"Miro", Mekyho majstrštyk z Londýna

18.09.2015 08:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Když před třemi lety vydal Miro Žbirka EP "Made In Abbey Road", dalo se tušit, že se Meky do nejslavnějšího studia světa ještě vrátí. Stalo se a je z toho dvojalbum (jeden disk anglicky a druhý slovensky) pojmenované jednoduše "Miro".
9/10

Miro Žbirka - Miro

Skladby: English CD: Suddenly, All My Days, Following Rain, I’m With You, The Muse , Alive, Just You, Girl In The Middle, I’ve Got A Reason, Songs Made Out Of Love, Let Me Down Real Slow, What A Way To Go, That Thing Inside, Morning Sun,Evening Star, Fair Play / Slovak CD: Voľný deň, Nádej (Iba ty), Live, Plán, Aká si príťažlivá, Prišla z Londýna, Fair Play, Vianočná (O prímerí)
Vydáno: 18.09.2015
Celkový čas: 50:32 + 25:38
Vydavatel: Universal
Sesbírání celé diskografie Mira Žbirky do bílé krabice "Complete Box" v roce 2012 bylo krokem rekapitulačním, jenže neznamenalo ukončení hudební kariéry. Naopak, nové Žbirkovo dvojalbum "Miro" je možná jeho vrcholným dílem. Albem, k němuž celý svůj muzikantský život směřoval a které je definicí toho, co Meky umí nejlépe.

Přestože se na albu dají slyšet písně s jeho typickým rukopisem, jeden se nestačí potěšeně divit, jakými směry se ubírá skladatelova tvorba při jeho pátou dekádu trvající praxi. V kombinaci s texty Petea Browna, básníka a textaře, co psal i pro Cream, vznikly skladby, v nichž jsou často patrné melancholické spodní proudy, smutek, ale i smíření. Už v první písni "Suddenly" s krásnou kytarovou linkou Meky zpívá verše "a když je po všem, cítím se prázdný a sám" - ne že by něco podobného neznělo už před více než třiceti lety třeba v písni "Do člna".

Dvojice tvrdších hypnotický skladeb "All My Days" a "Following Rain" by se neztratila na McCartneyho albu "New", vokálně se Meky hezky ukazuje v duetu "The Muse", hitovost opět stvrzuje v "Girl In The Middle", až do sedmdesátých let se vrací v dynamických skladbách "Alive", "Songs Made Out Of Love" a "That Thing Inside"... Co skladba, to zmínka o něčem speciálním. Už zmíněný smutek útočí na srdeční komoru v "Just You", "What A Way To Go" a ve velmi působivé dvojici závěrečných balad "Morning Sun, Evening Star" a "Fair Play", již známé ze stejnojmenného filmu.

Miro po slovensky

Dovolím si brát druhý (něco přes pětadvacet minut trvající) disk se slovenskými texty jen jako příjemný bonus či jako dárek fanouškům, co spíše preferují Mekyho slovenštinu, nebo příležitost srovnat vyznění písní ve dvou různých a značně odlišných jazycích. A také možnost mít na nosiči Mekyho vánoční píseň "Vianočná (O prímerí)", která na prvním disku v angličtině není.

Je fascinující, jak Miro Žbirka ve svých letech (pardon) stále aktivně sleduje novou hudbu a ve spojení se svými kořeny v kultuře šedesátých let dokáže přicházet s novými nápady a nadšeně se muzikou baví. Spojuje v sobě také chlapeckou radost se zkušeností letitého muzikanta, plní si sny a dělá to velmi svědomitě, plně si vědom svého nepopiratelného odkazu. Nahrávání v Abbey Road není záležitost právě běžná.

Šance nahrávat ve skvělém studiu s britským producentem a místními špičkovými hráči jistě podnítila už tak mocný kreativní Mekyho potenciál. Genius loci Studia 2 v Abbey Road přispěl ke vzniku výborné kolekce, již směle můžeme považovat za Žbirkovo mistrovské dílo. S nadějným dovětkem v angličtině: The best is yet to come. Definitely maybe.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY