Rolničky v módu disko á la Kylie Minogue

24.12.2015 12:38 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Kylie Minogue se letos zařadila mezi zpěvačky, které mají svou vánoční desku. Ta ve svém finálním resumé spíše mile překvapila, neb si nehraje za každou cenu na vážně míněnou variaci převážně profláknutých vánočních melodií, navíc jejím plusem jsou zejména nové autorské písně.
6/10

Kylie Minogue - Kylie Christmas

Skladby: It's The Most Wonderful Time Of The Year, Santa Claus Is Coming To Town (feat. Frank Sinatra), Winter Wonderland, Christmas Wrapping (with Iggy Pop), Only You (with James Corden), I'm Gonna Be Warm This Winter, Every Day's Like Christmas, Let It Snow, White December, 2000 Miles, Santa Baby, Christmas Isn't Christmas 'Til You Get Here, Have Yourself A Merry Little Christmas
Vydáno: 13.11.2015
Celkový čas: 40:07
Vydavatel: Warner Music
Od vydání minulé studiovky "Kiss Me Once" ještě nestihlo utéct mnoho času, turné k ní doběhlo vlastně letos a už tu máme další nahrávku Kylie Minogue. Třinácté pořadí nakonec vyhrála vánočně orientovaná deska "Kylie Christmas", na níž podle původních informací měly být hlavně tradiční vánoční songy v disko úpravě a k nim hrst zcela nových písní o Vánocích. Samotných disco beatů je ale na nahrávce nakonec méně, než se čekalo, velkým plusem je ale zjištění, že se opravdu nevsadilo jen na ohrané vánoční písničky a sněhem zaváté tradicionály. Velmi sympatickou návnadou je "Every Day's Like Christmas", kterou napsal Chris Martin z Coldplay a produkoval norský tým Stargate, sice se jedná o pozůstatek z natáčení již zmíněné "Kiss Me Once" s pozměněným textem, ale výsledek rozhodně nezklame.

Pro Kylie to však není zcela první setkání s vánoční tématikou, již na singlu "Please Stay" se jako béčko objevila svátečně laděná "Santa Baby" (v úplně stejné verzi je i na aktuální nahrávce). V roce 2010 pak následovala hned dvě krátká épéčka "A Kylie Christmas" a "A Christmas Gift", kde kromě zmíněné "Santa Baby" měla své pevné místo klasika "Let It Snow" (ta byla pro toto album znovu natočena). "Kylie Christmas" však nabízí mnohé navíc, včetně celkem netradičních spojení.

Verze "Santa Claus Is Coming To Town" vznikla s výpomocí moderní techniky, a tak si zde mohla zazpívat duet s Frankem Sinatrou, což má své kouzlo a symboliku. "Only You" se zpívajícím hercem a komikem Jamesem Corden je spíše sázkou na jistotu, která snad nikomu nemůže podrazit nohy. Největším trumfem je ale drobet bláznivá vánoční jízda "Christmas Wrapping", kdy s výpomocí přispěchal Iggy Pop - přesně ten, od koho byste něco takového spíše nečekali. "Christmas Wrapping" opravdu odsejpá, Iggy zde samotný text spíše recituje a hraje roli imaginárního tatínka, intonačně má blízko k duchařskému Helloweenu - tedy dvě zcela odlišné ingredience, ale zábava musí být.

Nějaké větší experimenty a úkrok k diskotékové éře tedy příliš neočekávejte. Vsadilo se spíše na původní orchestrace, big band v zádech a jen sem tam se něco popohnalo směrem k popové současnosti. Spolupráci s velkým bandem si Kylie vyzkoušela zejména na rekapitulační "The Abbey Road Sessions", kde ona alchymie a práce s aranžemi fungovaly lépe a měly větší záběr - "Christmas Wrapping" je tak v tomto ranku víceméně ojedinělá záležitost a "Only You" by naopak do sešlosti v Abbey Road pasovalo perfektně. "Kylie Christmas" je tak spíše trochu nedotaženým nápadem, kdy máte v kapse novou nahrávací smlouvu a potřebujete rychle něco dokončit k ukončení jiné spolupráce. Sice se nejedná o žádný průšvih a tlačení pilu za každou cenu, záměrem, zdá se, byla zábavná deska, a to se v podstatě povedlo.

Deluxe verze s bonusovým DVD (7/10)

Rozšířená edice nabízí hned tři nově napsané písničky. "Oh Santa" a "Cried Out Christmas" nezapřou nic z vánoční atmosféry a nikterak nezklamou. Největší vychytávkou se však stala disco verze "100 Degrees", tedy duet s její sestrou Dannii Minogue, který asi nejvíce splňuje ono očekávání Kylie-disco-vánoční-album taškařice. Skvěle šlape, v zádech je lehce patrné ovlivnění tvorbou Bee Gees a oba vokální party skvěle fungují. Na přiloženém DVD je pak šestice videoklipů, včetně toho k "100 Degrees", většinou se ale jedná o prostřihy natočené ve studiu nejenom během samotného vzniku této desky. Chybí však video ke stále aktuální singlovce "Every Day's Like Christmas".

Pokud jste viděli (alespoň ze záznamu) koncerty, které Kylie Minogue absolvovala od velkého třesku s "Light Years", moc dobře víte, že jí nedělá problém swing, jazzové variace a podobné hudební odskoky a těch se držela i na "Kylie Christmas". Její spontánnost v projevu dělá mnohé i na této nahrávce, vokálně nenatrefíte na žádné škobrtnutí, jen prvotní informace spíše mlžily. Ve výsledku tak vyšlo jedno z dalších vánočních alb, sice z těch lepších, ale dalo se z tohoto vypečeného záměru vytěžit mnohem více.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY