The Beatles jsou na kolekci "1" sice jen zrecyklovaní, přesto stoprocentní

14.01.2016 09:00 - Milan Menčík | foto: Universal Music

Vánoce jsou minulostí, obchodníci tak mají za sebou plodné období, kdy z kapes (nejen) hudebních fanoušků vytáhli spoustu peněz. Co ale ještě nabídnout od The Beatles, od kterých už vše vyšlo, včetně recenzovaného výběru? Stačí si vzít na pomoc ty nejmodernější technologie a je vystaráno.
10/10

The Beatles - 1 (reedice 2015)

Skladby: Love Me Do, From Me To You, She Loves You, I Want To Hold Your Hand, Can't Buy Me Love, A Hard Day's Night, I Feel Fine, Eight Days A Week, Ticket To Ride, Help!, Yesterday, Day Tripper, We Can Work It Out, Paperback Writer, Yellow Submarine, Eleanor Rigby, Penny Lane, All You Need Is Love, Hello, Goodbye, Lady Madonna, Hey Jude, Get Back, The Ballad Of John And Yoko, Something, Come Together, Let It Be, The Long And Winding Road. Tracklist CD i DVD je identický.
Vydáno: 06.11.2015
Celkový čas: cca 110 minut
Vydavatel: Universal
13. listopadu 2000 vyšla původní verze výběrového alba The Beatles "1" jako reakce na třicáté výročí rozpadu této legendární kapely. Na jeho výsledné podobě se v té době podíleli producent George Martin a tři žijící členové formace. Název reflektuje to, co se na desce nachází - prakticky všechny toppery skupiny ve Velké Británii a USA. Od té doby se prodalo přes třicet jedna milionů výlisků tohoto kompletu po celém světě. V domovské Velké Británii je šestým nejprodávanějším diskem 21. století. V Americe bylo "1" nejprodávanějším albem prvního desetiletí třetího tisíciletí.

Uběhlo dalších patnáct let a máme tu novou verzi legendární kompilace. Zvukovým producentem se stal syn George Martina - Giles Martin. Jako pravou ruku si přizval Sama Okella. Na celém projektu však pracoval celý tým osmnácti lidí a práci si dali opravdu důkladnou. Strávili stovky hodin dohledáváním, náročným čištěním, restaurováním a skenováním ve 4K z originálních promofilmů, zaznamenaných televizních pořadů a dalších důkladně vybraných videozáznamů, ze kterých vzešly hodiny materiálu. Fanoušci si je nyní mohou poprvé vychutnat ve zvuku 5.1 Dolby Digital a DTS HD surround audio mixech.

Další edice alba

Vyjma recenzovaného balíčku CD + DVD se dá album koupit v následujících edicích: samostatně na CD, samostatně na DVD, Blu-ray disku, v kombinaci CD + Blu-ray, 2 LP nebo jako "The Beatles 1+", který obsahuje všechny tyto nosiče a jako bonus knihu o sto dvaceti čtyřech stránkách.

DVD obsahuje videoklipy těch písní, které fanoušci najdou i na zmiňovaném CD. Většina z nich je notoricky známá, proto je zábavné a díky moderním technologiím také jednodušší všímat si detailů. V "A Hard Days Night" doplňuje povzbuzování fanoušků "Ringo, Ringo" i John Lennon, který při zpěvu této pecky působí po celou dobu velice jistě, na rozdíl od Paula McCartneyho. U "I Want To Hold Your Hand" má Lennon zase neskutečně vysoko svoji akustickou kytaru, skoro až pod bradou. The Beatles byli mimo jiné i partou kluků, kteří měli rádi legraci, takže si při "I Feel Fine" v jedné chvíli George Harrison prozpěvoval něco jiného, než znělo z playbacku, a Ringo Starr se neopíral do paliček bicích, ale šlapadel rotopedu.

V dalším obrazovém záznamu zase Paul McCartney musel zpívat "Help" i proto, aby se nezadusil umělým sněhem. "We Can Work It Out" zobrazuje Johna Lennona u harmonia ksichtícího se v průběhu předehry a úvodní sloky, kterou zpíval Paul. Patrně nejvíc vypovídající je sestřih vystoupení Beatles na baseballovém stadionu Shea v New York City. Beatlemánie naplno zaplavila Ameriku a policisté si na stadionu nestíhali zacpávat uši a odnášet omdlévající fanynky.

Doprovodné obrázky (videoklipy se jim v té době ještě opravdu říkat nedalo) tak ani při jisté statičnosti nenudí. Při "Yellow Submarine", mystické "Eleanor Rigby" (při jejím poslechu jsem si vzpomněl na Apocalypticu) či "Get Back" využili The Beatles animací, v nádherné Harrisonově "Something" představili svoje ženy, v "Penny Lane" zase dokázali, že umějí jezdit na koni. Jen ten závěr v podobě "Let It Be" a "The Long And Winding Road" (oba obrazové záznamy pocházejí z jedné session) působí jaksi posmutněle. Je na nich dobře vidět a cítit, že se éra kapely jako celku chýlí ke konci. Čtyři videa doplnili v bonusech svými komentáři i žijící členové Brouků - Paul McCartney a Ringo Starr.

Jestliže by si chtěl nějaký hudební sběratel doplnit svou sbírku o reprezentativní výběr The Beatles, je tento dvojdisk ta nejlepší volba. Stohy papíru byly popsány o jejich vlivu na celou pop music. Byli vždy o krok napřed prakticky ve všem a nepotřebovali k tomu ani žádnou extra muzikantskou virtuozitu. Geniální skladatelé, výteční zpěváci, charismatické osobnosti, které se posléze neztratily ani jako sólisté. Kdyby vydrželi jako jejich souputníci Rolling Stones (v "All You Need Is Love" je dobře vidět i tleskající Mick Jagger), kdoví, čeho všeho bychom se dočkali. A jestliže je tato kapela tou nejslavnější, nejvlivnější (a kdoví kolik nej by se jim ještě dalo přišít) a recenzovaný komplet výběrem toho nejlepšího, nelze dát jiné hodnocení jak plné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY