Mikolas Josef na Apríla odpremiéruje nový videoklip k písničce "Free"

31.03.2016 16:58 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Teprve dvacetiletý hudební talent, který sám sebe definuje jako anti-modela i po úspěšné zkušenosti ve světě modelingu, přichází sedm měsíců od debutu "Hands Bloody" s druhým singlem "Free" koprodukovaným v Berlíně. S ním zároveň uvádí klip, jehož premiéra na televizních obrazovkách proběhne na hudební stanici Óčko 1. dubna.

Mikolas Josef je mladý, pohledný, zcela osobitý druhem hudby i projevem a perfekcionista, který na poli domácí populární hudby nastavuje zcela jiné mantinely, co se produkce a žánru týče. Jeho hudební vývoj je doslova raketový a sám popisuje změny, které musel udělat za účelem tohoto posunu: "Po 'Hands Bloody' jsem si uvědomil, že nahrávání v kůlně za domem na mikrofon za pár tisíc prostě není možnost. Několikrát do měsíce chodím pomáhat do studia Soundevice Borise Carloffa a za to mám jeden den v měsíci, kdy můžu nahrávat. A tak vzniklo 'Free'. Demo nahrávka poté putovala do Berlína, kde sklidila ohlas od místních rádiových producentů a na jejich doporučení jsem se následně dostal k německému producentovi vystupujícím pod jménem MAVIA."

Přestože po prvním poslechu může být singl vnímán pouze jako příjemný letní song, posluchači v anglickém textu mohou nalézt řadu citlivých sociálních témat, jichž se skladba dotýká a k nimž Mikolas dodává: "Věřím, že lze dělat taneční hudbu, která nese poselství. 'Free' bojuje za mír a nabádá k jeho zachování. Je o svobodě, ale také o cestě k ní. Současně cítím ve společnosti obrovský strach, bojechtivost a určitou dávku zaslepenosti."

Ve všech rolích se objevuje Mikolas, který ve skladbě vystupuje proti fanatismu a lpění na dogmatech, rasové a národnostní nesnášenlivosti, vykořisťování minorit, především posledních zástupců domorodých kmenů, a poukazuje na negativní postoj Ruska vůči gay komunitě. Pro ztvárnění této antimilitaristické myšlenky se Mikolas objevuje v roli vojáka, který zatímco umírá na bitevním poli, vypráví své dívce o světě, ve kterém by si tolik přál žít.

Stejně jako u "Hands Bloody" i tentokrát je Mikolas autorem písně, ujal se produkce a současně režie klipu, který vznikal v rekordně krátkém čase a předcházelo mu několik hodin tréninku nejen v tělocvičně, ale také v jízdě na koni, na motorce a především v budování zákopů v úvodní scéně klipu, které jsou výsledkem manuální práce nikoho jiného než hlavního protagonisty. Solitérský přístup tvůrce se projevuje téměř v každé části skladby "Free", avšak vysvětlení Mikolase je zcela prosté a pochopitelné: "Je pro mě těžké najít člověka, kterému bych na 100 % mohl svěřit svoji vizi a vědět, že to bude posun vzhůru. A tak dokud můžu, dělám si vše sám."

Zatímco televizní premiéra klipu je 1. dubna, na internetu si jej můžete pustit už nyní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY