shop.musicserver.cz
Fat White Family - Songs For Our Mothers

Obávaní Fat White Family zasazují se "Songs For Our Mothers" další ránu dnešní sterilní rockové scéně

Vydáno: 23.02.2016 16:00 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Fat White Family nejsou další kapela mluvící o heslu "sex, drogy a rock'n'roll", oni ho prostě žijí. Ač jim některé prognózy předvídaly brzkou smrt (ať už uměleckou či skutečnou), po třech letech se studiově vrací s novinkou "Songs For Our Mothers". A je to opět deska, která umí pořádně zneklidnit i pobavit.

8/10

Fat White Family - Songs For Our Mothers

Vydáno: 22.01.2016
Celkový čas: 46:00

Skladby: Whitest Boy On The Beach, Satisfied, Love Is The Crack, Duce, Lebensraum, Hits Hits Hits, Tinfoil Deathstar, When Shipman Decides, We Must Learn To Rise, Goodbye Goebbels

Vydavatel: Fat Possum Records

Fat White Family předchází pověst, až po ní následuje hudba. Vlastně i když přichází na hodnocení výtvorů tvůrčího snažení, mnohdy bývá upozaďována samotná zvuková stránka věci a zase se dostáváme spíše k otázkám morálky a politické korektnosti. Co na tom, že se hudebně jedná o exkluzivní partu, pojďme raději řešit, proč je tenhle song o pedofilovi, proč to vypadá, že členové adorují komunismus, koho chtějí pobouřit tímhle laciným explicitním videem a nač ta všudypřítomná symbolika nacismu? O těchto tématech se prostě otevřeně nemluví. Stejně tak je strašně šokující otevřeně se hlásit ke konzumaci drog nebo se na koncertech svlékat do naha. To je přece tak zoufale volající o pozornost. Proč nejsou jako všechny naše oblíbené kapely, nenavlíknou se do kožených bund a nezpívají o lásce?

Muzikanti jsou přitom jenom upřímní a své nezkrotné nátury reflektují i do skladeb a živých vystoupení. Pasují se do rolí pouhých pozorovatelů a vypravěčů, nikoli prvoplánových buřičů. A když se na některé věci naší společnosti díváte bez filtru cenzury, není to zkrátka vždy ten nejhezčí pohled. Možná jsme ale taky jenom rozmlsaní uhlazenými a nekonfliktními rockery a když se jednou za čas objeví někdo tak syrový, zmůžeme se právě jen na podobné krátkozraké soudy. Fat White Family jsou zkrátka Sex Pistols naší generace. Jen bez té komerce. A pod image a životní filozofií, jež působí noční můry všem mravokárcům, je hlavně hudba, kterou v takové podobě dnes taky už jen málokde uslyšíte.

Místy je oplzlá, ale pořád fatálně vzrušující. Vrací do času, kdy muzika nebyla jen zboží, dokázala probouzet nefalšované emoce a měla názor. Vystačí si s laciným zpracováním a její nástroje někdy nejsou ve vzájemné shodě, ale dokáže ze sebe vykřesat i pořádně chytlavý flák. Je v ní prostor na vřeštící rock'n'rollový mejdan i maniodepresivní brečení u táboráku. Je zkrátka plná absurdit jako samotná skupina plná svérázných (a až na ústřední trojici stále se měnících) individuí, které spojuje snad jen šílenství a zápal pro věc.

Kdo ustál všechny skandální historky, mohl objevit před třemi lety v debutu "Champagne Holocaust" skrytý poklad. Letošní "Songs Of Our Mothers" se už tolik neskrývá v lo-fi hábitu a volnomyšlenkářském přístupu. Bratři Saoudiové a Saul Adamczewski jsou možná jenom obscénní notorici, ale když se dostanou ke svým instrumentům, jednají tak se vším workoholismem a perfekcionismem. Na novince se ještě více zaobírají svými uměleckými obsesemi, ať už jsou to právě tabuizovaná témata či hudební paradoxy. Nahrávka je další přehlídkou špinavosti, která na některých místech dokáže být překvapivě navoněná a vyparáděná. A hlavně je pořádně sexy, což může při pohledu na zhýralé hudebníky znít jako protimluv. Během poslechu "Whitest Boy On The Beach", "Tinfoil Deathstar" nebo "Hits Hits Hits" to ale dává smysl.

Pokřivený svět "Songs For Our Mothers" má také nevšední protagonisty, přesněji řečeno antagonisty, což celkem souzní s prohlášením členů, že jsou přirozenými protivníky, nikoliv zrovna miláčky mas. Joseph Goebbels, Benito Mussolini, sériový vrah Harold Shipman či Ike Turner. Do toho všeho frontman Lias vkládá své vlastní zážitky a hrátky s jazykem, takže se před posluchačem rozkládá surrealistická mozaika, která je někdy nerozluštitelná. Skladatelská hlava projektu Adamczewski se nechal slyšet, že na novince jdou ve snaze zjistit, co je ještě vkusné, popřípadě vůbec nějaké kvality, až do extrémů. Velmi příhodný popis.

Vedle na poslech těžkých, několikaminutových chorálových seancí ("Duce", "We Must Learn To Rise") tu tak stojí hospodská koleda, německy zpívaná "Lebensraum", a "When Shipman Decides", absolutní fór alba, který by se možná hodil jako hudební doprovod pro "Pohádky z mechu a kapradí" a ne pro údajně nejnebezpečnější kapelu současné UK scény. Singl "Whitest Boy On The Beach" měl prý znít jako kříženec Scooteru a Hitlerova projevu. Napsané si to koleduje o průšvih, na poslech je spojení disco groovu s výkřiky komolené němčiny návykový bonbónek. "Hits Hits Hits" je další instantní hitovka. Příběh o nezdravém vztahu Tiny Turner a Ikeho měl taneční ambice jako song předešlý a opět dokazuje, že pod punkovým zevnějškem se skrývá překvapivě dobrý cit na popové písně. Někde cestou ho ale ve studiu snad napumpovali nějakými uklidňováky, takže jsou výsledkem roztřesené struny jak z filmů Quentina Tarantina, rozvláčné reggae tempo a zhulená atmosféra. A zlatý hřeb nahrávky.

Vrcholem je ale i poslední "Goodbye Goebbels", jeden z nejbizarnějších love songů všech dob. Adolf Hitler se v něm vyznává říšskému ministru propagandy a během posledních chvil života v bunkru se s ním loučí. Což o to, že by sympatie k takové písničce měly snad vyvolávat i pocity jakéhosi morálního studu, je to prostě jedna z nejemotivnějších pomalých skladeb posledních let. Věta "Silence is easy" rezonuje v posluchači ještě dlouho. Je to příklad toho, že i něco tak diskutabilního a ošklivého (třebaže se jedná o čirou fikci a důsledek skutečnosti, že zpěvák je zkrátka nerd do historie) může být krásné.

A to je v podstatě i případ "Songs For Our Mothers". Je jednoduché desku kvůli své nekonformitě a kontroverzním autorům zavrhnout. Od nenávisti je ale velmi tenká linie k lásce.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Fat White Family v "Today You Become Man" vzpomínají na obřízku frontmanova bratra (23.03.2024 13:39)
- Fat White Family prozradili detaily k chystané desce "Forgiveness Is Yours" (27.01.2024 11:56)
- Video: Fat White Family se v černobílém klipu "Religion for One" převtělili do umělců Paříže z minulé éry (30.12.2023 08:44)
- Naživo: Punkový klaun John Lydon a jeho Public Image Ltd nabídli Lucerna Music Baru naštvanou pilulku na chmury světa (18.10.2023 13:45)
- Recenze: Ghost předělávkami na "Phantomime" zabaví, nic nového ale nepřinášejí (27.05.2023 09:00)
- Zemřela Tina Turner (24.05.2023 21:11)
- Kousek Sex Pistols na Eurovizi? John Lydon chce s Public Image Ltd. soutěžit za Irsko (10.01.2023 12:12)
- Fanoušci Rolling Stones, Sex Pistols, BTS či McCartneyho mají díky streamovacím platformám žně (08.09.2022 17:17)
- Nové desky 28/2021 - od Johna Mayera přes Clairo po Dee Gees (21.07.2021 08:00)
- Tina Turner připomíná své úspěšné album "Foreign Affair" rozsáhlou reedicí (16.07.2021 15:02)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu