"Jaguár na krku" od Mandrage nenudí jako "Brouci", je ale dost paradoxní

06.11.2015 15:58 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Už 20. listopadu se na trhu s hudebními nosiči objeví novinka kapely Mandrage "Potmě jsou všechny kočky černý". Proto je ta správná chvíle k vypuštění videoklipu k druhému singlu "Jaguár na krku". V něm se členové formace Pepa Bolan, Vít Starý, Matyáš Vorda, Michal Faitl a František Bořík objevují v rolích bankovních lupičů. Ač spřádají plány v konspiračním skladu a připravují munici jako profesionální lupiči, o peníze ani zlaté cihly tentokrát nejde. "Celou výpravu podnikáme kvůli daleko cennější věci, již trezor banky ukrývá, stříbrné kytaře typu Jaguár. 'Jaguár na krku' je o legendární kytaře Fender Jaguar, vyráběné do roku 1975. Hráli na ni všichni od The Cure až po Nirvanu. Dá se však říct, že píseň je o lásce k hudbě a posedlosti jí," uvádí kapela celou věc na pravou míru.

S námětem k videu jim pomohl tým FilmHeroes, scénář napsal dvorní režisér kapely Tomáš Kasal a Michal Navrátil. Klip se natáčel jeden den v říjnu ve Vraném nad Vltavou a v prostorách bývalé živnostenské banky Ziba v Praze Na Příkopě, kam jezdí točit filmové štáby z celého světa.

"Prostor je opravdu monumentální, určený pro bonitní klientelu, už jen vidět ho zevnitř byl velký zážitek. Běžně se tam totiž normální smrtelník nedostane, točila se tam spousta hollywoodských trháků. Vůbec netušíme, co Tomáš Kasal musel udělat, že jsme tam směli i my, ale děkujeme mu za to. Zajímavé je, že den před námi v této bance natáčel Arnold Schwarzenegger," doplňují Mandrage.

Je velkým paradoxem, že song a video opěvují kytary, které se ze soundu kapely postupem času zcela vytrácejí. Nedá se říci, že by písnička nudila nebo byla udělaná nějakým způsobem špatně. Určitě není tak protivná a vlezlá jako předcházející "Brouci", taneční zvuk a kostýmy ve videoklipu dokonce hodně připomínají Daft Punk. Určitě se ale najde nemálo lidí, kteří při vzpomínce na začátky Mandrage a písně typu "Punk rock song" zamáčknou lítostí slzu v oku.

Mandrage novou desku podpoří jarním turné, které se zastaví v těchto městech:

26.2. Plzeň - Kulturní dům Peklo
27.2. Karlovy Vary - Lidový dům
4.3. Havlíčkův Brod - Kulturní dům Ostrov
9.3. Brno - Sono Centrum
10.3. Bratislava - Babylon
18.3. Ostrava - Dům kultury města Ostravy
19.3. Olomouc - S klub
23.3. Praha - Forum Karlín
25.3. Pardubice - Kulturní dům Hronovická
26.3. Sušice - Sokolovna Sušice
1.4. Ústí nad Orlicí - Kulturní dům
2.4. Frýdek Místek - Kulturní dům Frýdek
8.4. České Budějovice - Kulturní dům Vltava
9.4. Tábor - Hotel Palcát
15.4. Liberec - Dům kultury Liberec
16.4. Ústí nad Labem - Kulturní středisko města Ústí nad Labem



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY