Hodinu smrti prožívá Lenka Dusilová v klipu ke skladbě "Indiánky"

02.11.2015 17:25 - Veronika Ondečková | foto: Adam Holý

Stejně osobitě jako svou hudbu zpěvačka Lenka Dusilová pojímá i klipy, kterými ji doprovází. Ceněné album "V hodině smrti", které vydala vloni na podzim, nedávno doplnila ambiciózním videem ke skladbě "Tětiva". Nyní na něj navazuje neméně velkorysým zpracováním písně "Indiánky".

Videoklip k téměř šestiminutovému úvodnímu tracku z nového alba se dočkal premiéry zhruba po roce od jeho ohlášení a vznikl za podpory crowdfundingové platformy Katalyzátor. Projektu se ujala dvojice Michal Matoušek a Martin Smékal, která se pyšní vítězstvím v celosvětové soutěži o nejlepší videoklip pro legendární britské Underworld.

Pro Lenku Dusilovou symbolicky realizovali její vlastní hodinu smrti v dějové lince, která se odehrává v druhé polovině jednadvacátého století a zasazená je do upraveného prostředí zámku Duchcov. "V klipu cestujeme napříč časoprostorem a vůbec se tak porůznu dotýkáme určitého kvanta fyzikálních a spirituálních konceptů. Lenka zde existuje ve třech verzích, rozdílných věkem. Je jí zároveň 79, 38 i 6 let. Ač klip pojednává o momentu smrti, je to svým způsobem veskrze optimistická záležitost,“ komentuje své dílo Matoušek.

Skličující atmosféru umocňují detailní záběry na vyhasínající tvář féměř osmdesátileté Lenky, o jejíž maximálně realistické provedení se postarali speciální maskéři z týmu FX Creator. Výsledkem je jeden z mála videoklipů schopných samostatného uměleckého života, které v tuzemském prostředí za poslední dobu vznikly.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY