Praha vůbec poprvé zažije melancholii v podání Destroyer

27.01.2016 12:18 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Rodák z Vancouveru Dan Bejar vulgo Destroyer se poprvé za 20 let své umělecké dráhy konečně představí naživo také v České republice, a to v rámci celosvětového turné k loňskému veleúspěšnému albu "Poison Season". Se svým osmičlenným ansámblem vystoupí 22. června v pražském Lucerna Music Baru.

Dan Bejar toho má za sebou hodně. Jen s projektem Destroyer už stačil vydat deset alb. A vedle toho působil například v kapelách The New Pornographers nebo Swan Lake. Debutová kolekce Destroyer "We’ll Build Them A Golden Bridge" vyšla už v roce 1996. Nahrávka tehdy vznikla v domácích podmínkách, ale ani navzdory lo-fi hávu nešel přeslechnout Bejarův dar pro silnou melodii, jenž jej neopustil dodnes. Na každé další nahrávce Destroyer zní trochu jinak a v jeho tvorbě se prolínají různorodé hudební vlivy. Dle jeho vlastních slov je tomu tak záměrně - vždy chce začít od nuly a na nic nenavazovat, tedy ani na zvuk a náladu předchozí desky. V roce 2011 se Destroyer v souvislosti s kritikou vyzdvihovaným albem "Kaputt" dostalo nominace na prestižní Polaris Music Price. Cenu ale nakonec uzmuli Arcade Fire, slavnější kolegové ze stejné vydavatelské stáje (Merge Records) za "The Suburbs".

Název skupiny může být trochu zavádějící. Sám Bejar prohlásil, že chtěl pro kapelu jméno, z něhož nebude na první pohled patrné, co hraje za styl, což se mu určitě podařilo. Ovšem poté musel často vysvětlovat, že prý "vůbec neměl ani tušení, že nějací Kiss kdysi vydali jakési album s názvem Destroyer, protože o Kiss (bez urážky!) neví nic dodnes." Spíš jej "ohromilo, že tak primitivní název si ještě žádná kapela nepřisvojila“, a tak po něm okamžitě bez dalšího přemýšlení skočil.

Zatím poslední (už desáté) album "Poison Season" vyšlo v srpnu 2015. Bejar se skupinou mnohých předložil dosud svou nejlepší a hudebně velice pestrou nahrávku. Balady postavené na smyčcových aranžích střídají řízné rockové songy, vše propojuje Bejarův nezaměnitelný, nakřáplý hlasový projev. "Poison Season" je doopravdy jedním z nejzajímavějších a nejdůležitějších alb loňského roku. A nedělá to z něho jen vysoké hodnocení a uznání hodná umístění ve výročních žebříčcích tak respektovaných mezinárodních médií, jako jsou magazíny Uncut nebo Under the Radar či servery Pitchfork, Drowned in Sound nebo The Line of the Best Fit. Co se týče živého provedení desky, se kterou vyráží na evropskou tour, Destroyer nijak netroškaří - v doprovodné kapele vedle kytar, kláves a bicích nástrojů své místo zaujímají i saxofon, příčná flétna nebo trubka. Je tedy jasné, že je zaděláno na jedinečný koncertní zážitek.

Cena vstupenek činí v předprodeji 450 Kč nebo 550 Kč na pokladně v den konání koncertu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY