K pětadvacetinám Radia 1 zahrají Ecstasy Of Saint Theresa a Manon Meurt

06.01.2016 11:52 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Tuzemská rádiová stanice Radio 1 v Divadle Archa již 6. února 2016 oslaví své 25. narozeniny a zvolila si pro ně příznačného hosta. V roce 1991, tedy ve stejném roce, kdy oblíbené alternativní rádio začalo vysílat, vyšlo i debutové EP "Pigment" kapely Ecstasy Of Saint Theresa (EOST), jejíž hudba neodmyslitelně patří k vysílání Radia 1. EOST veřejně vystoupí poprvé po více než pěti letech a podpoří je mladá rakovnická kapela Manon Meurt. Její zasněný shoegaze může připomínat EOST v jejich začátcích.

Kultovní kapela Ecstasy Of Saint Theresa v sestavě Jan P. Muchow, Irna Libowitz, Jan Gregar, Petr Wegner slavila úspěch už po vydání první desky "Susurrate" (1992). V roce 1993 vystoupila v britském BBC Radio 1 pořadu John Peel Session, kde živě nahrála EP "…Fluidtrance Centauri…", které vyšlo také ve Velké Británii. To byl jeden z největších úspěchů české indie kapely v zahraničí.

Po delší pauze se Jan P. Muchow rozhodl více zaměřit na elektroniku a také našel novou zpěvačku Kateřinu Winterovou, se kterou dodnes tvoří ústřední dvojici kapely. Následovala alba "In Dust 3" (1999), "Slowthinking" (2002) a "Watching Black" (2006) a záznam jejich posledního koncertu na Nové scéně Národního divadla na DVD pod názvem "10/10/10".

Pro kapelu Manon Meurt bylo vystoupení v Divadle Archa před legendárními My Bloody Valentine zlomovým bodem v její kariéře. Od té doby odehrála desítky koncertů jak v České republice, tak i v zahraničí, včetně turné ve Velké Británii. Kapela si získala pozornost svým eponymním debutem. V současné době připravuje materiál pro své druhé album.

Koncert EOST pro Radio 1 bude natáčet Česká televize. Záznam bude odvysílán v rámci pořadu Kombo.

Radio 1 vzniklo na jaře roku 1991, ale skutečný začátek vysílání přišel na podzim roku 1990 během výstavy Totalitní zóna v podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné. Vysílání tehdy ještě pirátské rozhlasové stanice Stalin (19. - 25. 10. 1990) vzbudilo mimořádný ohlas, bylo ovšem po několika dnech úředně zastaveno. Petici za znovuobnovení vysílání a proti monopolu státního rozhlasu a televize podepsalo na třicet tisíc lidí. Na začátku roku 1991 byla vysílačka vrácena. Díky tomu 15. 2. 1991 vzniklo Radio Ultra, které se po udělení licence 25. 3. 1991 změnilo na Radio 1 a stalo se tak první soukromou nezávislou rozhlasovou stanicí v této republice.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY