátil Coldplay do hry, singlům kraluje Dánsko

13.02.2016 15:09 - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Leden se v Británii nesl ve znamení Justina Biebera a Davida Bowieho, dvou velice odlišných interpretů. Ačkoliv zármutek utichá jen pozvolna, do čela žebříčků se dostávají nová jména. Ze severu přivanul Lukas Graham a ovládl singlové bojiště, v deskách se mezi díla Bowieho vloudili pánové z Coldplay.
Lukas Graham
© facebook interpreta
SINGLY - Vrcholky britské singlové hitparády zažily v posledních několika týdnech příjemné proměny. Zatímco ještě v druhé polovině ledna předháněl Justin Bieber sám sebe, jeho kanadský kolega Shawn Mendes nezahálel a jal se mu zlato galantně rvát z rukou. Ani Mendes se však neohřál na první příčce nikterak dlouho, neboť přišel čas na nejen rozblázněnými fanynkami očekávaný sólový projekt Zayna Malika, bývalého člena One Direction. Na sklonku tohoto týdne však v čele hitparády narážíme opět na svěží tvář. Poprvé se dánský interpret objevil v horní části britského žebříčku až v roce 1994. Po třech letech se ostrovní slávy dočkal singl "Aqua". A od té doby nic. Po devatenácti letech prolamuje ohlušující dánské ticho kapela Lukas Graham, a to rovnou sesazením Zayna ze zlatého trůnu se singlem "7 Years". Skupina pojmenovaná po svém lídrovi, Lukasovi Grahamovi Forghammerovi, se těší v Dánsku oblibě poslední rok a půl. Severské hitparády tak dobývá již delší dobu.

Z první vlaštovky sólového debutového alba bývalého člena britského chlapeckého leporela je všem jasné, že Zayn za sebou nechává klučičí stadiónový pop a dává se na odlehčenou intimnější dráhu. "Pillowtalk" je pro tento týden na druhém místě, ale i tak se už singl stal nejstreamovanějším v roce 2016. Klasika Tracy Chapman z roku 1988 by se možná každému nemusela zdát jako ideální kandidát na houseovou coververzi. To si však rozhodně nemyslí DJ duo Jonas Blue & Dakota, kterým "Fast Car" vysloužilo bronzovou příčku, což je o místo horší postavení než před týdnem.

O nové desce Rihanny toho bylo napsáno předvídatelně mnoho. Na čtvrtém místě si tento týden poslechneme plod její spolupráce s Drakem "Work". Stejně jako její deska "Anti" se i tato reggae-popová záležitost dočkala smíšených recenzí a názorů. Shawn Mendes dosáhl na zlato, ne však tento týden. Po bronzu se tentokrát ocitl na páté příčce. Prosinec, a koneckonců i leden, se nesl ve znamení Biebermánie, alespoň co se horních stupínků žebříčků týče. Kanadského mladíka jsme se v top desítce ještě nezbavili. "Love Yourself" a "Sorry", obě poměrně srovnatelně úspěšné skladby, se stabilně pohybují v žebříčku deseti nejstreamovanějších. Britské duo Snakehips vstoupilo do hudebního světa s elektronikou "All My Friends" v říjnu uplynulého roku. Spolu s hudebníky Tinashe a Chance The Rapper okupují deváté místo a o příčku si pohoršují.

Přestávka Super Bowlu dala prostor nejen důležitým politickým poselstvím, ale také hudební propagaci. Důkazem je sedm míst - přesně o tolik se Coldplay vyhoupli nahoru se singlem "Adventure Of A Lifetime" a neméně dobře je na tom "Hymn Of The Weekend". Ta poskočila ze šedesátého místa na úctyhodné dvacáté třetí. Stále se to nedá srovnat se situací před vánočními svátky, ale vzhledem k tomu, že se rozhodně nejedná o nejsilnější album britské kapely, není si na co stěžovat. Na devadesátém třetím místě startuje "Needed Me", další střípek z Rihanniny "Anti" mozaiky. Z nejlepší stovky zmizel YouTuber Marcus Butler, jenž si dokázal, že rapovat může skutečně každý. Krátkodobě a ne příliš úspěšně. Tak zpátky k vlogům.

    Top 10 - singly:
  1. Lukas Graham - 7 Years
  2. Zayn Malik - Pillowtalk
  3. Jonas Blue & Dakota - Fast Car
  4. Rihanna - Work
  5. Shawn Mendes - Stitches
  6. Justin Bieber - Love Yourself
  7. Little Mix ft. Jason Derulo - Secret Love Song
  8. Justin Bieber - Sorry
  9. Snakehips ft. Tinashe & Chance - All My Friends
  10. One Direction - History

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Coldplay - A Head Full Of Dreams
© facebook interpreta
DESKY - Ani přehled nejprodávanějších desek nezažíval v posledních týdnech velká překvapení vzhledem k úmrtí Davida Bowieho. Jeho alba se v horních třech patrech navzájem proplétala a předávala si žezlo. Coldplay netěží pouze z reklamy na zmíněné sportovní události, ale také ze speciální cenové nabídky na Google Play. Zatímco minulý týden desítku uzavírali, tentokrát ji jejich album "A Head Full Of Dreams" otevírá. Vynahrazují si tím tak neúspěšný boj s "25" Adele, proti kterému neměli v době jeho vydání šanci obstát.

Když už jsme u Adele - "When We Were Young" je na třicátém třetím místě oficiálně druhým singlem právě z této desky, která tento týden ustupuje na druhé místo. Koncept streamování, skrze které se vedle prodejů kompilují žebříčky, stále nevoní především starším generacím fanoušků. Možná právě proto se některé singly, a koneckonců i alba, nedočkají pozornosti, jakou by si zasloužily. Tak tomu rozhodně není u desek Davida Bowieho. Přetrvávající dominance symbolizující zármutek a dík ze strany fanoušků pravděpodobně překvapila mnohé cyniky, kteří předvídali krátkodobé slzy a pláč. Tvorba britského multiinstrumentalisty se však několik týdnů stabilně pohybuje v horní desítce nejúspěšnějších desek a přesvědčuje tak mnohé, že se na kosmického hudebníka jen tak nezapomene. Nadále tak zdravíme do vesmíru na třetím místě s "Best Of Bowie" a na pátém s labutím "Blackstar".

Na šestce začíná Elton John s novinkou, jež je skladatelovou první deskou od roku 2013. Nové projekty mnohých hudebních veteránů jsou často opomíjeny ve srovnání se současnými mladými interprety, což je však škoda především v případě Eltona Johna, konstantně produkujícího kvalitní materiál. O tom svědčí i "Wonderful Crazy Night", rocková energická pochutina oslazená tóny gospelu. Novinka Rihanny setrvává od minulého týdne na sedmém místě. "Anti" se setkává s pozitivními, negativními a zmatenými reakcemi ze strany kritiků, především díky zcela odlišnému zvuku, na který nejsou u Rihanny zvyklí. V potaz je však třeba brát věk interpretky a také její pokusy o hledání nové hudební vizáže. O pět příček si pohoršilo Siino "This Is Acting". Desítku uzavírají Jess Glynne spolu s Charliem Puthem, jenž svou kariéru odstartoval na vlastní pěst na YouTube.

Za zmínku stojí nové album rockové kapely The Cult na místě devatenáctém a "Opus" Erica Prydze, který svůj první týden v ostrovním žebříčku zahajuje na místě dvacátém třetím.

    Top 10 - alba:
  1. Coldplay - A Head Full Of Dreams
  2. Adele - 25
  3. David Bowie - Best Of Bowie
  4. Justin Bieber - Purpose
  5. David Bowie - Blackstar
  6. N Elton John - Wonderful Crazy Night
  7. Rihanna - Anti
  8. Sia -This Is Acting
  9. Charlie Puth -Nine Track Mind
  10. Jess Glynne - I Cry When I Laugh

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY