Jaroslav Uhlíř dokáže skládat legendární hity dětem i dospělým

08.10.2015 08:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Nedávno oslavil výběrovou deskou "Bláznivej kmet" jeho letitý souputník Karel Šíp sedmdesátku. Nyní se k němu přidává i Jaroslav Uhlíř. Ten své ohlédnutí za hudební kariérou vzal podstatně šířeji, takže na něj potřeboval disky dva. A rozhodně se nejedná o promrhaný prostor a čas.
8/10

Jaroslav Uhlíř - Dětem a dospělým / Dospělým a dětem

Skladby: Dětem a dospělým: Krávy, krávy (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Auta (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Barbora píše z tábora (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Angličtina (Zdeněk Svěrák), Vyňatá slova (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Zavolejte stráže (Dana Vávrová a Jiří Procházka z pohádky Ať žijí duchové), Píseň Leontýnky (Dana Vávrová z pohádky Ať žijí duchové), Hajný je lesa pán (Josef Bek a dětský sbor z filmové pohádky Ať žijí duchové), Každý den (Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský a dětský sbor z pohádky Ať žijí duchové), Dej cihlu k cihle (Dělání) (Ivana Andrlová a Jan Čenský z pohádky Princové jsou na draka), Kdyby se v komnatách (Ivana Andrlová z pohádky Princové jsou na draka), Je statisticky dokázáno (Petra Hrubcová z pohádky Princové jsou na draka), Dáme klukovi školy (Jiří Pecha, Jaroslava Kretschmerová, Jiří Lábus a sbor loupežníků z pohádky Lotrando a Zubejda), Pod dubem, za dubem (Jiří Lábus a sbor loupežníků z pohádky Lotrando a Zubejda), Nám se stalo něco překrásného (Barbora Seidlová a Jiří Strach z pohádky Lotrando a Zubejda), Když si tě, dívko, představím (Tomáš Klus z filmové pohádky Tři bratři), Zlatý voči (Berenika Kohoutová a Vojta Dyk z pohádky Láska rohatá), Voda, voděnka (Hana Ulrychová z pohádky S čerty nejsou žerty), Mléčný bar (Zdeněk Svěrák), Chválím tě země má (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák z filmu Kolja), Svátek zvířat (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Když se zamiluje kůň (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Trochu kočičí (Heidi Janků), Mravenčí ukolébavka (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Káča našla ptáče (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Stromy (Linda Gabrielová a Petra Hejzlarová), Babička je v posilovně (Lucie Tocháčková, Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Město na řece (Lucie Tocháčková), Není nutno (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák). Dospělým a dětem: Severní vítr (Jaroslav Uhlíř z filmu Vrchní prchni), Holubí dům (Jiří Schelinger), René, já a Rudolf (Jiří Schelinger), Jabloňový list (Jiří Schelinger), Píseň hajného a dcer (Waldemar Matuška, Jiří Korn, Milan Drobný, Jiří Schelinger, Jitka Zelenková, Olga Blechová a Hana Buštíková z filmu Trhák), Píseň pilota (Jiří Korn z filmu Trhák), Když sovy loví (Fredy Bittner), Elektrický valčík (Zdeněk Svěrák), Semiška (Jaroslav Uhlíř), Prelát (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Ať smolařům je hej (Jaroslav Uhlíř), Neplakej (Jaroslav Uhlíř), Hospůdka (Jaroslav Uhlíř), Prdlačka (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), V restauraci Na růžku (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Svatební valčík (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Vánoce na blátě (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Holky z právnické fakulty (Jaroslav Uhlíř, Karel Šíp a Karel Gott), Pomníčky (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Polykač mečů (Jaroslav Uhlíř a Jiří Suchý), Ani k stáru (Jaroslav Uhlíř z filmu Vratné láhve), Kluci, kluci s klukama (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), To je hezky (Karel Gott), Poslední nota (Jaroslav Uhlíř), Začínám končit (Jaroslav Uhlíř), Second hand (Jaroslav Uhlíř).
Vydáno: 11.09.2015
Celkový čas: 77:20 + 78:04
Vydavatel: Universal
Vlastně žádný český hudební skladatel nedokázal za posledních padesát let potěšit tolik dětských i dospělých uší. Jaroslav Uhlíř v sobě snoubí jednu velkou vzácnost. Dokáže psát chytlavé písničky pro děti, aniž by se je styděli poslouchat i dospělí, a naopak těm dospělým servíruje skladby natolik lehké a stravitelné, že je pochopí i děti. Na tomto faktu je postavena celá jeho tvorba a také proto se vydavatelství Universal rozhodlo vydat k jeho kulatinám disky rovnou dva - "Dětem a dospělým" a "Dospělým a dětem".

První slovo v názvu určuje, komu je daný disk věnován především. U toho dětského se gró točí kolem legendárního pořadu "Hodina zpěvu" a Uhlířovy pohádkové tvorby. Hitů pro ty nejmenší napsal nespočet a píše dál, jak je patrno z titulní skladby pohádky "Tři bratři", kterou pod názvem "Když si tě dívko představím" nazpíval Tomáš Klus.

Jaroslav Uhlíř - Dospělým a dětem
© facebook interpreta
Nemůžou chybět ani "Tři veteráni" a skladba "Není nutno", pohádka "Princové jsou na draka" je zde zastoupena dvěma opusy, neboť nejslavnější "Dělání" je zde ve verzi duetu Svěráka s Uhlířem, nikoli Ivany Andrlové s Janem Čenským. Postesknout se dá jen nad faktem, že tu chybí ještě jeden hit z této pohádky - "Hlupáku, najdu tě".

U druhého alba "Dospělým a dětem" zase základ tvoří písně, které Jaroslav Uhlíř napsal pro smetánku českého popu - Karla Gotta, Waldemara Matušku či Jiřího Schelingera, velmi mile ale zde působí z těch méně známých songů i příběh o ztracené botě "Semiška", hit z "Vratných lahví" "Ani k stáru" nebo Karlem Šípem zazpívané "Vánoce na blátě". Několikrát jsou zde obsaženy i písničky z televizního pořadu "Šaráda", které jsem na Šípově výběru dost postrádal. Je ale škoda, že namísto třináctisekundové znělky "Prdlačka" zde chybí například velmi zpěvná a melodická "Hymna feťáků".

To jsou však jen velmi drobné výtky celkově dobře udělanému a uchopenému ohlédnutí za kariérou Jaroslava Uhlíře. Jeho vklad do historie českého popu je málo doceněn v porovnání třeba s Karlem Svobodou či jinými hudebními skladateli. Schopnost napsat skladbu pro děti, která neurazí dospělé a ony samy si ji vyberou raději než cokoli od Maxim Turbulenc, je velmi potřebná. Není proto ani divu, že Jaroslav Uhlíř může bez obav vystupovat třeba i na rockových festivalech. Může si být jist, že "Holubí dům", "Není nutno", "Dělání", "Statistiku" či "To je hezky" (ve videoklipu je původní verze s bývalým zpěvákem Argemy Zbyňkem Horákem) si s ním budou halekat davy lidí od Šumavy až k Tatrám.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY