shop.musicserver.cz
Fear Factory, MeetFactory, Praha, 30. 11. 2015

Fear Factory v MeetFactory ukázali, jak pracují stroje

Vydáno: 01.12.2015 14:31 v sekci Naživo - Matěj Bílý | foto: Tereza Váchová / musicserver.cz

Fear Factory se rozhodli následovat zástupy kapel, které na výročí vydání svých významných nahrávek objedou svět se vzpomínkovým turné a inkriminovaný materiál přehrají kompletně živě. V tomto případě padla volba na legendární počin "Demanufacture", který přišel na svět již před dvaceti lety.

Live: Fear Factory

support: Once Human, Dead Label
místo: MeetFactory, Praha
datum: 30. listopadu 2015
setlist: Demanufacture, Self Bias Resistor, Zero Signal, Replica, New Breed, Dog Day Sunrise, Body Hammer, Flashpoint, H-K (Hunter-Killer), Pisschrist, A Therapy for Pain, Shock, Edgecrusher, Soul Hacker, Dielectric, Regenerate, Martyr

Americká parta okolo Dina Cazarese a Burtona C. Bella neopomněla v rámci aktuární koncertní šňůry zavítat do české metropole. Měli jsme štěstí, jelikož vystoupení, kterému asistovaly dvě předkapely, se celkově velice vydařilo.

Jako první se na prkna vyšvihli Dead Label z Irska. Trojice se prezentovala houpavým metalcorem s občasnými výpady do deathmetalových rejstříků. Jako v případě mnoha současných nových kapel byla ke slyšení řemeslně slušná práce, formace však postrádala výraznější prvek, který by ji odlišil a posluchači zaryl hlouběji do povědomí. Situaci v tomto ohledu nezachránila ani mocně pařící Claire Percival za bicí soupravou.

Fear Factory, Roxy, Praha, 6.12.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
O stupeň více zatopili pod kotlem američtí melodic-deathmetalisté Once Human. Kdo čekal, že prim bude hrát kytarista Logan Mader (ex-Soulfly, ex-Machine Head), byl rychle vyveden z omylu. Pódium totiž ovládla především Laurent Hart za mikrofonem. Tato vyzáblá dívčina vládne záviděníhodným řevem a energickým projevem. Vydatně ji navíc podpořily slušné výkony bicmana Dillona Trollopea a sólového kytaristy Skylera Howrena. Ačkoliv kapela nepůsobí na scéně dlouho, bylo vidět, že publikum skladby z letošního debutu "The Life I Remember" zná a v průběhu setu se začalo řádně hýbat. Maderova parta každopádně zanechala obstojný dojem a nebude marné sledovat, zda se její hudební projev časem více vyprofiluje.

Drtivá většina lidí ale v pondělní večer dorazila na Fear Factory, čemuž odpovídalo bouřlivé přijetí kapely i vlajky skalních fans v prvních řadách připravené speciálně pro tuto akci. Setlist žádné velké překvapení skrývat nemohl, takže se všichni naladili na vlnu výše uvedené desky, kterou pravděpodobně znají nazpaměť.

Fear Factory, Roxy, Praha, 6.12.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Koncerty Fear Factory v posledních letech vykazují - alespoň po instrumentální stránce - stabilní kvalitu. Dino ze své sedmi, resp. osmistrunné kytary dokáže vždy vykouzlit vpravdě vraždící zvuk a Mike Heller se vcelku pevně a s přehledem zabydlel na bicí sesli. Souhra kytary a kopáků v sekaných riffech jim i nyní fungovala na výbornou. Vše korunovala účelně nazvučená basa zkušeného Tonyho Campose (Ministry, ex-Soulfly, ex-Possessed)

Problémem bývá forma či lépe řečeno pěvecké schopnosti frontmana. Burton sice screamy a growling zvládá se značným přehledem, v čistých partech se ale naopak znatelně trápí. Občas se jedná o takový marasmus, že potrápí i sluchovody publika. Tentokrát se však vokalista se svým úkolem popasoval lépe, než bývá zvykem. Těžko říct, nakolik si v čistých zpěvech vypomáhal playbackem jako v minulosti, ale chyby nevyznívaly rozhodně nijak extrémně. Ano, nelze říct, že by Burton oplýval nějakou pěveckou jistotou, avšak až na pár momentů nepředstavoval silně rušivý element.

Fear Factory, Roxy, Praha, 6.12.2012
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Zaplněná MeetFactory si tak mohla vychutnávat industriální jízdu, kdy kapela tlačila jako skvěle seřízená výrobní linka. Největší ohlas sklidila pochopitelně hitovka "Replica" ze vzpomínaného dvě desetiletí starého alba, ale nezapadl ani nový materiál, který kapela přidala, aby bouřícímu kotli naservírovala poctivých devadesát minut metalové nálože. Dostalo se tak i na pecky z aktuální placky "Genexus", které možná nemají onen inovativní náboj, ale drží si velmi vysoký standard. Živě tento materiál vyzněl snad ještě o poznání lépe než ve studiovém podání. Vystoupení tak patřilo k tomu nejlepšímu, co Fear Factory v Česku předvedli, což platí o setlistu i provedení.

Výborný dojem z celé akce podtrhl v neposlední řadě více než slušný zvuk, který provázel všechny tři kapely. Kéž by toto bylo standardem. Nezbývá tedy, než se těšit na další setkání s Fear Factory. Nebudeme muset čekat dlouho. Jak Dino publiku prozradil, spolu se svými kumpány totiž vystoupí na příštím Brutal Assaultu.

NÁZORY
  • tak nevím, ale co se týče kvality zvuku FF, tak... (sakra, 01.12.2015 17:28) Reagovat

    tak nevím, ale co se týče kvality zvuku FF, tak mi to přišlo hodně špatné, vše slité v jeden celek. Once Human zněli ok...

    • Re: tak nevím, ale co se týče kvality zvuku FF, tak... (Aleš, 01.12.2015 19:59) Reagovat

      Vidíš za mě to bylo přesně naopak, Once Human jedna velká přeřvaná zvuková koule, na FF o poznání lepší, ne ideální,ale podle mě znatelně lepší......

      • Re: tak nevím, ale co se týče kvality zvuku FF, tak... (Matěj Bílý, 01.12.2015 23:01) Reagovat

        Po sále jsem se snažil chodit, protože pozice je vždy důležitý faktor. Uprostřed sloupořadí byl podle mě zvuk hodně povedený, ale též např. vpředu na straně. Bylo to hodně nahlas, se špuntama supr, ale pro udělání si obrazu jsem několik songů dal i bez nich - taky OK. U FF zanikaly čisté vokály. Burotn občas nestíhal s dechem a obecně do toho nedával takovou intenzitu. Bicí a kytara ale tepaly, jak měly, za tím si stojím.

  • Matěj:Souhlas, taky jsem se po sálu trochu toula... (Krakatice, 02.12.2015 11:57) Reagovat

    Matěj:Souhlas, taky jsem se po sálu trochu toulala a zvuk se dost lišil. Jinak chválím pořadatele, že se nehulilo přímo na place.

    • Re: Matěj:Souhlas, taky jsem se po sálu trochu toula... (sakra, 02.12.2015 16:25) Reagovat

      A ještě k tomu nekouření v sále. Nejsem si jist jestli je lepší smrad z cigaret nebo smrad z lidí. Takhle jsem neustále unikal od lidí, kteří se nacpali nějakou cibulí a pořád mi krkali do obličeje. Prdy a pot nepočítaje. Smrad z cigaret tohle pěkně dokáže překrýt... :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Fear Factory v Praze obhájili změnu zpěváka (06.12.2023 18:53)
- Chystá se albová pocta skupině Rammstein. Její skladby předělali Front Line Assembly, Laibach nebo The 69 Eyes (08.07.2023 15:39)
- Nové desky 24/2021 - od Fear Factory přes Helloween po Styx (22.06.2021 08:30)
- Video: Polorozpadlí Fear Factory se vracejí. Akčním klipem k "Disruptor" ohlašují nové album (18.04.2021 13:57)
- Recenze: Combichrist přetavili zlobu a agresi do zábavné a různorodé desky "One Fire" (18.08.2019 12:30)
- Fear Factory představí v Praze legendární desku "Demanufacture" (23.11.2015 20:03)
- Nové desky pro 34. týden (23.08.2015 07:49)
- Fear Factory začali s nahráváním nové řadovky (15.11.2014 15:12)
- Fotogalerie: Devin Townsend a Fear Factory v obrazech (08.12.2012 16:44)
- Naživo: Zasnít se s Devinem a vzůru na šichtu do fabriky! (07.12.2012 13:12)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Paws Rush U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu