Klára Vytisková - Na mé desce není prostor pro kalkul

11.03.2016 08:00 - Karolína Stránská | foto: Petr Jandera

Klára Vytisková toho v posledních pár letech stihla dost. Působila v kapele Toxique, přivedla na svět dceru Emilii, na podzim loňského roku hledala se třemi kolegy novou SuperStar, ale především vydala první sólovou desku "Home". Právě hlavně o ní byla řeč v našem rozhovoru.
První, co mi vytane na mysl, je váš klip ke skladbě "Forever". Kvalitou i provedením se jedná na české poměry o velice podařený klip. Je důležité doplňovat v současné době písně i jejich vizuálním společníkem?

Mě ten koncept - postarat se o písničku až do samého konce - baví nejvíc. Už ve chvíli, kdy ji skládáte, máte v hlavě občas představu nějakého vizuálu. Písničku to rozhodně podtrhne. Takže více než tvoření samotné desky, což je už trochu mrtvý formát, se ráda věnuju právě klipům, protože YouTube dostává muziku k lidem. Ideálně bych na všechny skladby z desky udělala videoklip.

I u "Forever" jste měla představu, jak bude asi klip vypadat?

Klára Vytisková
© Petr Jandera
To je zrovna jediná, u které byl ten pocit hodně mlhavý. Je to písnička o mateřství a jediné, co jsem věděla, bylo, že nechci natočit patetický nesmysl. "Forever" vyžadovala citlivé pojetí a lámala jsem si hlavu s tím, jak vlastně toto intimní téma zpracovat, aby to nevyústilo v obraz dětí hrajících si na písku. Jednoho dne jsem ale narazila na Michala Šebu, a protože se známe, řekla jsem mu, že sháním někoho, kdo by mi natočil klip, ideálně do dvou týdnů. Do druhého dne mi zavolal s tím, že si to poslechl a už má vymyšlený námět. Pak už to frčelo.

Klip působí étericky a vzdušně především díky prostorům. Kde se natáčel?

V centrále České pošty. Je to obrovský barák, který vypadá, jako kdyby v něm bydlel Harry Potter. Jedná se o krásný zděný zámeček na Smíchově a jeho součástí je rajská zahrada, kde se nachází starý objekt s proskleným stropem, tam se klip odehrává.

"Forever" jste publiku představila i naživo v rámci přenosu soutěže SuperStar...

To pro mě bylo specifické z mnoha důvodů. Asi rok jsem nestála na pódiu, jelikož jsem pracovala na desce, a před lidmi jsem si tedy naživo připadala jako znovuzrozená. Byla jsem samozřejmě i nervózní, jak tu písničku podat naživo, protože je pro mě velice emotivní a důležitou záležitostí.

Koneckonců, celá deska má poměrně rodinný nádech. Předpokládám, že s každou skladbou se pro vás pojí speciální význam?

Deska se jmenuje "Home" a každé téma je osobní. Jedna písnička se týká manželství, další zase mateřství. Tím, že mám teď už vlastní rodinu, jsem měla pocit, že chci vyjádřit emoce, které zažívám v danou chvíli. Proto vznikla deska "Home", kterou jsem celou složila u sebe v obýváku a částečně i ve sprše. (smích)

Zpíváte v angličtině. Je to pro vás přirozenější?

Singly, které jsem rozpracovala před třemi lety, byly v angličtině, každá věc je dodělaná s jiným producentem a já jsem zároveň věděla, že chci, aby deska byla jednotná. Když mám tři singly v angličtině, nebudu se pouštět zničehonic do češtiny jen proto, že bych měla. Písničky mě často v angličtině napadají. Například u písničky "Forever" přišel ten nápad se samotným textem. Seděla jsem na pohovce, Emilku v náručí a popěvovala jsem si "I will love you till I die". Poté už jsem jen doplňovala text. Češtině se vůbec nebráním, nechávám tomu otevřené dveře, ale nerada na věci tlačím.

Je něco, co by měl posluchač vědět a brát v potaz, než si desku koupí a poslechne, právě vzhledem k osobní povaze desky?

Jsou to zápisky ze života a z cest. Jela jsem nahrávat do Bratislavy či do Kolína a ten autorský proces byl hodně odžitý. Vše, co se na desce odehrává, má nějaký příběh. Skladby jsou psané pod vlivem určitých emocí a není prostor pro žádný kalkul. Ta deska je v podstatě můj deník.

Klára Vytisková

Klára Vytisková je česká zpěvačka a moderátorka. Vystudovala zpěv na konzervatoři Jaroslava Ježka. Známe ji především z kapely Toxique, kde se výrazně prosadila právě za mikrofonem. Na svém kontě má už i úspěchy a mezi ty největší patří cena Anděl. V uplynulém roce vydala své sólové debutové album "Home" pod uměleckým jménem KLARA. V tomtéž roce také usedla do poroty soutěže SuperStar.

V poslední době toho stíháte opravdu mnoho: mateřství, porotcovství v SuperStar a k tomu hudba. Musí si člověk v určitém momentě připustit kompromisy?

Člověk si až při mateřství uvědomí, kolik kapacity má na práci, a díky dítěti pracuji mnohem efektivněji. Pracovala jsem zásadně v noci. V osm jsem zasedla a do dvou do rána nahrávala. Teď bych zase potřebovala spát jako medvěd. (smích)

Klára Vytisková
© Petr Jandera
Budete mít vůbec čas koncertovat?

Sólové turné plánuji na jaro, konkrétně na duben, květen. Už mám rozjednaných několik koncertů a moc se těším.

Co si kromě brumlání Emilky ráda poslechnete?

Mám kolem sebe naštěstí hodně lidí, kteří se zajímají jak o domácí, tak o zahraniční hudbu, a tak mi vždycky něco doporučí. Nedávno jsem byla po dlouhé době na koncertu kapely, kde zpívá má sestra. Skupina se jmenuje Apollinaire a v MeetFactory křtili desku, tak ti mě baví dost. Taky předvánoční živák Everything Everything. Zajímavá je zpěvačka Alessia Cara, kapela Tame Impala nebo můj oblíbenec James Blake.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY