shop.musicserver.cz
Tonya Graves - Texty jsou pro mě důležité. Díky nim něco cítím

Tonya Graves - Texty jsou pro mě důležité. Díky nim něco cítím

Vydáno: 26.11.2015 08:00 v sekci Rozhovory - Karolína Stránská | foto: facebook interpreta

Před nedávnem vyšlo druhé sólové album Tonyi Graves. Svou novou desku pojmenovala "Back To Blues", neboť se jedná jak o návrat k jejím hudebním počátkům, tak o jistou oslavu základů moderní hudby. Nejen o ní jsme měli šanci si s Tonyou v našem rozhovoru popovídat.

V půlce října vám vyšlo album "Back To Blues", které je vaším již druhým sólovým počinem. Samozřejmě se od vašeho prvního alba liší tím, že je coverové. Co bylo nejsložitější při jeho přípravě?

Nejsložitější bylo, jaké písničky vybrat. Až do jara jsem netušila, že bude bluesové. Koncem minulého roku jsem jen věděla, že chci nahrát album coverů a vybrat písně různých žanrů. Poté, když zemřel BB King, jsem se rozhodla, že celá deska bude bluesová. Některé písničky jsem ze setu vyřadila až po jejich nahrání, protože jsem zjistila, že jako blues nefungují na sto procent. Bylo dobré, že jsme měli více písniček, než je jich ve výběru.

Rozhodla jste se tedy nahrát blues album, abyste vzdala hold BB Kingovi?

Když umřel, pro mě to byl konec éry. Byl pro mě posledním velkým bluesmanem. Když už jsem konečně měla písničky, tak mi trvalo asi další dva měsíce, než jsem album dokončila.

Je něco co se mezi těch deset skladeb nedostalo?

Myslím si, že ty skladby, co jsou zde uvedené, jsou ty správné.

Tonya Graves

Od února 1995 žije v Praze, kde se jako zpěvačka zvládající blues, rock, pop i funk trvale usídlila na české hudební scéně. Střídavě působila v kapelách Luboš Andršt Blues Band, Liquid Harmony, Tonny Blues Band či Monkey Business. V letech 1996-2004 získala s Liquid Harmony a Monkey Business celkem jedenáct nominací v nejrůznějších kategoriích a čtyři vítězství. Je držitelkou šesti výročních cen Akademie populární hudby Anděl a letos jí na podzim vyšla již druhá sólová deska.

"Back To Blues" je velice rozmanitou deskou. Nejen že zde najdeme skladby Etty James, ale také country zpěvačky Dolly Parton, která z tohoto davu vystupuje.

Písnička "Jolene", u té jsem věděla stoprocentně, že ta tam musí být. Vím, že je to country, ale country a blues, to jsou bratranci.

Blues přece jen není mainstreamový žánr, už vůbec ne na české hudební scéně. Měla jste nějaká očekávání, jak české publikum bude či nebude reagovat na ryze bluesový počin?

Já sama jsem byla překvapená, kolik lidí mi poskytlo pozitivní odezvu poté, co jsem oznámila, že pracuji na bluesové desce. S blues jsem začínala a určitě
Tonya Graves, rozhovor, Back To Blues
© Supraphon
existovala v té době parta lidí, která byla zklamaná, když jsem s ním přestala. Takže jsem samozřejmě čekala, že tenhle okruh lidí bude mít radost, že jsem se na chvíli k blues vrátila a že budou mít k dispozici album. Co jsem však nečekala, byla přízeň lidí, u kterých bych si nikdy neřekla, že budou mít blues rádi. A oni se na to dokonce těší. Lidé, kteří mě znají z pódií, ať už s Monkey Business či Liquid Harmony. Všechny tyto skupinky lidí se na to těší stejně. Zatím slyšeli jen skladbu "Hound Dog" a už se těší na zbytek desky. A to ani nemají rádi blues.

Tak už ho rádi mají.

Už jo, už jo. (smích) To jsem ráda. Důvod, proč jsem začala zpívat s Liquid Harmony, byl ten, že hráli hudbu, kterou jsem neznala a bylo to pro mě něco nového. S Monkey Business to byla opět neprobádaná oblast. Tohle ale doufám, že bude spíš nová zkušenost a nový zážitek pro lidi, kteří blues neznají a nebo ho považují za nějakou drnkačku.

Ono mezi lidmi panuje taková představa, že je blues melancholické a ucourané. Což však popírá vaše album. Z těch skladeb totiž sálá obrovská energie a je vidět, že blues jde dělat velice živě, ačkoliv texty můžou být občas teskné.

Texty mají také velký vliv na to, jaké skladby si vybírám. To je třeba případ právě "Jolene". Já miluju ty texty, jak komunikují a co ty písně chtějí sdílet. Pro mě jsou texty velmi důležité. Díky ním něco cítím.

Desku jste pokřtila 28.10. v Paláci Akropolis. Můžou se fanoušci těšit na další živá vystoupení?

Přesně měsíc po křtu, 28. listopadu, budu hrát na Bluesovém podzimku v Holešově. Moc jsem chtěla na festival Blues Alive, ale nestihla jsem to, bohužel. Byla jsem také pozvaná jako host na prosincové tour Support Lesbiens.

Když se ohlédnete zpět na nahrávání, která z deseti skladeb, ačkoliv jsou pro vás všechny srdcové záležitosti, vás nejvíc bavila? Kterou jste si nejvíc užívala?

Elvis byl zábavný. Byl tedy na provedení složitější, než jsem očekávala, ale jednoduchá nebyla žádná skladba. Kromě té "Jolene", samozřejmě, mě hodně překvapila "Meaning Of The Blues". Tu jsem původně na desce vůbec nechtěla. Zahrnout ji v desítce skladeb byl nápad producenta Lukáše Martínka. Musím říct, že všechny Lukášovy nápady byly v závěru dobré. Musí být, proto je to můj producent.

Na tomto projektu jste spolupracovala i s panem Pivcem, vynikajícím klavíristou. Jak probíhala spolupráce?

On je bohužel v New Yorku a byla to tedy spolupráce na dálku. Bylo to moc hezké, protože před patnácti lety jsme spolu hráli v jedné bluesové kapele ještě s Romanem Víchou. Právě Romana jsem k desce také chtěla přizvat, aby v určitých skladbách hostoval, ale bohužel neměl čas.

Už v předchozích rozhovorech jste zmiňovala, jak jste před dvaceti lety jamovala v hospodách a na základě navázaných přátelství si vás přizvaly kapely na svá vystoupení. Zachovává si bluesová komunita tuhle spontánnost?

Myslím si, že v bluesových komunitách vždycky panuje ta otevřenost. Každý, kdo si chce zajamovat, je vítán. Letos zemřel Stan The Man a uskutečnil se memoriál. Všichni, úplně všichni bluesmani dorazili zahrát pro Stana a bylo vidět, že ta soudržnost pořád panuje. Já myslím, že výhodou je, že mezi těmi bluesmany a jazzmany nepanuje žádná soutěživost či konkurence. Není tam takový boj o hlavní příčky hitparád a nahrávací smlouvy a stále tam především panuje ta radost ze hry.
Tonya Graves, rozhovor, Back To Blues
© Supraphon
Neumím si představit, že bych šla na nějaký koncert populární hudby a zeptala bych se, zda si s muzikanty můžu zazpívat. "Ne, tady jsem dneska hvězda já," řekli by. Takhle to u bluesmanů není. To je něco úplně jiného. Nedávno jsem byla v hospodě a byli tam nějací neznámí muzikanti a ten pocit byl srovnatelný s jakoukoliv jinou kapelou. Něco jsem si s nimi zazpívala a připomnělo mi to moje začátky. Jsem ráda, že to ještě stále existuje, i když to není tolik vidět. Jsem ráda, že jsem šla back to blues.

Teď bych otázkou trochu odbočila. V jednom ze starších rozhovorů jste přiznala, že si hudbu doma vůbec nepouštíte. Je to dáno vaší profesí?

Doma? Pff. (smích) Protože tu hudbu pořád slyším, tak doma mám ráda ticho. Já relaxuji tichem nebo koukáním na film. Hudbu ale samozřejmě miluju. Jednou ke mně přišel kamarád hudebník a začal mi pouštět různé hudební klipy a já mu po chvilce říkám: "Nezlob se, ale já nerada poslouchám hudbu doma. Nezlob se, ale doma ne." Pak jsme byli u něj doma, pouštěl mi jednu skladbu za druhou a divil se, že mi to nevadí. "Nejsem doma," řekla jsem mu.

Zmínila jste se, že ráda zkoušíte nové věci. Kdybyste tedy měla na další desce zabrousit do vámi neprobádaného žánru, který byste zvolila?

Mimo jiné mám známé, kteří hrají v nějakém hard-core punk uskupení a už mi psali, že bych si s nimi mohla zazpívat. Nevím, zda by to fungovalo, ale jsem vždycky otevřena novým zkušenostem.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Michal Prokop bilancuje. Kompilace "Čas je šťastnej lhář" ale nejde příliš do hloubky (29.11.2023 08:00)
- Nové desky 46/2023 - od Dolly Parton přes Plain White T's po Stevea Aokiho (22.11.2023 20:30)
- Naživo: Koncert k narozeninám Luboše Andršta byl čirou muzikanstkou radostí. Zahráli Peter Lipa, Energit i Michal Prokop (15.09.2023 21:08)
- Fotogalerie: Oslava nedožitých pětasedmdesátin Luboše Andršta v obrazech (15.09.2023 09:02)
- Nedožité pětasedmdesátiny Luboše Andršta připomenou v Lucerna Music Baru Michal Prokop, Peter Lipa a Energit (10.09.2023 11:54)
- Recenze: Obsahově hustá kompilace "Timeline 1971-2017" ukazuje mnoho kytarových tváří Luboše Andršta (09.09.2023 09:00)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)
- Michal Prokop a Monkey Business natočili hit Stevieho Wondera. Krásný ztráty Live prohlubují ducha spolupráce (15.07.2023 11:19)
- Audio: Dolly Parton rockerkou. Singl "World On Fire" předznamenává desku "Rockstar" (20.05.2023 17:02)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu