Nové desky pro 2. týden

17.01.2016 11:19 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hudební novinky sice tentokrát postrádají opravdu velké jméno, ale to neznamená, že vás nemůže zaujmout například jazz Erika Truffaze, hity The Beatles v klasické kytaře Miloše Karadagliće, americký zpěvák Jeremih, nebo folkový Ben Caplan. Rockery potěší novinka Skunk Anansie a pro milovníky zasmušilého doom metalu jsou tu Witchcraft.
Pokud se v pondělí 18. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Erik Truffaz Quartet - Doni Doni (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / fusion

Erik Truffaz Quartet - Doni Doni
Je to sotva pár měsíců, co u nás koncertoval francouzský jazzový trumpetista Erik Truffaz a už se opět hlásí o slovo tentokrát s novým albem svého kvartetu. V něm se od poslední nahrávky "El Tiempo de la Révolución" z roku 2012 udála jedna podstatná změna. Bubeníka Marca Erbettu, který s Truffazem koncertoval a nahrával řadu let, nahradil mladý muzikant švýcarského původu Arthur Hnatek. První deska této sestavy dostala název "Doni Doni" a Truffaze při jejím vzniku ovlivnila především spolupráce s jihoafrickým tanečním souborem Vuyani. Zřejmě díky tomu se desítka nových deset skladeb odklání mírně od čistého fusion jazzu k popu a world music. K tomu navíc napomáhá i hostování dvou zpěváků původem z afrického Mali, kterými jsou zpěvačka Rokia Traoré a rapper žijící od dětství v Paříži Oxmo Puccino. Jak moc se změnil zvuk Truffazovy hudby, zjistíte z ukázek na stránkách francouzského Amazonu.


Skunk Anansie - Anarchytecture (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Skunk Anansie - Anarchytecture
Britští rockeři ze Skunk Anansie připravili pro své fanoušky novinku "Anarchytecture", která je nástupcem čtyři roky starého díla "Black Traffic". Desku produkoval Tom Dalgety, který dříve spolupracoval také s Killing Joke nebo Royal Blood. Podle oficiálního prohlášení kapely je novinková deska "kolekcí úderných alternativně rockových hymnických skladeb s energickým vokálem přímo od srdce a z duše nezaměnitelné Skin." Jako první ochutnávkou se stala skladba "Love Someone Else", která získala nadmíru pozitivní ohlas médií a fanoušků. Podle mnohých je to dokonce jedna z nejlepších skladeb, jakou kapela kdy napsala. A jak se líbí vám? Svůj názor nám napište do komentářů!


Jeremih - Late Nights: The Album (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / hip hop

Jeremih - Late Nights: The Album
Americký rapper Jeremih nechal své fanoušky čekat na nové album dlouhých pět. Následovník druhého alba "All About You" měl sice původně vyjít již v roce 2013, ale nakonec z vydání "Thumpy Johnson" sešlo. Jeremih tak alespoň vydal jedno EP a dokonce dva mixtapy a právě na první z nich navázal loni nahrávkou "Late Nights: The Album", která nyní několik dnů před jeho pražským koncertem vychází i u nás. V celkem patnácti skladbách přivítal za mikrofonem řadu svých kolegů, kdy mezi ty nejznámější patří J. Cole, Big Sean, Future, Joucy J, Twista, nebo Jhené Aiko. Podobně bohatý je i seznam producentů, mezi které se zařadili Vinylz, The Mekanics, Soundz, Pharrell Williams, DJ Mustard a především Mick Schultz. Jak se podařilo takto bohatý tým sehrát, zjistíte poslechem řady ukázek na VEVU zpěváka.


Casualties Of Cool - Casualties Of Cool (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní metal

Casualties Of Cool - Casualties Of Cool
Že se Devin Townsend nebojí žánrové rozmanitosti, to už fanoušci tohoto kanadského hudebního umělce dobře vědí. Hudebník, skladatel a zpěvák nyní přichází ale s dalším novým projektem Casualties Of Cool, který uvádí na trh stejnojmenné debutové album. Koncepční deska "Casualties Of Cool" na pomezí country a rocku vznikla díky crowdfundingové kampani portálu PledgeMusic. Čítá celkem patnáct skladeb, přičemž v luxusní edici je navíc ještě jedno CD se třinácti dalšími písněmi. Na skladbách s Devinem Townsendem spolupracovali také Ché Aimee Dorval za mikrofonem a akustickou kytarou a Morgan Agren, jenž obstaral bicí a perkuse. Na desce uslyšíte ale také další hostující umělce a nástroje jako flétnu nebo saxofon. Jak se celá deska povedla, můžete ohodnotit sami po poslechu nahrávky na https://www.youtube.com/watch?v=m1vOGSG4Og0.


Tip týdne

Ben Caplan - Birds With Broken Wings (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: roots folk

Ben Caplan - Birds With Broken Wings
Kanadský písničkář Ben Caplan slavil doposavad úspěchy především v Novém Skotsku, odkud pochází, ovšem jeho roots folk už zaujal i posluchače v Americe a také na Starém kontinentě, kde vystoupil na mnoha místech a festivalech včetně slavného Glastonbury. Svoji první desku "In The Time Of The Great Remembering" vydal v roce 2011 a na ní navázal v loňském roce albem "Birds With Broken Wings", které nyní vychází i u nás. Ačkoli on sám vedle zpěvu obsloužil ještě piano, kytaru, banjo a vibrafon, pozval si k nahrávání spoustu dalších muzikantů, kteří dodali například smyčcové nástroje, různé druhy saxofonu, mandolínu, harfu, flétnu, trombón, bubny, cimbál, akordeon, klarinet, pedal steel a další. Výsledkem je poměrně syrová nahrávka, kde Caplan ve dvanácti písničkách od folku utíká k blues, šansonu, jazzu, alternativnímu country a bluegrassu a řadě dalších stylů. Blíže můžete tohoto zpěváka a jeho nové album poznat prostřednictvím jeho YouTube.com profilu.


Witchcraft - Nucleus (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: doom metal

Witchcraft - Nucleus
Fanoušky doom metalu potěší tento týden novinka švédských Witchcraft, kteří nyní přichází na trh s deskou "Nucleus". Deska bude dostupná na CD, v digipaku, na vinylu a v digitální verzi. Jako první singl vybrali muzikanti skladbu "The Outcast", kterou najdete k poslechu na YouTube.com. Mnozí z vás jistě i zaznamenali, že součástí singlu na CD byla také coververze kousku "Even In His Youth" původně od Nirvany. Dodejme ještě, že nástupce čtyři roky starého počinu "Legend" produkovali zpěvák Magnus Pelader, Philip Gabriel Saxin a Anton Sundell. Jak stojí v oficiálních materiál, nové písně mají být kombinací syrové energie dřívějších nahrávek a moderních hudebních vlivů.


Miloš Karadaglić - Blackbird - The Beatles Album (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasické hudby

Miloš Karadaglić - Blackbird - The Beatles Album
Kytarista Miloš Karadaglić pocházející z Černé Hory není pro fanoušky klasické hudby žádným neznámým jménem. Za svoji kariéru koncertoval již v mnoha slavných světových koncertních sálech po boku prestižních hudebních těles. Dobře ho znají i návštěvníci festivalu Pražské jaro, v rámci něhož vystoupil před třemi lety. Nyní ale svoji kytaru nasměroval poněkud jiným směrem. Jak už jasně hovoří název "Blackbird - The Beatles Album", přetvořil na svém čtvrtém albu k obrazu svému hity slavných Brouků. Vybral si jich celkem patnáct a v prosinci si s nimi zavřel do slavného Studia 2 na Abbey Road. Nezůstal tam ovšem úplně sám, ale s několika z nich mu vypomohli Gregory Porter, Tori Amos, Anoushka Shankar, Sergio Assad a Steven Isserlis. První dvě ochutnávky z desky servíruje Miloš na svém VEVU.


Alexandre Desplat - The Danish Girl (soundtrack) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba / instrumentální hudba

Alexandre Desplat - The Danish Girl (soundtrack)
Oscarový režisér Tom Hooper natočil podle knihy Davida Ebershoffa "Dánská dívka" milostný příběh inspirovaný skutečným životním osudem dánské malířky Gerdy Wegener a jejího partnera Einara. Ten zjistí, že je ženou v mužském těle a jako první na světě podstoupí operaci vedoucí ke změně pohlaví. Snímek podmalovává hudba z pera Alexandra Desplata, který má na svém kontě Oscara a Grammy za hudbu "The Grand Budapest Hotel", nebo druhou z cen za "Královu řeč". Na soundtrack, který film doprovází, se z hudebního podkresu vměstnalo celkem dvacet instrumentálních skladeb. Jejich seznam a ukázky najdete na Supraphonline.cz.


Hank Williams Jr. - It's About Time (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: country / progresivní rock

Hank Williams Jr. - It's About Time
Americký countryový zpěvák Hank Williams Jr., jehož otec je legendou tohoto žánru, se vrací po čtyřech letech s novou deskou, kterou nazval "It's About Time". Mezi dvanácti písničkami, které pro své sedmatřicáté album nahrál, najdete jak nové kousky, tak i několik starších věcí v novém kabátě. Mezi ty starší zařadil například "Mental Revenge" Mela Tillise nebo "Are You Ready For The Country" Neila Younga, ve které si s ním zazpíval Eric Church. Ten není jediným hostem - v jeho vlastním hitu z roku 1987 "Born To Boogie" si s ním zazpívali Brantley Gilbert, Justin Moore a Brad Paisley. První jmenovaný duet již má svůj videoklip na zpěvákově VEVU


Henry Jackman - The 5th Wave (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba / instrumentální hudba

Henry Jackman - The 5th Wave (soundtrack)
Nový sci-fi snímek na motivy románu "Pátá vlna" měl světovou premiéru tento čtvrtek, ovšem čeští diváci si na jeho uvedení do kin musí ještě pár měsíců počkat. Za vděk tak mohou vzít alespoň soundtrackem, který v obchodech najdou pod anglickým názvem "The 5th Wave". Hudbu k filmu dostal na starost Henry Jackman, anglický skladatel, pianista a dirigent, který má na svém kontě scénickou hudbu k filmům jako "Captain Phillips", "Kingsman: The Secret Service" nebo "The Interview". Na zmíněný soundtrack vybral celkem dvaadvacet svých kompozic, jejichž ukázky jsou k dispozici na stránkách německého Amazonu.


Dále vychází:

Alessandra Amoroso - Vivere a colori (Sony Music)
Joseph Trapanese - Straight Outta Compton (Universal)
Morton Gould - The Chicago Symphony Orchestra Recordings (Sony Music)
Plácido Domingo - The Best Of Plácido Domingo (Sony Music)
Rhodes - Wishes (Sony Music)
Riccardo Minasi - Mozart: Violin Sonatas (Sony Music)
Rick Ross - Black Market (Universal)
Rudolf Buchbinder - Mozart: Piano Concertos, K. 466, K. 467 (Sony Music)
Různí - The Decca Sound (box set) (Universal)
Vampire - Vampire (Tour Edition) (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Justin Bieber - Purpose (Universal)
Periphery - Clear (EP) (Sony Music)
Periphery - Periphery II (Sony Music)
Sara Bareilles - What's Inside: Songs From Waitress (Sony Music)
Selena Gomez - Revival (Universal)

Reedice:
Selena Gomez - Revival (Deluxe Box) (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY