shop.musicserver.cz
Ryan Keen, Bob O'Keefe, Rock Café, 19.10.2015

Ryan Keen už není jen Sheeranův předskokan. Je to okouzlující osobnost a úchvatný kytarista

Vydáno: 22.10.2015 18:09 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Jožka Pošová

Čím menší očekávání, tím větší spokojenost, chtělo by se říci po pondělním večeru v pražském Rock Café. Jenže spokojenost je slabé slovo. Ryan Keen totiž odehrál koncert, jakých za rok zažijete jen pár. Z nenápadného, ale o to nezapomenutelnějšího večera vám přinášíme reportáž.

Live: Ryan Keen

místo: Rock Café, Praha
datum: 19. října 2015
support: Bob O'Keefe

Ryan Keen, Rock Café, Praha, 19.10.2015
© Jožka Pošová
Měli jste tam být. Jen co se z pódia odporoučel předskakující folkař Bob O'Keefe, jehož jinak poměrně slušné vystoupení pokazilo zamotání se do smyček v looperu a hlasitě konverzující publikum, které jeho výkon nezajímal, získal si sympatický folk-popový muzikant převážně náctileté dívčí obecenstvo pro sebe. Nedávný předskokan Eda Sheerana (nejen) v pražské Tipsport areně byl zahrnut pištěním a jekotem ještě před tím, než vůbec došel k mikrofonu. A když mu zhusta zaplněné Rock Café hlasitě aplaudovalo několikrát za sebou ještě v průběhu prvních písní, těžko se culícímu se Keenovi přepínalo zpět do vážného módu, který jeho písně potřebují.

Charismatický zpěvák ve svém repertoáru sice má jen samé pomalé písně, které by bez hlubšího zaposlouchání se mohly mainstreamovému posluchači častokrát připomenout variace na Sheeranovu baladu "Thinking Out Loud", avšak za velkou částí z nich se skrývají opravdu smutné příběhy. Během hodinu a půl trvajícího koncertu se muzikant například svěřil, že k "Aiming For The Sun", jeho vůbec první opravdové písni, jej inspirovalo úmrtí jeho mladého kamaráda na následky infarktu, že novinku "Maybe" napsal při sledování katastrof ve zprávách jako naději za lepší svět nebo že "Losing Game" je reakce na letošní smrt dvou blízkých lidí, kteří prohráli boj s rakovinou. V takových chvílích si uvědomíte, že za tou pěknou tvářičkou lehce připomínající mladého Justina Timberlakea se nachází umělec, který má co říct a své tvorbě umí dodat hloubku.

Ryan Keen, Rock Café, Praha, 19.10.2015
© Jožka Pošová
Navzdory občasné vážnosti jeho sdělení se ale večer nesl v ohromně přívětivé atmosféře - nasmáli jsme se přehršli situačních vtípků, společně si zazpívali a s velkou chutí a vděčností tleskali tak dlouho, dokud nás na nezávislém labelu vydávající zpěvák nezastavil.

Mohlo by se možná zdát, že sladký vokál a folk-popové písně budou jen pro čistě dívčí publikum, ale i když mužů bylo v davu méně, i oni měli na co koukat. Tak precizní, ba až takřka virtuózní hra na akustickou kytaru doplněná drobnými efekty se totiž jen tak nevidí. Umělec, kterému jste po pár minutách viseli na rtech, na svůj oblíbený nástroj hraje od dětských let a při pohledu na všechny ty techniky, které používal - od klasického vybrnkávání přes vyťukávání rytmu do těla nástroje až třeba po tapping vám často nezbylo než jednoduše žasnout. Možná to na večeru se nezúčastněného čtenáře může působit přehnaně, ale potkat se Keen s Johnem Butlerem, jistě by si měli o čem povídat.

Na to, že se muzikant na pódiu vyskytoval sám, je až obdivuhodné, kolik toho divákům nabídl. Dočkali jsme se k nepoznání změněnému coveru "Stay" od Rihanny, instrumentální verze "Fix You" od Coldplay, kterou si hrstka "těch, co vědí," zazpívala místo Ryana, a dokonce i jednoho bonusu uprostřed hromady nadšených, ale tiše se tetelících fanoušků, který si dal písničkář pěkně po Hansardovsku - unplugged.

A i když na folkové mistry ještě Ryan Keen i s přihlédnutím k jeho věku logicky ještě nemá, tak třeba takového George Ezru a jeho pražskou premiéru překonal rozdílem několika tříd. Byl to zkrátka mimořádný, nezapomenutelný večer v režii jednoho zdánlivě obyčejného kluka s kytarou a obrovským potenciálem. Snad u nás nebyl naposledy.

NÁZORY
  • Ryan Keen ~ Rock Café (Hanka, 23.10.2015 18:42) Reagovat

    Byla jsem součástí koncertu v Rock Café a myslím si, že Ryan je opravdu vyjímečný člověk. To jak jeho hlas byl líbezný a přitom tak jedinečný. To svědčí o tom, že je to báječný zpěvák s báječnými songy, které prozrazují něco víc o něm. Všechny jeho covery byli skvělé a krásné. Nejvíc mě zaujala píseň Love the way ( I can see the stars tonight, Tell me now, Now I love the way, How could I to my heart ). Moc jsem si koncert užila a doufám, že se s ním uvidím znovu a budu moci udělat novou fotku s ním po roce, pokud tu bude zrovna. Fan Hanka

  • Ryan (Stefanie, 23.10.2015 23:35) Reagovat

    Na koncert jsem se těšila od 12.2, kdy nám Ryan sdělil že na 100% přijede. V květnu oznámil data, v červnu jsme si koupili lístky, v 17h čekali, 20:30-21:07 vyslechli Boba a pak nervózně pokukovali kdy už přijde.
    Mrzí mě že jsem musela okřiknout hlouček lidí co se jen pár metrů ode mne bavili, když byl na podiu Bob. Neříkám že se všem musel líbit, ale trocha úcty a dobrého vychování prostě některým bytostem chybí.
    Ječela jsem, zpívala a tleskala, že jsem málem padala do mdlob. Možná to byl jen můj dojem, ale menší prostor a to že před námi zpíval již podruhé, učinilo koncert mnohem lepším a emotičnějším než v únoru. Po odehrání, trpělivě čekal, fotil se a promluvil s každým kdo měl zájem. Pár z nás (těch šílených) si dokonce pamatoval.
    Už se nemohu dočkat až bude jeho druhé album nahrané a o se v dubnu vydá zas na tour. Doufám že ČR bude hned mezi prvními zeměmi, které navštíví, popřípadě poslední a užije si zde, krásné prázdniny.
    Ještě bych ráda vzkázala všem, co si myslí že na jeho koncert chodí pouze pubertální dívky: uvědomte si, že na koncerty se chodí kvůli hudbě a tu neposloucháte očima. Stejně jako CDčka se nekupují pro to, aby člověk koukal, jak interpret vypadá...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)
- Naživo: Glen Hansard v Praze řval, šeptal i vyprávěl (15.11.2023 19:06)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Ed Sheeran zahraje v červenci 2024 v Česku. Pořadatelé Rock for People ho dovezou do Hradce (20.10.2023 09:34)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Mirai Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu