shop.musicserver.cz
Fleur East - Love, Sax And Flashbacks

Prvotina Fleur East, to je "Uptown Funk" stokrát jinak

Vydáno: 12.02.2016 08:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: www.digitalspy.com

Že dokáže britský X Factor vyprodukovat globálně úspěšné hvězdy, to už jsme se párkrát přesvědčili. Jejich kariéra sice obvykle nemá dlouhého trvání, ale i sezónní úspěch se počítá. Fleur East sice nezvítězila, i přesto byste si ale její desky "Love, Sax And Flasbacks" všimnout měli.

8/10

Fleur East - Love, Sax And Flashbacks

Vydáno: 7.12.2015
Celkový čas: 40:38

Skladby: Sax, Breakfast, More And More, Gold Watch, Love Me Or Leave Me Alone, Paris, Kitchen, Over Getting Over, Baby Don't Dance, Tears Will Dry, Never Say When, Uptown Funk

Vydavatel: Sony Music

Děje se to stále znovu a znovu. Ve Velké Británii se objeví perfektní popová zpěvačka XY, natočí úžasný, osobitý debut, který si Evropa zamiluje, a jakmile se tak stane, začne prahnout po úspěchu v USA. Vypraví se za Maxem Martinem a jemu podobnými a natočí univerzální, bezzubou nahrávku, která skalní fanoušky odradí a ty nové bude bavit jen tak dlouho, dokud výrobní linka nevylisuje další její náhradu. Dříve originální zpěvačka se tak stává jednou z mnoha a v showbusinessu se postupně ztrácí. Za XY si do rovnice dosaďte, koho chcete - Jessie J, Pixie Lott, Ellie Goulding, Leonu Lewis, Alexandru Burke... a list pokračuje.

Fleur East se narodila 29. října 1987 britskému otci a ghanské matce a jako míšenka si v maloměstském Surrey na jihu Anglie okusila, jak chutná rasismus. Zocelená tamními poměry se vydala studovat žurnalistiku a historii a protože odmala milovala hudbu, přihlásila se v roce 2005 do X Factoru jako jedna ze členek dívčí skupiny Addictiv Ladies. Nevyšlo to, avšak účast v talentové soutěži jí pomohla k seznámení se s DJ Freshem. Ten ji posléze angažoval do pořadu Live Lounge na BBC Radio 1 jako vokalistku, na jeho desce "Nextlevelism" mu zahostovala v kousku "Turn It Up" a pár týdnů spolu strávili i na následném turné. Hostování po všech čertech a tvorba prvního EP ji jako číšnici a fitness trenérku finančně vyšťavily a když se v roce 2014 přihlásila do X Factoru podruhé, tentokrát už jako sólistka, dostala se do situace, kdy to bylo všechno nebo nic. V soutěži skončila druhá, ve finále ji porazil Ben Haenow.

Důležitější než samotné umístění ale byl její cover "Uptown Funk" od Marka Ronsona a Bruna Marse, který jí její mentor Simon Cowell vybral pouhý den před vystoupením místo jiného, už nacvičeného songu a s nímž omámila publikum i porotu tak, jak se to už dlouho nikomu nepodařilo. V jednom z rozhovorů se Cowell nechal slyšet, že to pro něj byl nejsilnější moment od doby, kdy se v soutěži objevila Susan Boyle. Důležité je zmínit také fakt, že to všechno se odehrálo ještě předtím, než se z "Uptown Funk" stal megahit a právě toto vystoupení bylo jedním z důvodů, proč se mu později podařilo dostat se na číslo jedna v žebříčcích po celém světě.

"Uptown Funk" se tak stal nejenom prvním hitem Fleur East, ale také středobodem, od něhož se odvíjela při tvorbě svého debutu. Když si totiž "Love, Sax And Flashbacks" poslechnete, zjistíte, že podobně znějících skladeb, které by se při správném promu mohly klidně stát dalšími nástupci "Uptown Funk" v hitparádách, je tam povícero. Ten nejviditelnější z nich se jmenuje "Sax" a instantní chytlavost z něj stříká na všechny směry. Tepající rytmika, hutná basová linka a šťavnaté trumpety nakopávají lépe než kafe a je skoro neuvěřitelné, že takto nabušený singl není na její prvotině osamocen.

Za pozornost totiž stojí i další kousky, jako třeba synťáky a luskáním ozvláštněná "Breakfast", která se až po více jak minutě rozjede do refrénu, u něhož neudržíte nohy v klidu, aby následně přešla do osmdesátkové chuťovky, a také druhý singl "More And More", v němž Fleur inspiraci mladým Michaelem Jacksonem a starým funkem nezapře. Robotické mužské sbory jako z "Uptown Funk", skočný rytmus a přednes přecházející skoro až do rapu výtečně prodává i "Gold Watch", další z potenciálních hitů.

Přechody do hip hopu a soulu v "Love Me Or Leave Me" a basa s vícehlasy v "Paris" trošku brzdí rozjeté tempo, na kvalitě jim to ale pranic neubírá. "Over Getting Over" a "Baby Don't Dance" už ale zase jedou zpátky na vlně rozdivočelého funkového vlaku, jenž z cesty neuhýbá až do konce. Doporučit lze i deluxe edici, na níž kromě jiného naleznete i cover "Girl On Fire" od Alicie Keys, kterým vám zpěvačka vezme dech.

Co možná leckoho zamrzí, je, že se na "Love, Sax And Flashbacks" nedočkáte nějakých oduševnělých výpovědí a texty jsou spíše x-tou variací na omleté klišé "give me one more night", "call my name", "give me all you got" a podobně ("Tears Will Dry", resp. "Never Say When"). To už je ale holt daň za uhlazený, vyvoněný a nekonfliktní mainstreamový produkt vycházející na Cowellově labelu Syco Music, kterému je snadné podlehnout, ale s jeho trvanlivostí už je to horší.

Pokud ale hledáte album, které do vás vstříkne energii a dobrou náladu, lze prvotinu Fleur East jedině doporučit. Ale naskočte si rychle, Max Martin a spol. už si totiž zase začínají brousit zuby.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)
- Naživo: Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda (20.07.2023 16:34)
- Nejvíc nej: Ellie Goulding. Ta, která málem odmítla svůj největší hit a kterou Ed Sheeran po nevěře vyškolil před celým světem (12.07.2023 08:00)
- Minirecenze: Jak Ellie Goulding představila album "Higher Than Heaven" jako své nejlepší aneb Slibem nezarmoutíš (04.07.2023 08:00)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Video: Ellie Goulding u Jamese Cordena živě představila singl "By The End Of The Night" (21.03.2023 13:06)
- Audio: Calvin Harris a Ellie Goulding se v "Miracle" vracejí do trancových devadesátek (14.03.2023 18:25)
- Ellie Goulding vydá novou desku nakonec v březnu. Fanouškům ji nabídne celkem v osmi formátech (20.02.2023 18:54)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu