Tindersticks přivezou novinku na pražský koncert

20.01.2016 13:35 - Wojciech Nowacki | foto: Christophe Agou

Vystoupení Tindersticks v Divadle Archa 10. března můžeme klidně považovat za koncertní událost raného jara. I když hudba této britské skupiny přináší spíš krutou zimní melancholii a podzimní citlivost.

Tindersticks jsou přední zástupci komorního popu devadesátých let, kteří strohost tehdejší kytarové alternativy obohatili o barokní aranžmá, zvuky dechů a smyčců, především však o skoro divadelní sofistikovanost. Vrcholná díla skupiny "Can Our Love..." a "Waiting For The Moon" je ponořila do ještě tmavších hlubin melancholie, načež zmlkli na několik let. Už po návratu v obnovené sestavě se na vynikající desce "Falling Down A Mountain" objevilo ještě víc prvků soulu a jazzu, v tomto směru pokračovalo zatím poslední regulérní album "The Something Rain". Výročí dvaceti let od debutu oslavili deskou "Across Sex Leap Years" s výběrem nově natočených skladeb celé kariéry, aktivity skupiny doplňuje taky řada soundtracků, mezi nimi i instrumentální "Ypres", ilustrující výstavu věnovanou dějinám 1. světové války.

Nemůžeme taky zapomenout na dobré vztahy Tindersticks s Prahou. Právě tady natočili video k písni "Can Our Love...". Dokonce se do Prahy přestěhoval David Boulter, jeden původních zakladatelů skupiny, a společně s lídrem Please The Trees Václavem Havelkou III složil hudbu k filmu Radima Špačka "Místa". Už 22. ledna vyjde nové studiové album "The Waiting Room" a podle prvních ohlasu se můžeme těšit na velice povedenou desku. Navíc ke všem jedenácti skladbám mají být natočené snímky v rámci přiloženého DVD "The Waiting Room Room Film Project". Už jsou zveřejněna videa k "We Are Dreamers!" a "Hey Lucinda". Album zazní živě na rozsáhlém evropském turné, které nemůže opomenout Českou republiku.

Pražský koncert proběhne 10. března ve 20 hodin a vstupenky v ceně 590 Kč jsou dostupné v předprodeji v Divadle Archa a v sítích Ticketpro, Ticketportal a GoOut.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY