Nové desky pro 1. týden

10.01.2016 18:41 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Někteří z nás se ještě ani po svátcích nerozkoukali a někteří hudebníci již vydávají své novinky. Jako úplně první, hned na Nový rok, to stihla Rachel Platten, ovšem co do věhlasu jí trumfnul chameleon David Bowie. Jeho deska totiž patří k těm nejočekávanějším albům letošního roku. K nim se pak přidal výběr Savage Garden, Vídeňská filharmonie s novoročním koncertem nebo také Beata Bocek.
Pokud se v pondělí 11. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

David Bowie - Blackstar (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

David Bowie - Blackstar
Jestli byste na současné hudební scéně chtěli najít chameleona, který zasáhl snad už do všech hudebních žánrů, bude to právě David Bowie. Britský zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista čerstvě oslavil devětašedesát let a kromě jiných darů si nadělil novinkovou desku "Blackstar", která patří k nejočekávanějším albům letošního roku. Pyšní se pořadovým číslem dvacet pět a hudebník na ni upozornil už singlem "Lazarus", který vnesl mezi fanoušky charismatického umělce velkou nedočkavost a vášnivé diskuse. Ke svérázně skladbě vznikl i videoklip, který naše kolegyně Veronika Ondečková ohodnotila vysoce nadprůměrně. Nutno ale dodat, že na novinkovou desku odkazuje ještě klip k titulní skladbě alba , který sklidil nadšené ohlasy. A jak se líbí vám?


Tip týdne

Rachel Platten - Wildfire (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / pop rock

Rachel Platten - Wildfire
Ačkoli by se mohlo zdát, že americká zpěvačka Rachel Platten se objevila až teprve nedávno, nebyla by to pravda. Své první album vydala již v roce 2003 a další o osm let později. Pravda ovšem je, že tyto dva první počiny prošly prakticky bez povšimnutí. Notnou dávku pozornosti na sebe strhla až ve chvíli, kdy se její písnička "Fight Song" stala celosvětovým hitem. Díky tomuto úspěchu získala smlouvu s vydavatelstvím Columbia a výsledkem tohoto kontraktu je její třetí deska "Wildfire", která vyšla na Nový rok. S natočením dvanácti písniček jí pomáhal kanadský producent Jon Levine, mezi jehož ovečky patří například Nelly Furtado, Cher Lloyd, T-Boz, K'Naan, Selena Gomez a také Andy Grammer. Právě poslední jmenovaný je také jediným hostem alba, jehož styl někteří hudební kritici charakterizují jako průnik Taylor Swift, Kelly Clarkson a Katy Perry. Zda s nimi budete souhlasit, můžete zjišťovat na VEVU Rachel Platten.


Beata Bocek - O Tobje (Indies Scope)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie folk / world music / folk rock

Beata Bocek - O Tobje
Slezská písničkářka Beata Bocek vydává čtvrté řadové album, které nazvala "O Tobje", a na svých příznivcích rozhodně nešetří. Připravila pro něj celkem šestnáct skladeb, které se opět pohybují na pomezí world music, folku, art folku, rocku a pochopitelně se v nich objevují i prvky šansonu, filmové a scénické hudba nejrůznějšího ražení, pouliční popěvky i muzika vzdálených krajů. V tom ji tentokrát ovlivnily její cesty po Indii, Novém Zélandu a dalších zemích. I díky tomu uslyšíme vedle převládající polštiny i angličtinu a také češtinu. Ukázky z alba nabízí sampler vydavatelství Indies Scope.


Bill Baird - Earth Into Aether (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: world music

Bill Baird - Earth Into Aether
"Posledních devět let si za pomoci svých drahých přátel a kolegů vydávám své desky sám. Letos v lednu to bude ale jiné, zvláštní. Proto vám všem velice rád představuji svou novou desku 'Earth Into Aether'," uvádí vydání své nové desky Bill Baird. A jak název desky prozrazuje, tématicky začíná na jednom a končí na druhé straně. "Původně to měly být čtyři samostatné desky, ale vzniklo z toho dvojalbum s velice specifickým přebalem," dodal ještě hudebník. A jestli má pravdu, posuďte sami: Na stránkách billbaird.bandcamp.com najdete k poslechu šest z celkových devatenácti nových písní světového formátu. Za svůj názor se nestyďte a podělte se o něj v komentářích pod článkem.


Amy Dickson - Island Songs (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba / vážná hudba

Amy Dickson - Island Songs
Saxofon si obvykle spojujeme se zcela jinými žánry, než je klasická hudba. Není divu, ve funky, jazzu, či swingu jej vídáme daleko častěji než před symfonickým orchestrem a aby na něj hrála navíc žena, to už byste museli mít hodně velké štěstí. Australská saxofonistka Amy Dickson, která kráčí ve šlépějích Američanky Debry Richtmeyer, je tak stále ještě raritou, ačkoli si za svoje instrumentální umění už vysloužila i Classic Brit Awards a dvě nominace na Grammy. Její nové album "Island Songs" je tak fanoušky vážné hudby s napětím očekávané. Poskládala jej z kompozic tří skladatelů - Bretta Deana, Rosse Edwardse a Petera Sculthropa - a za zády ji stál Sydney Symphony Orchestra pod taktovkou Benjamina Northeye a Miguela Hartha-Bedoyi. Chcete-li se s Amy Dickson seznámit blíže, stačí navštívit její VEVO.


Ignite - A War Against You (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hardcore punk

Ignite - A War Against You
Pro rockery je tento týden připravena deska amerických Ignite. Hardcore-punková legenda přichází s novinkou "A War Against You", nástupcem deset let starého počinu "Our Darkest Days". S produkcí nových skladeb vypomohl Cameron Webb, známý také ze spolupráce mimo jiné s Motörhead. Ústředními tématy písní je při tom šikana, přístup masových médií a kromě dalších také eko-politické cíle. Frontman Zoli Teglas nezapomněl ani na problematiku rasismu a šílenství pojící se s válkou. Ukázku v podobě kousku "This Is A War" najdete na YouTube.com.


Savage Garden - The Singles (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock / pop

Savage Garden - Savage Garden - The Singles
Ačkoli se Savage Garden rozpadli již před patnácti lety a jejich diskografie čítá "pouze" dvě alba, stále tvoří jejich písničky nedílnou součást setlistů rozhlasových i televizních stanic. Kapela v minulém roce ovšem slavila dvacet let od nahrávání prvních úspěšných singlů "I Want You" a "To The Moon And Back", ze kterých se o rok později staly hity. U této příležitosti vyšel loni v červnu v jejich rodné Austrálii výběr hitů "The Singles", který se nyní dostává i do zbytku světa. V první řadě obsahuje patnáct jejich hitů a singlů, ke kterým se povedlo nalézt i jednu dosud nevydanou skladbu - demo z roku 1994 "She". Navíc je součástí výběru i DVD s klipy, včetně několika, které zde najdete jak v mezinárodní, tak i v australské verzi. Zmiňovaný song "She" a kompletní seznam skladeb naleznete na webu dua.


Mariss Jansons & Wiener Philharmoniker - Das Neujahrskonzert 2016 (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Mariss Jansons & Wiener Philharmoniker - Das Neujahrskonzert 2016
Jako již tradičně, i letos se uskutečnil ve Zlatém sále, vídeňského Musikvereinu Novoroční koncert Vídeňské filharmonie. Již potřetí, opět po šesti letech těleso řídil lotyšský dirigent Mariss Jansons. Na pořadu byly pochopitelně skladby rakouských skladatelů, především tedy z rodu Straussů. Je pak doplnili další jako Robert Stolz, Carl Michael Ziehrer, Èmile Waldteufel, či Josef Hellmesberger senior. Záznam koncertu, který byl vysílán ve více jak devadesáti zemích světa, se nyní dostává na CD. Záznam na DVD a Blu-Ray bude následovat o pár týdnů později.


Dále vychází:

Alfred Brendel - Complete Philips Recording (Universal)
John Williams - Star Wars - The Ultimate Soundtrack Collection (Sony Music)
Teodor Currentzis - Purcell: The Indian Queen (DVD) (Sony Music)
Teodor Currentzis - Purcell: The Indian Queen (BluRay) (Sony Music)
Teodor Currentzis - Tchaikovsky: Violin Concerto, Op. 35 - Stravinsky: Les Noces (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Alfred Brendel - Diabelli Variations,Op.120 (Universal)
Alfred Brendel - Fantasie a fuga(Bach)/Var. (Universal)
Alfred Brendel - Italský Koncert/Fantasie/Fuga (Universal)
Alfred Brendel - Koncert pro klavír/Konz.Stuck (Universal)
Alfred Brendel - Sonáta pro klavír 21/Poutník (Universal)
Alfred Brendel/Marriner/Asmf - Koncerty pro klavír 20,24 (Universal)
David Bowie - Blackstar (Sony Music)
Ignite - A War Against You (Sony Music)
John Williams - Star Wars - The Ultimate Vinyl Collection (Sony Music)
Různí - I Believe In Miracles (soundtrack) (Sony Music)
Teodor Currentzis - Stravinsky: Le Sacre Du Printemps (Sony Music)

Reedice:
Alan Silson - Solitary Bird (New Extended Version) (Sony Music)
Různí - Heartbroken (Sony Music)
Smokie - Midnight Delight (New Extended Version) (Sony Music)
Smokie - Solid Ground (New Extended Version) (Sony Music)
Smokie - Strangers In Paradise (New Extended Version) (Sony Music)
Smokie - The Other Side Of The Road (New Extended Version) (Sony Music)
Smokie & Chris Norman - Rock Away Your Teardrops (New Extended Version) (Sony Music)
Spock's Beard - Snow (Sony Music)
Spock's Beard - The Kindness Of Strangers (Sony Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY