České kapely mají šanci hrát na Szigetu

03.02.2016 15:24 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Startuje druhý ročník soutěže českých a slovenských kapel - Jednou ranou na Sziget. Vítěz vystoupí na Szigetu 2016, na jednom z nejlepších a největších festivalů Evropy v den, kdy se v areálu pohybuje přes osmdesát tisíc návštěvníků. Festival Sziget, držitel ocenění EFA "Best Line-up European Festival" za rok 2015, se koná od 10. do 17. srpna 2016 a mezi prvními jmény v programu jsou například Bastille, Bloc Party, Sigur Rós, Sum 41, John Newman, Bring Me The Horizon a další. Kapely mohou své přihlášky zasílat do 29. února 2016.

Pro všechny kreativní umělce a umělkyně, designérská studia či výtvarníky/ce zabývající se interaktivním nebo konceptuálním uměním nabízí festival Sziget možnost realizace jejich návrhů. Pokud máte skvělý nápad na venkovní instalaci, umělecké dílo nebo jen uzavřený koncept, tak neváhejte a podělte se o své nápady a staňte se designery Ostrova svobody. Přihlaste se do výběrového řízení a vytvořte mimořádnou festivalovou atmosféru. Instalace musí být snadno ovladatelná a hlavně velmi odolná. Oceněny budou nejkreativnější a nejnápaditější práce, které nesou pozitivní poselství.

Soutěž Jednou ranou na Sziget už druhý rok dává příležitost českým a slovenským kapelám zabojovat o možnost hrát na nejprestižnějším festivalu střední Evropy. Toho využila naplno i formace Ghost Of You (na snímku), vítěz prvního ročníku. "Vidím Jednou ranou na Sziget jako jednu z mála soutěží, která kapele může opravdu pomoct. Nepotřebuješ zdarma hodiny ve studiu, ale koncert venku na velkým pódiu. Sziget pro nás nebyl jen super koncert, ale i dlouhatánský večírek, který nám dost jasně ukázal, že i v zahraničí máme dveře otevřené. Jen přijít a zazvonit," glosuje účast v soutěži Michal Janík z Ghost Of You. V roce 2015 se zúčastnilo 128 českých a 82 slovenských kapel.

Zajímavá je nejen výhra, ale také samotné finálové kolo soutěže, které obsahuje tři koncertní večery ve třech městech: 28. dubna v Bratislavě KC DUNAJ, 5.května v Budapešti - klub A38 a 6. května v Praze - Rock Café. Finálovou dvojici určí odborná porota, která vybere pro druhé kolo soutěže jednu českou a jednu slovenskou kapelu. Návštěvníci koncertů svými hlasy pošlou jednu z nich na maďarský festival Sziget.

Do soutěže se mohou přihlásit hudebníci bez jakéhokoliv omezení s jedinou podmínkou. Zúčastnit se smí interpreti/tky s trvalým pobytem v České republice nebo na Slovensku, nebo soubory s více členy splňující tuto podmínku ze 75 %. Hudebníci, kteří se rozhodnou soutěže zúčastnit, zasílají v prvním kole pouze link (YouTube nebo SoundCloud) s jednou vlastní skladbou.

Podmínky soutěže a složení poroty naleznete zde.

Jak se přihlásit? Pošlete email na soutez@szigetfestival.cz, který bude obsahovat název kapely, link (YouTube nebo SoundCloud) na jednu vlastní soutěžní skladbu, odkaz na webovou prezentaci a kontakt na zodpovědného zástupce kapely.

Průběh soutěže:

1. kolo - Interpreti / kapely se mohou do soutěže přihlásit nejpozději do 29. února 2016. Na email soutez@szigetfestival.cz musí zaslat odkaz na jednu vlastní skladbu uloženou na serveru YouTube či SoundCloud. Porota do 10. března 2016 vybere jednoho finalistu z každé země, kteří postoupí do druhého kola soutěže.

2. kolo - finále - Vybrané finálové kapely čekají koncerty ve třech městech - 28. dubna v Bratislavě - KC DUNAJ, 5. května v Budapešti v klubu A38 a 6. května v Praze - Rock Café, kde bude vyhlášen i vítěz soutěže. Vítěze vyberou návštěvníci koncertů. Každý divák s platnou zakoupenou vstupenkou může na daném koncertě hlasovat pro svého favorita. Hlasy jednotlivých kapel se sčítají, vítězí ta s největším celkovým počtem hlasů ze všech odehraných koncertů. Vyhlášení vítěze soutěže proběhne v Praze v Rock Café po finálovém večeru 6. května 2016.

Časový harmonogram:
- zasílání přihlášek do 29. února 2016 - uzávěrka
- 1. března - 10. března 2016 - porota vybere jednu finálovou kapelu z České republiky a jednu ze Slovenska

Koncerty finalistů v dubnu a květnu 2016:
28. dubna v Bratislavě - KC DUNAJ
5. května v Budapešti - klub A38
6. května v Praze - Rock Café, kde bude vyhlášen i vítěz soutěže


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY