shop.musicserver.cz
Jaroslav Uhlíř - Dětem a dospělým / Dospělým a dětem

Jaroslav Uhlíř dokáže skládat legendární hity dětem i dospělým

Vydáno: 08.10.2015 08:30 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Nedávno oslavil výběrovou deskou "Bláznivej kmet" jeho letitý souputník Karel Šíp sedmdesátku. Nyní se k němu přidává i Jaroslav Uhlíř. Ten své ohlédnutí za hudební kariérou vzal podstatně šířeji, takže na něj potřeboval disky dva. A rozhodně se nejedná o promrhaný prostor a čas.

8/10

Jaroslav Uhlíř - Dětem a dospělým / Dospělým a dětem

Vydáno: 11.09.2015
Celkový čas: 77:20 + 78:04

Skladby: Dětem a dospělým: Krávy, krávy (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Auta (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Barbora píše z tábora (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Angličtina (Zdeněk Svěrák), Vyňatá slova (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Zavolejte stráže (Dana Vávrová a Jiří Procházka z pohádky Ať žijí duchové), Píseň Leontýnky (Dana Vávrová z pohádky Ať žijí duchové), Hajný je lesa pán (Josef Bek a dětský sbor z filmové pohádky Ať žijí duchové), Každý den (Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský a dětský sbor z pohádky Ať žijí duchové), Dej cihlu k cihle (Dělání) (Ivana Andrlová a Jan Čenský z pohádky Princové jsou na draka), Kdyby se v komnatách (Ivana Andrlová z pohádky Princové jsou na draka), Je statisticky dokázáno (Petra Hrubcová z pohádky Princové jsou na draka), Dáme klukovi školy (Jiří Pecha, Jaroslava Kretschmerová, Jiří Lábus a sbor loupežníků z pohádky Lotrando a Zubejda), Pod dubem, za dubem (Jiří Lábus a sbor loupežníků z pohádky Lotrando a Zubejda), Nám se stalo něco překrásného (Barbora Seidlová a Jiří Strach z pohádky Lotrando a Zubejda), Když si tě, dívko, představím (Tomáš Klus z filmové pohádky Tři bratři), Zlatý voči (Berenika Kohoutová a Vojta Dyk z pohádky Láska rohatá), Voda, voděnka (Hana Ulrychová z pohádky S čerty nejsou žerty), Mléčný bar (Zdeněk Svěrák), Chválím tě země má (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák z filmu Kolja), Svátek zvířat (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Když se zamiluje kůň (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Trochu kočičí (Heidi Janků), Mravenčí ukolébavka (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Káča našla ptáče (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), Stromy (Linda Gabrielová a Petra Hejzlarová), Babička je v posilovně (Lucie Tocháčková, Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Město na řece (Lucie Tocháčková), Není nutno (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák). Dospělým a dětem: Severní vítr (Jaroslav Uhlíř z filmu Vrchní prchni), Holubí dům (Jiří Schelinger), René, já a Rudolf (Jiří Schelinger), Jabloňový list (Jiří Schelinger), Píseň hajného a dcer (Waldemar Matuška, Jiří Korn, Milan Drobný, Jiří Schelinger, Jitka Zelenková, Olga Blechová a Hana Buštíková z filmu Trhák), Píseň pilota (Jiří Korn z filmu Trhák), Když sovy loví (Fredy Bittner), Elektrický valčík (Zdeněk Svěrák), Semiška (Jaroslav Uhlíř), Prelát (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Ať smolařům je hej (Jaroslav Uhlíř), Neplakej (Jaroslav Uhlíř), Hospůdka (Jaroslav Uhlíř), Prdlačka (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), V restauraci Na růžku (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Svatební valčík (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Vánoce na blátě (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Holky z právnické fakulty (Jaroslav Uhlíř, Karel Šíp a Karel Gott), Pomníčky (Jaroslav Uhlíř a Karel Šíp), Polykač mečů (Jaroslav Uhlíř a Jiří Suchý), Ani k stáru (Jaroslav Uhlíř z filmu Vratné láhve), Kluci, kluci s klukama (Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák), To je hezky (Karel Gott), Poslední nota (Jaroslav Uhlíř), Začínám končit (Jaroslav Uhlíř), Second hand (Jaroslav Uhlíř).

Vydavatel: Universal

Vlastně žádný český hudební skladatel nedokázal za posledních padesát let potěšit tolik dětských i dospělých uší. Jaroslav Uhlíř v sobě snoubí jednu velkou vzácnost. Dokáže psát chytlavé písničky pro děti, aniž by se je styděli poslouchat i dospělí, a naopak těm dospělým servíruje skladby natolik lehké a stravitelné, že je pochopí i děti. Na tomto faktu je postavena celá jeho tvorba a také proto se vydavatelství Universal rozhodlo vydat k jeho kulatinám disky rovnou dva - "Dětem a dospělým" a "Dospělým a dětem".

První slovo v názvu určuje, komu je daný disk věnován především. U toho dětského se gró točí kolem legendárního pořadu "Hodina zpěvu" a Uhlířovy pohádkové tvorby. Hitů pro ty nejmenší napsal nespočet a píše dál, jak je patrno z titulní skladby pohádky "Tři bratři", kterou pod názvem "Když si tě dívko představím" nazpíval Tomáš Klus.

Jaroslav Uhlíř - Dospělým a dětem
© facebook interpreta
Nemůžou chybět ani "Tři veteráni" a skladba "Není nutno", pohádka "Princové jsou na draka" je zde zastoupena dvěma opusy, neboť nejslavnější "Dělání" je zde ve verzi duetu Svěráka s Uhlířem, nikoli Ivany Andrlové s Janem Čenským. Postesknout se dá jen nad faktem, že tu chybí ještě jeden hit z této pohádky - "Hlupáku, najdu tě".

U druhého alba "Dospělým a dětem" zase základ tvoří písně, které Jaroslav Uhlíř napsal pro smetánku českého popu - Karla Gotta, Waldemara Matušku či Jiřího Schelingera, velmi mile ale zde působí z těch méně známých songů i příběh o ztracené botě "Semiška", hit z "Vratných lahví" "Ani k stáru" nebo Karlem Šípem zazpívané "Vánoce na blátě". Několikrát jsou zde obsaženy i písničky z televizního pořadu "Šaráda", které jsem na Šípově výběru dost postrádal. Je ale škoda, že namísto třináctisekundové znělky "Prdlačka" zde chybí například velmi zpěvná a melodická "Hymna feťáků".

To jsou však jen velmi drobné výtky celkově dobře udělanému a uchopenému ohlédnutí za kariérou Jaroslava Uhlíře. Jeho vklad do historie českého popu je málo doceněn v porovnání třeba s Karlem Svobodou či jinými hudebními skladateli. Schopnost napsat skladbu pro děti, která neurazí dospělé a ony samy si ji vyberou raději než cokoli od Maxim Turbulenc, je velmi potřebná. Není proto ani divu, že Jaroslav Uhlíř může bez obav vystupovat třeba i na rockových festivalech. Může si být jist, že "Holubí dům", "Není nutno", "Dělání", "Statistiku" či "To je hezky" (ve videoklipu je původní verze s bývalým zpěvákem Argemy Zbyňkem Horákem) si s ním budou halekat davy lidí od Šumavy až k Tatrám.


NÁZORY
  • Vynikajuci clovek 9/10 (john, 08.10.2015 08:43) Reagovat

    Ja som si jeho piesne spieval s partnerom aj vsetkymi vnucencami- v piesnach je zivot, laska aj pravda kazdodennych dni. Tieto skladby su ludske, opravdove a stanu sa stalicami

  • Jsem nádraží (Radim, 09.10.2015 16:56) Reagovat

    Ta mi tam hodně chybí. :-(

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Daniel Vali z Maxim Turbulenc. Bylo mu pouhých 53 let (13.04.2024 17:00)
- Eponymní album Jiřího Schelingera, které ho dostalo na výsluní, právě vychází na vinylu (02.04.2024 17:37)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Dechberoucí život skladatele Karla Svobody představuje výpravná monografie "Žít" (14.11.2023 20:23)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Trojalbum "Láska bláznivá" přináší spolupráci Karlů Gotta a Svobody v kostce (25.05.2023 16:58)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Zemřel Milan Schelinger, bratr slavnějšího Jiřího (11.02.2023 09:48)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu