Epický a nadčasový je David Bowie v novince "Blackstar"

20.11.2015 12:42 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

A je to tady. David Bowie zveřejnil singl "Blackstar", první skladbu z jeho pětadvacátého stejnojmenného alba, které si nadělí 8. ledna ke svým šedesátým devátým narozeninám. Producent nahrávky Tony Visconti navzdory tajnůstkaření prozradil, že oproti předcházející řadovce "The Next Days" se bude jednat o avantgardněji pojatou kolekci písní. A jeho slova se naplňují už v první ochutnávce.

V "Černé hvězdě" se snoubí bowieowská klasika s odbočkou slavného chameleona k experimentování s elektronikou. První polovinu desetiminutového songu ovládají ambientní vokály a halucinogenní atmosféra, s průvodcovstvím decentního saxofonového partu se však sound pozvolna vydává vstříc svým kořenům, aby se nakonec s podporou futuristických back vokálů vše prolnulo do jednoho nadčasového celku.

Nebyl by to David Bowie, kdyby si nedal záležet na maximální obrazotvornosti videoklipu, který představil společně s novinkou. Na post režiséra krátkého filmu zvolil Johana Rencka, který je součástí týmu okolo seriálu "Breaking Bad", a s nímž se poznal při nedávné spolupráci na evropské kriminální sérii "The Last Panthers". Společně vysílají diváky na cestu do stísňujících končin vesmíru a na příběhu s religiózním podtextem demonstrují Bowieho lásku k divadelní performance. Je to okázalá a dechberoucí podívaná.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY