Na "Higher Truth" se Chris Cornell inspiroval těmi nejlepšími

03.12.2015 17:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Už na předcházejícím výtečném živém albu "Songbook", které bylo ve znamení pouze velkého hlasu a akustické kytary, naznačil Chris Cornell návrat zpět od experimentů s Timbalandem. A jeho čtvrtá sólová studiová nahrávka "Higher Truth" to jen potvrzuje.
8/10

Chris Cornell - Higher Truth

Skladby: Nearly Forgot My Broken Heart, Dead Wishes, Worried Moon, Before We Disappear, Through The Window, Josephine, Murderer Of Blue Skies, Higher Truth, Let Your Eyes Wander, Only These Words, Circling, Our Time In The Universe
Vydáno: 18.09.2015
Celkový čas: 49:17
Vydavatel: Universal
V roce 2009 přišel Chris Cornell s albem "Scream", jež skoro nikdo nepřijal. Jeden z nejlepších rockových zpěváků své generace, který se proslavil v Soundgarden, se na něm spojil s tanečním producentem Timbalandem a výsledkem byl nepochopený experiment označovaný i silnými slovy jako umělecká a komerční sebevražda. Chris pochopil, že tudy cesta nepovede, a od té doby absolvoval návrat Soundgarden na pódia i do nahrávacího studia. A nesmíme zapomenout na další podstatnou akci - Cornell byl hostujícím zpěvákem superkapely Mad Season na jejich velkolepém koncertu se Seattle Symphony.

Rozhodujícím impulsem k přístupu k nové tvorbě bylo turné jen s akustickou kytarou, jež je zachyceno na albu "Songbook". Zvuk akustických nástrojů Cornellovi učaroval natolik, že se stal typickým pro celé jeho nové album "Higher Truth". Spojení jeho mocného hlasu a průzračných aranží dopadlo výborně. Samozřejmě, nebylo by tomu tak bez silných melodií a citlivého producentského přínosu starého známého Brendana O’Briena.

Další ingrediencí přispívající k vyznění alba jsou inspirace u těch nejlepších, co vůbec v rockové hudbě (a zejména s akustickou kytarou) zářili. První singl "Nearly Forgot My Broken Heart" jasně evokuje Led Zeppelin, nevyhneme se zábleskům vzpomínek na The Beatles, Neila Younga, Jeffa Buckleyho, ale třeba i tichého a znovuobjeveného génia Nicka X. Jen závěrečná skladba se vymyká náladě alba - nepochybný hit "Our Time In The Universe" překvapuje svým tanečním rytmem, ostatně, na deluxe edici je tato píseň uvedena ještě v jednom remixu s výraznější basovou linkou.

"Higher Truth" ukazuje klidnější tvář Chrise Cornella, který jinak, jak dobře víme ze Soundgarden, dokáže svým hlasem bořit skály. Tady to není potřeba. Posloucháme skvělé písničky, v nichž není nutno nějak zvlášť tlačit na pilu. Cornell zde exceluje jako zpěvák i výrazný instrumentalista. Chvílemi připomíná středověkého potulného zpěváka s loutnou ("Through The Window", "Josephine", "Let Your Eyes Wonder") a pohádkového vypravěče ("Only These Words"), několik písní by se z fleku hodilo do titulků filmu ("Dead Wishes", "Before We Disappear").

Při poslechu kouzelné "Circling" se posluchač může nechat opájet mccartneyovskou lehkostí a je nepochybné, že i z hlediska autorského je Chris Cornell ve vrcholné formě. Na "Higher Truth" to prostě všechno do sebe dokonale zapadá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY