Elektroswingoví Mydy Rabycad svůj debut na "Glamtronic" překonali

15.12.2015 09:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Elektroswing je u nás zatím neprobádanou půdou. To se svou druhou deskou "Glamtronic" snaží změnit pražská skupina Mydy Rabycad. Za svou krátkou tříletou kariéru stačila vydat již dvě desky a zatímco ta první byla spíš zkušební, novinka je již propracovaným dílem, kvalitou přesahující naše hranice.
7/10

Mydy Rabycad - Glamtronic

Skladby: Dont Play This Song, Good Times, Darling, Be True, Ready To Stay, I Got A Man, Until The Morning, Trance, Belly Button Nation, Dance Live Scream Shout, Dreamland Of Mine
Vydáno: 19.3.2015
Celkový čas: 39:57
Vydavatel: Indies Scope Records
Je to již nějaký ten pátek, co Mydy Rabycad vydali druhou desku "Glamtronic", ale je škoda si jejich zajímavý styl nepřipomenout. Své druhé studiové dílo vydali v březnu prostřednictvím crowdfundingové kampaně na serveru Hithit.cz. Tam se jim povedlo vybrat slušných sedmdesát pět tisíc korun. A fanoušci mohli být spokojeni - Mydy Rabycad odvedli dobrou práci a na "Glamtronic" si dali skutečně záležet.

Stále aktuální novinka je plná ryzího elektroswingu, kterému vévodí zpěv rusovlasé divošky Žofie Dařbujánové. Té je teprve dvacet let a nad jejím výkonem se vzhledem k věku musí jen smeknout. Právě ona dává celé kapele typickou tvář, pod kterou si představíte pražskou značku Mydy Rabycad. Ale abychom nekřivdili zbytku osazenstva. Ostatní tři členové jsou instrumentálně velmi zdatní a umí skvěle zachytit náladu tohoto moderního sub-žánru.

Bohužel i přes své nepopiratelné kvality je tahle pražská parta silnější naživo. Některé skladby zní studiově chladněji, chybí jim emoce, které během živého vystoupení umí kapela prodat daleko lépe. Například taková "Until The Morning" je naživo naprostá paráda, při které nelze netančit, ale ze studia to nemá ty správné grády. Podobně je na tom i "Trance" či úvodní "Dont Play This Song". Naopak "I Got A Man" strhne v jakékoliv formě a lze ji zařadit mezi největší hity kapely.

V popředí hudby Mydy Rabycad jsou celkem nepřekvapivě syntezátory a elektronika všeobecně. Rytmická sekce je spíš v ústraní a dělá zbytku produkce křoví. Silnou devízou jsou i doprovodné vokály, jež v nejsilnějších momentech mají schopnost strhnout. Potěší i filmová nálada, kterou je nejvíce načichlá luxusní "Dance Live Scream Shout". Že nechybí mladé formaci ani smysl pro humor, muzikanti dokázali v písni "Button Nation" s úsměvným textem.

Zatímco rychle spíchnutý debut "Let Your Body Move", který prý vznikl během jediného týdne, byl čistou reakcí na ve světe stále populárnější elektroswing, jeho nástupce je už dospělejší, promyšlenější a kapela si zde vytvořila svou vlastní tvář. "Glamtronic" už není pouhým produktem fanouškovského nadšení elektroswingem, ale svébytným autorským dílem, který má šanci uspět i v zahraniční konkurenci. Ale pravdou stále zůstává, že Mydy Rabycad zní stejně nejlépe naživo. Tam si přece jen lépe zatrsáte na tuhle energickou taneční hudbu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY