Michal Penk má drogovou etapu definitivně za sebou, nyní se chce vrátit na koncertní pódia

10.02.2016 12:59 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Michala Penka generace dnešních mladých asi moc nezná. Pro ty, co zažili osmdesátá léta, ale byl nedílnou součásti hudebního mainstreamu, ať už jako sólový zpěvák nebo člen některé z kapel. V roce 2013 vydal album "Tancuj zbožně" a nyní to konečně začíná vypadat i na návrat na koncertní pódia. Proč vše trvá tak zdlouhavě, vysvětlil v rozhovoru pro časopis Téma.

"Asi proto, že se mi zdál takový ten klasický comeback trapný. Nebyl jsem připraven na reakce lidí. Kdyby mě sto lidí chválilo a jeden kritizoval, neunesl bych to." Doba však pokročila a nyní už se Penk zdá být připraven na plnohodnotný návrat. "Chci konečně koncertovat, tahle touha ve mně dřív nebyla. Sama se najednou obrodila. Muziky mám dost. Ač to tak možná pro mnoho lidí vypadalo, nikdy jsem se na ni úplně nevykašlal. Tvořil jsem. Kapelu stavím."

Michal Penk byl v dětství úspěšným klavíristou a v roce 1984 začal hrát ve skupině Julie. Rok na to se stal členem Lucie, se kterou se nerozešel zrovna v dobrém. "S Lucií už to pak bylo o průser. P.B.Ch. a Robert Kodym byli kluci divocí a dost pili. A pak se něco stalo na zkoušce u Michala Dvořáka v Mikulandské, už ani nevím co, ale Robert se mnou pak mnoho let nemluvil. Asi jsem něco blbýho, co mi nechtěl odpustit, musel provést já."

Ve druhé polovině osmdesátých let se Penk pustil do zpívání popověji laděných písní ("Odpusťte nám", "Hlaď mě"), zažil románek s Ivetou Bartošovou a v roce 1989 vydal eponymní debutové sólové album. Po revoluci založil formaci Sing Sing a natočil svůj největší hit "O bláznech", ke kterému mu text napsal Eduard Pergner. S rodinou Pergnerů byl Michal ve styku i dál a stal se producentem desky později úspěšné moderátorky Terezy Pergnerové. To už však zápasil s drogami a pil. Několikrát se pokusil o sebevraždu. Nyní už je osm let čistý.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY