shop.musicserver.cz
Paul McCartney - Pipes Of Peace (Archive Collection)

Na zrevidované "Pipes Of Piece" vymáchal Paul McCartney jeden sáček čaje podruhé

Vydáno: 23.01.2016 08:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

V současné době tolik populární reedice starších nahrávek oprašují i dílo Paula McCartneyho. Nyní se dostaly už do osmdesátých let, konkrétně k následovníku slavné "Tug Of War" - tedy k desce "Pipes Of Piece". Jakým způsobem se McCartney popral s úspěchem předcházejícího alba?

6/10

Paul McCartney - Pipes Of Peace (Archive Collection)

Vydáno: 02.10.2015
Celkový čas: 39:03 + 32:55

Skladby: CD1: Pipes Of Peace, Say Say Say, The Other Me, Keep Under Cover, So Bad, The Man, Sweetest Little Show, Average Person, Hey Hey, Tug Of Peace, Through Our Love. CD2 Bonus disc - demos: Average Person (Demo), Keep Under Cover (Demo), Sweetest Little Show (Demo), It’s Not On (Demo), Simple As That (Demo), Say Say Say (New 2015 remix), Ode To A Kola Bear, Twice In A Lifetime, Christian Bop

Vydavatel: Universal

Když je něco úspěšného, je potřeba to zopakovat. Podobným krédem se řídí mnoho lidí, nejen těch, kteří pracují ve filmovém a hudebním průmyslu. Časté neúspěchy těch, kteří s podobně průhlednými pokusy narazili, je neodradily a v budoucnu asi ani neodradí. S jedním takovým nápadem přišel i Paul McCartney. Po veleúspěšném třetím sólovém albu "Tug Of War" se rozhodl natočit následující studiovku podle podobného mustru.

"Pipes Of Peace" tak má stejného producenta George Martina a rovněž jednoho hvězdného hosta. Stevieho Wondera vystřídal Michael Jackson, který spolu s Paulem napsal a nazpíval skladby "Say Say Say" a "The Man". Deska na tu předcházející navazuje i názvem a původně vyšla v roce 1983. Na CD se poprvé objevila o deset let později v rámci "The Paul McCartney Collection". Nyní byla opětovně zremasterována Alexem Whartonem a Samem Okellem ve studiích Abbey Road v rámci reedicí všech sólových McCartneyho alb, vycházejících tentokrát pod názvem "Paul McCartney Archive Collections".

Pojítek s předcházejícím dílem je však víc než jen ta dvě zmiňovaná. Figuruje zde i osoba bubeníka Ringo Starra, bývalého kytaristy kapely 10 cc Erica Stewarta a dalšího kytaristy Dannyho Lainea. Písně, které byly na desku umístěny, se nahrávaly během roku 1981 v rámci session k "Tug Of War". Vzhledem k tomu, že McCartney dával dohromady film "Give My Regards To Broad Street", vydání alba se posunulo až na říjen roku 1983.

Bonusové CD

Obsahuje především demoverze, syrové nahrávky skladeb, které se objevily i na finálním disku. Je zajímavé, že rozsahem jen málo zaostává za stopáží alba. Mimo demáčů se zde totiž nachází aktuální sedmiminutový remix hitu "Say Say Say", titulní song z filmu "Twice In A Lifetime", B-strana singlu "Say Say Say" s názvem "Ode To A Koala Bear" a skladba "Christian Bop".

Zvuk se však mnohem více přenesl do tehdy stále populárnějšího elektropopu. Klidné, maximálně střednětempé klávesové pasáže jsou na desce vyrušeny snad jen v případě hravé "Average Person" a lehce psychedelického tracku "Hey Hey", který obsahuje právě jen tato dvě slova.

Síla materiálu však rozhodně není taková jako v případě "Tug Of War". Opravdu výrazným hitem se stal hlavně duet s Michaelem Jacksonem "Say Say Say", který ve Velké Británii obsadil druhé místo hitparády a v USA šest týdnů žebříčku vévodil. Za velkou louží byl podobně úspěšný i titulní song a neztratila se ani balada "So Bad". To je však přece jenom docela málo právě v porovnání se stále dokola omílaným předchůdcem. Možná se na nahrávce projevil i fakt, že McCartney dělil síly mezi hudbu a zmiňovaný film.

V kontextu povšechné popové tvorby té doby je i přes jmenovaná fakta dílo víc jak nadprůměrné, v návaznosti na celkovou diskografii Paula McCartneyho však pokulhává. Za povšimnutí ovšem rozhodně stojí vizuální stránka kolekce. Nádherné fotografie, kresby a texty na luxusním křídovém papíře jsou faktem, nad nímž nejeden fanoušek a sběratel zavrní blahem.


NÁZORY
  • Dávam palec dole (Martin, 23.01.2016 17:42) Reagovat

    Suhlasim s recenziou, že sa jedna o jeden pytel, ktory bol dva razy vyšťavený

  • ?? (OHNOTHIMAGEN, 24.01.2016 18:01) Reagovat

    Panebože!

    "Po veleúspěšném třetím sólovém albu "Tug Of War" se rozhodl natočit následující studiovku podle podobného mustru."
    - vždyť to je lež jak prase. Paul začal točit obě desky najednou. Akorát že tu druhou ještě později upravoval a vydal ji zkrátka až na konci roku 1983. Rozhodně to není tak, že by se po úspěchu "Tug of War" rozhodl natočit její pokračování.

    Pan Menčík si mimochodem nevšiml, jak se deska jmenuje správně. (Už v recenzi "Tug of War" ji měl zkomolenou.) Tady pro sichr píše "peace" i "piece".

    A co třeba říct, že titulní dostala Grammy za nejlepší videoklip (ostatně opravdu povedený)? (Nevíme, že?)

    Ani zmínka o bonusovém DVD? Proč? (Že jsem deluxe edici nedostal k recenzi, není omluva.)

    Nejhorší je fakt, že i přes celkovou nemastnost neslanost "Pipes of Peace" byl v roce 1983 McCartney z bývalých The Beatles jediným, kdo ještě stál a třímal prapor skupinou před dvaceti lety rozevlátý: Lennon už nebyl naživu, přestože jeho posmrtně vydané počiny se objevovaly v žebříčcích. George se znechucen celým šoubyznysem pomalu stáhl do ústraní a věnoval se spíše starostem o vlastní filmovou společnost HandMade Films. Ringova tvorba se stala pro běžného většinového konzumenta takřka nezajímavou a on sám pokračoval v trendu, který nastoupil v druhé polovině sedmé dekády – probíjel se životem jako stárnoucí bonviván a člen mezinárodní smetánky s kladným vztahem k alkoholu.

    • Re: ?? (Petr, 25.01.2016 13:02) Reagovat

      No jo, kde jsou doby, kdy jsem četl fundované recenze Jirku Černého, Petra Doružku, či Mirka Tumu.

      • Re: ?? (john, 25.01.2016 17:56) Reagovat

        Súhlas, nás skutočných odbornikov už je mælo, bohužial. Aj ja už mám 71, ale stále prispievam svojimi nádzormi lebo viem, že moje komentáre sú velmi žiadané

  • Jo... (Anonym, 02.02.2016 13:01) Reagovat

    Jo

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Paul McCartney a Ringo Starr budou prý hostovat na chystané desce Rolling Stones (24.02.2023 17:03)
- Vzniká nový dokument o Paulu McCartneym. Pokryje zamlžené období po rozpadu Beatles (13.02.2023 16:33)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu