Béla Fleck vystoupí se svou ženou Abigail i v Praze

03.11.2015 10:58 - Markéta Bínová | foto: Amanda Kowalski

Světově uznávaný americký banjista a skladatel Béla Fleck vystupuje se svou ženou, rovněž skvělou banjistkou a zpěvačkou, Abigail Washburn již dlouho, nicméně až letos spolu jedou společné turné, během něhož zavítají i do České republiky. V pražském Paláci Akropolis se na tuto dvojici můžete těšit již tento týden, v sobotu 7.11. od 19.30 hodin. Vstupenky zakoupíte v síti Ticketpro za 606 Kč.

Oba tito ostřílení hudebníci jsou zárukou kvality. Béla Fleck je známý pro svou inovativnost v hráčském umění a hru na banjo posunul mnohem dál, za hranice bluegrassu a folku. Za svou třicetiletou hudební kariéru spolupracoval se spoustou výborných muzikantů, mezi které patří Chick Corea, Rory Gallagher, McCoy Tyner, Jorma Kaukonen nebo Victor Wooten. S posledně jmenovaným spolupracuje i dodnes prostřednictvím projektu Flecktones, založeném již v roce 1988 a zaměřujícím se převážně na instrumentální muziku, bluegrass, fusion a post-bob. Béla Fleck působil také v mnoha uskupeních hrajících klasickou hudbu, jazz nebo world music.

Kdo již na Fleckovi byl, třeba se zmiňovanými Fleckstones, následující koncert určitě ocení jako zpestření. Hra tohoto hudebníka ve spojení s Abigail totiž dostává zase nový rozměr. Abigail Washburn je nejen výborná hráčka na banjo, ale i zpěvačka, skladatelka, charismatická osobnost a zároveň experimentátorka na poli staré americké hudby, používající starou, velmi specifickou slapovou techniku. Abigail vždy velmi ráda cestovala a má úzký vztah k čínskému jazyku, který můžete zaznamenat na jejích vystoupeních. Je rovněž členem Sparrow Quartet spolu se svým mužem, se kterým má mimochodem syna Juna. Ten byl částečně také motivací ke společnému turné, jako rodina tak spolu mohou trávit mnohem více času.

Pokud jste si řekli, že banjo není to pravé ořechové, co byste rádi na koncertě slyšeli, vězte, že po živém vystoupení těchto dvou muzikantů můžete názor lehce změnit. Hudební žánry jsou skutečně živé a navzájem se mohou prolínat, čehož je důkazem právě tato dvojice. Spojení jednoho z nejvýznamnějších banjistů dnešní doby a kouzelné hudební experimentátorky může být pro tento podzim vaše šťastná volba. Těšme se tedy, co nám tento pár na začátku listopadu nabídne.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY