XPlaylist už má v databázi deset tisíc interpretů

17.02.2016 13:11 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Jak moc věříte v kouzlo podtitulků? Únorové statistiky XPlaylistu by totiž klidně mohly nést označení "Prvních deset tisíc". Ano, právě v těchto dnech padla další zajímavá meta, tedy rovných 10 000 interpretů v databázi, což jen a pouze dokládá fakt, že databáze nestagnuje, rozrůstá se. Vyjma pár tradičních čísel, podíváme se dnes na výsledky tuzemských interpretů za loňský rok a zavzpomínáme na dvě hudební legendy, které nás v nedávné době opustily.

Za měsíc leden se v databázi objevilo celkem 256 nových profilů interpretů a k nim dalších 808 alb. Podstatná a zásadní zůstává pro XPlaylist týdenní, potažmo denní aktualizace kalendáře, díky které nabízí již bezmála 230 desek s datem vydání 2016, což je o bezmála 200 víc, než tomu bylo za začátku roku. Uživatel tak dostává sedm a půl zaručených hudebních tipů denně a víc než 45 týdně. Do výročního TOP žebříčku, který je odrazem kvality celkové hudební produkce, se letos stihla prokousat první čtveřice interpretů, které naprosto dominuje David Bowie následovaný kolaborací Jesu a Sun Kil Moon a dvěma indie kapelami - Shearwater a Daughter. Nápovědou může být i redaktorská sekce Editor's Choice, která s pravidelnou obměnou vybírá ty nejzápadnější měsíční tipy, často přímo provázané s dramaturgií magazínu Full Moon.

XPlaylist se stále více snaží podpořit českou a slovenskou hudební scénu. Databáze aktuálně nabízí profily 650 domácích a k tomu 75 interpretů ze Slovenska. A jak si domácí scéna vedla ve výroční TOPce za loňský rok? Do žebříčku se dostalo celkem čtrnáct českých desek a čtyři z nich dokonce získaly tolik hlasů, že přímo postoupily i do TOP žebříčku všech dob. Nejlépe si vedli rockoví Please The Trees, následovaní kapelou Květy a experimentujícím kuchařem Kittchenem. Nejlepší pětku pak uzavřel bezmála domácí písničkář Justin Lavash a boční projekt Jakuba Kaifosze Boy Wonder & The Teen Sensations, který vloni debutoval. Kittchen byl zároveň nejčastěji hodnocenou domácí nahrávkou (22 hodnocení), kterou následovala novinka Tata Bojs (12 hodnocení) a již zmínění Please The Trees (11). Četný zájem vzbudil i kontroverzní all star projekt Mortal Kabinet (10).

Na závěr se sluší vzpomenout dvou nezastupitelných hudebních ikon, které nás nedávno opustily - Lemmyho Kilmistera a Davida Bowieho. Letošní deska "Blackstar" druhého jmenovaného tak dostala nečekaně hořkou pointu a zároveň se stala tou, která na XPlalistu nejrychleji vystřelila do TOP žebříčku všech dob. XPlaylist eviduje 59 Bowieho alb (včetně živáků, některých singlů a kompilací), 30 z nich dosáhlo výročních TOP žebříčků a 26 se dostalo do toho absolutního. Lemmy a Motörhead mají zapsáno rovných 22 alb, z nichž jedenáct dosáhlo na výroční a tři na celkové TOPky. S úctou i vzpomínkou. XPlaylist je nostalgický i aktuální, protože stále platí: "Fanoušci sobě!"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY