Adele je nadále zlatá v amerických singlech, Ellie Goulding brala bronz s deskou

18.11.2015 01:01 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Vedení singlů ani desek se neměnilo: Adele s "Hello" a Chris Stapleton s "Traveller" si vítězství zopakovali. Zpěvačka nově dosáhla dvojité platiny a jednoho z nejrychlejších dobytí rádií. Na bronzu mezi alby debutovala Ellie Goulding s "Delirium", dařilo se re-edicím The Beatles a Sama Smithe.
Adele - Hello
© facebook interpreta
SINGLY - Adele, pochopitelně, vede i po třetím týdnu a milníky přibývají. Tak například překonala už dvojitou platinu, když přidala dalších 480 tisíc downloadů k předchozím 635, respektive 1112 tisícům. "Hello" je teprve čtvrtou skladbou historie, která zaznamenala ve třech týdnech po sobě aspoň 400 tisíc stažení, po "Happy", "Blurred Lines" a "Somebody That I Used to Know".

Vedle vedení v Digital Songs zopakovala dominanci Streaming Songs, tentokrát s 44,7 miliony přehrání (pouze 6% ztráta), a nově navíc přidala i vítězství v Radio Songs. Dosáhla toho za čtyři týdny (rádia se počítají až do neděle, proto je tam singl o týden déle, když vyšel v pátek, kdy už byly downloady a streamy ukončené).

To znamená, že "Hello" je po 22 letech od "Dreamlover" Mariah Carey nejrychlejším singlem na vrcholu rádiové popularity. Tentokrát si jako Airplay Gainer polepšil o 37 % z šestky rovnou na zlatých 145 milionů impresí. Stejně velký skok na jedničku už předvedli pouze Jay-Z a Alicia Keys s "Empire State Of Mind" v roce 2009.

Pro zpěvačku to je čtvrtý rádiový šampión, po "Rolling In The Deep", "Someone Like You" a "Set Fire to the Rain", takže tedy všech singlech, které vyhrály i celkové pořadí. Mimochodem, deska "21" byla zrovna vyhlášena největším albem Billboard 200 všech dob v zajímavém speciálu Greatest of All Time.

A poslední statistika: "Hello" je teprve třetí písní, které se povedlo najednou vést Hot 100, Digital Songs, Streaming Songs, On-Demand Songs i Radio Songs, po "Fancy" Iggy Azaley a "Uptown Funk!" Marka Ronsona.

Co zbytek paběrkující první desítky? Drake s "Hotling Bling" nasbíral jen 24 milionů streamů a 104 tisíc downloadů, na druhou stranu mu jen o milion mu unikl triumf v rádiích.

Justin Bieber byl se "Sorry" Digital Gainer, s 18% nárůstem na 153 tisíc downloadů. Přidal 21,6 milionů streamů a v rádiích se dostal do Top 10 s 54 miliony. Justinův předchozí singl "What Do You Mean?" spadl na šestku, čtvrtý skončil The Weeknd a pátý tentokrát Shawn Mendes.

Fetty Wap si zpětně polepšil s "679" na sedmičku, Taylor Swift se z osmičky nehla a Meghan Trainor s "Like I'm Gonna Lose You" získala jednu pozici.

A protože Ariana Grande po debutovém týdnu s "Focus" opadla, do Top 10 se poprvé v kariéře dostala Elle King. Singl "Ex's & Oh's" přitom vyšel už téměř před rokem. Vedl už Alternative Songs a nyní pátým týdnem vede Hot Rock Songs. Elitní desítku tak s Meghan uzavírají dvě silné zpěvačky. Myšleno samozřejmě ve smyslu kvalitní a dobré, viz video.

V druhé desítce se dařilo dalším ženám, Alessia Cara si s debutem "Here" polepšila na jedenáctku, Selena Gomez s "Same Old Love" na čtrnáctku a Ellie Goulding s "On My Mind" na patnáctku.

Nejvyšší novinku měli Coldplay, "Adventure Of A Lifetime" odstartovalo na padesát pětce. Z dalších novinek lze jmenovat "History" One Direction (65), "WTF (Where They From)" Missy Elliott a Pharrella Williamse (91) a "My House" Flo Ridy (96).

    Top 10 - singly:
  1. Adele - Hello
  2. Drake - Hotline Bling
  3. Justin Bieber - Sorry
  4. The Weeknd - The Hills
  5. Shawn Mendes - Stitches
  6. Justin Bieber - What Do You Mean?
  7. Fetty Wap feat. Remy Boyz - 679
  8. Taylor Swift - Wildest Dreams
  9. Meghan Trainor feat. John Legend - Like I'm Gonna Lose You
  10. Elle King - Ex's & Oh's

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Chris Stapleton - Traveller
© facebook interpreta
DESKY - Minule se Chrisovi Stapletonovi podařil husarský kousek, když se stal prvním interpretem, který znovuvstoupil (re-entry) do žebříčku na první příčce, tedy že v předchozím týdnu nebyl v Billboard 200 a poté byl rovnou zlatý. Na vrcholu se mu zalíbilo a tak jej vyhlašujeme vítězem znovu. Přidal dalších 124 tisíc jednotek "Traveller".

Zatímco jeho country kolegyně Carrie Underwood po dvou týdnech na stříbru spadla na devítku, posledně bronzový Eric Church se vyškrábal na její předchozí pozici. Desce "Mr. Misunderstood" napočítali dalších 65 tisíc jednotek.

Posledně celou Top 3 okupovali samí country interpreti, poprvé po pěti letech, tentokrát jim však bronz utekl. Debutem týdne je totiž "Delirium" Ellie Goulding. Z 61 tisíc jednotek bylo 42 tisíc čistý prodej desky. Předchozí deska "Halcyon" dosáhla devítky.

Po The Weekndovi ale na pětce najdeme další country, a rovnou superstar Tima McGrawa. S pojmenováním čtrnácté řadovky "Damn Country Music" můžu jedině souhlasit. Pro zpěváka to je již sedmnácté Top 10 umístění.

Parádní re-entry máme na šestce. Re-edice "1" The Beatles zaznamenala 40 tisíc jednotek. Její součástí je také DVD či Bluray s precizně restaurovanými videoklipy. Ve zmiňovaném speciálu Greatest of All Time byli právě oni vyhlášení nejlepšími umělci všech dob.

První desítku uzavírá novinka Sary Bareilles "What’s Inside: Songs From Waitress". Na jedenáctce máme Sama Smithe díky re-edici "In The Lonely Hour", na třináctce debutují Little Mix s "Get Weird" a Grimes odstartovala s "Art Angels" na 36. příčce.

Příští týden se dočkáme rozuzlení velkého souboje malých (mladých) fanoušků Justina Biebera versus One Direction. Zatím to vypadá, že oba interpreti vyhrají na svých kontinentech. Kanaďan Bieber v USA s "Purpose" vypadá na 500+ tisíc jednotek, "Made In The A.M." bude mít méně, ale zase v rodné Británii asi vyhraje. S takovými čísly by to v USA byly dva největší debuty od roku 2007, kdy se proti sobě postavili Kanye West a 50 Cent.

A ta hlavní bomba přijde další týden. Už v pátek totiž začíná prodej "25" Adele (mimochodem dlouhé ukázky už leakly) a my se těšíme, že třeba budeme moct napsat, že prodala 2 miliony kusů!

    Top 10 - alba:
  1. Chris Stapleton - Traveller (124 tisíc jednotek, -30 %)
  2. Eric Church - Mr. Misunderstood (65, -14 %)
  3.  N Ellie Goulding - Delirium (61)
  4. The Weeknd - Beauty Behind The Madness (46, -6 %)
  5.  N Tim McGraw - Damn Country Music (43)
  6.  R The Beatles - 1 (40)
  7. ▼ Různí - Now That’s What I Call Music! 56 (38, -34 %)
  8. Fetty Wap - Fetty Wap (37, -7 %)
  9. Carrie Underwood - Storyteller (33, -59 %)
  10.  N Sara Bareilles - What's Inside: Songs From Waitress (30)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200 + TOP ALBUM SALES


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY