Balthazar v MeetFactory odehráli velmi zábavný koncert

04.12.2015 11:50 - Jaroslav Hrách | foto: facebook.com/MeetFactory @ Bartosz Świerszczek

Minulý týden u nás vystoupila belgická indierocková kapela Balthazar. Zavítala do pražského MeetFactory a představila naživo svou letošní desku "Thin Walls". Nezapomněla však ani na staré hity. Celý večer se nesl v příjemné atmosféře, kterou si publikum patřičně užilo.

Live: Balthazar

místo: MeetFactory, Praha
datum: 26. listopadu 2015
setlist: Decency, Then What, Leipzig, The Boatman, Nightclub, Wait Any Longer, The Oldest of Sisters, The Man Who Owns the Place, Fifteen Floors, I Looked For You, Bunker, Last Call, Blood Like Wine, Any Suggestion, True Love, Sinking Ship, Do Not Claim Them Anymore

Balthazar, MeetFactory, Praha, 26.11.2015
© facebook.com/MeetFactory @ Bartosz Świerszczek
Po zdařilém předskakování britským Editors, sólovém koncertu a účasti na festivalu Nouvelle Prague se k nám opět vrátili belgičtí indierockeři Balthazar. Za pouhé dva roky si u nás stihli vybudovat velmi dobré jméno a získat celkem slušný počet fanoušků. To bylo vidět i během vystoupení z minulého čtvrtka, kde se jim podařilo úspěšně zaplnit prostory bývalé smíchovské továrny MeetFactory. Asi tomu napomohl i fakt, že vstupenka na koncert kapely, jež se u nás těší takové oblibě, stála pouhých 250 Kč, vždyť to je skoro zadarmo!

Balthazar vynikají v líbivých melodiích, jež se nesou v pohodové a často pozitivní náladě. Vedle kytar využívají housle, které z jejich hudby dělají víc než jen tuctovou indie kytarovku. Občas to sice trochu přehánějí se sborovým zpěvem, kvůli kterému se mi jejich hudba zdá až příliš podbízivá, ale nemůžu říct, že by mi to u nich nějak výrazně vadilo. Naživo je to pro ně spíš plus, kterého jsou si vědomi.

Balthazar, MeetFactory, Praha, 26.11.2015
© facebook.com/MeetFactory
Své vystoupení zahájili stejně, jako začíná jejich poslední vydaná deska "Thin Walls", tedy skladbou "Decency", jež disponuje plíživou melodií a skvělým houslovým intrem. Hudebníci nelenili a hned po ní naskočili na lehce svižnější skladbu "Then What". Inu, Balthazar už od samého začátku nasadili laťku vysoko a neměli v úmyslu ji snižovat.

Pětice hudebníků byla na pódiu výborně sehraná, Maarten a Jinte se zdatně střídali u mikrofonu, Patricia se svou hrou na housle či pozdější hrou na klávesy dodala celému vystoupení jiskru. Ovšem i zbývající členové během večera dostali patřičnou pozornost.

Balthazar, MeetFactory, Praha, 26.11.2015
© facebook.com/MeetFactory @ Bartosz Świerszczek
Podle odezvy publika jsem usoudil, že mnoho návštěvníků čekalo na song "Fifteen Floors", který je na desce zábavný svou pestrostí. Naživo ovšem vynikl ještě daleko lépe a předčil všechna očekávání. Po "Last Call" to vypadalo, že bude konec, ale dostalo se samozřejmě i na přídavek. Ne tak ledajaký, skupině se evidentně nechtělo končit, takže pokračovali ve svém vystoupení následujících dalších dvacet minut. Dočkali jsme se tak i skvělé skladby "True Love" s perfektně teatrálním refrénem, který ještě navíc umocňovalo správně načasované a zvolené osvětlení. Dokonce i ozvučení celého koncertu bylo v porovnání s jinými koncerty velmi dobře zvládnuté.

Čtvrteční večer v MeetFactory s belgickými Balthazar měl spád. Kapele nedocházel dech, stejně tak publiku, které se dobře bavilo a po skončení vypadalo spokojeně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY