shop.musicserver.cz
Daniel Landa, Letiště Letňany, 12.9.2015

Daniel Landa na Velekoncertě představil svůj životopis bez příkras

Vydáno: 13.09.2015 12:00 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: ireport.cz

Praha je velkým koncertům zaslíbená. Strahovský stadion už nikoho hostit nemůže, a tak si domácí interpreti vybírají různé vhodné lokality k uspořádání obřích mejdanů. Kabáti dvakrát obsadili Vypich, Dan Landa ke svému Velekoncertu využil prostředí pražských Letňan.

Mnozí lidé se na vystoupení těšili, jiní se báli a našla se též spousta jedinců, kteří byli připraveni předem opovržlivě komentovat to, co se bude dít. Věděli dobře, že Daniel Landa jako málokdo jiný dokáže využít prostoru, kdy ví, že jeho řeči nikdo nevytrhne z kontextu, nepřekroutí a dostanou se k adresátovi přesně tak, jak byla vyřčena.

Ale vraťme se na úplný začátek programu. Šokující byl hned fakt, že k takové megaakci nevedlo v podstatě žádné značení. Ani v bezprostřední blízkosti letiště se nenašla jediná pidicedulka, která by ukazovala, kam se mají návštěvníci vydat a kde se vystoupení přesně bude konat.

Noid
© ireport.cz
Areál byl nakonec otevřen o hodinu dříve, než bylo původně plánováno, patrně z důvodů plynulého odbavování u turniketů. Výběr lokality se povedl na jedničku a také počasí vyšlo na výbornou. Roli předskokana dostal Landův kamarád z thai boxu Václav Noid Bárta. Ve druhé polovině října mu vychází druhé studiové album "Jedinej krok", z něho odprezentoval několik písní a nezapomněl ani na eponymní prvotinu.

Svalnatý sympaťák má však problém v tom, že jeho písně se v rádiích příliš nehrají, nejsou známé, a tak se mu jen těžko dařilo oslovit tak početné publikum. Proto si vzal na pomoc několik tanečnic. Neodpustil si však ani zlozvyk většiny předkapel, když už zhruba od poloviny svého setlistu začal diváky upozorňovat, kolik chybí odehrát do konce písniček, a pak se dočkají svého idolu. Tento fakt může působit i jako rezignace na to, pokusit se publikum oslovit, nebo dokonce strhnout na svou stranu.

Téměř hodinová přestávka před vystoupením hlavní hvězdy byla ovšem hodně zdlouhavá, opakující se reklamy otravné a několik lidí stojících od tří hodin na prudkém slunci zkolabovalo. Začátek Landova vystoupení přišel v okamžiku západu slunce. Deset minut po sedmé hodině večerní za zvuků Smetanovy "Vltavy" přišli na pódium členové filharmonie a dětského sboru. Po záznamu proslovu z turné "Vozová hradba" se z amplionů ozval fragment originálu dávné buditelské písně "Bývali Čechové", která otevírá i Landův aktuální počin "Žito", a on sám pokračoval v živém provedení ještě kdesi u svého karavanu s harmonikářem a klávesistou Kájou Maříkem. Poté už přišel s kapelou na pódium a prostřednictvím písní začal představovat své CV.

Landa velekoncert 1
© ireport.cz
Začal relativně novým songem "1968" z alba "Nigredo", který věnoval do nebes své mámě. Pokračování v sobě nesly skladby "Jó, ulice" a "Chcíply dobrý víly". Na rozdíl od let minulých se rozhodl neopomenout ani působení v kontroverzním Orlíku. Propoje mezi skladbami obstarávaly animace, doprovázené Landovými velmi otevřenými komentáři. Takto se diváci mohli dozvědět o jeho studování černé magie, skinheadských bitkách především v restauraci U Fleků, kde se potkávali s podobnými individui z východního Německa, i o tom, jak Landa poměrně zblízka právě při těchto půtkách pohlédl smrti do očí a uvědomil si, že tudy cesta nepůjde. "Valčík" pak představil jako popis pravého důvodu konce Orlíku, "Jen ať to sype" zase jako frustraci z obviňování a záměrného zaměňování templářského kříže s hákovým. To byl prý důvod, proč se dal na rallye.

Koncert neskutečně rychle ubíhal, kapela šlapala skvěle, obzvlášť Miloš Meier za bicími exceloval, a sám zpěvák na své poměry docela slušně intonoval. Samostatnou poznámku si zaslouží skvělý zvuk v průběhu celého večera. Kritizovat se však dají poměrně hustě používané vulgarismy v průběhu jeho proslovů, kdy v přítomnosti dětského sboru za zády neváhal použít i těch nejjadrnějších výrazů.

Landa velekoncert 2
© ireport.cz
Po necelých dvou hodinách byl ukončen základní set, ale už před ním Landa avizoval, že se vrátí. Proto se publikum moc nenamáhalo s vytleskáváním. Přídavek však stál za to, trval totiž víc jak půl hodiny. Zahájen byl "Protestsongem", při kterém publikum řádilo jak utržené ze řetězu a opentlen byl Landovým vyjádřením na téma problematiky imigrantů. Dle jeho názoru se totiž jedná o pouhý malinký fragment kolosální levárny, kdy je v zájmu někoho (viníka si logicky dosadí každý sám) rozdrobit Evropu do nejmenších dílečků, rozlámat sílu Evropské unie na drobty a udělat zde pořádný chaos. Do toho prý zapadá i fungování Islámského státu. Prosperita Evropy se někomu vůbec nehodí do krámu. Sám zpěvák byl vyzván k vyjádření mnoha žurnalisty i pořadateli různých anket, patrně se bál, že by však došlo opět ke špatné interpretaci, a proto využil až prostoru tohoto koncertu k veřejnému prezentování svých názorů.

Předposlední písní byla a capella odzpívaná (či spíše odeřvaná) husitská hymna "Ktož sú Boží bojovníci" a úplný závěr obstarala jedna z novinek.

Landu je potřeba brát s určitým nadhledem. Možná je všech těch Žit, kejklí a gibů až příliš, sám však říká, že hrdinou být nechce. Pouze si na něj hraje a snaží se navést lidi k tomu, aby se nenechali vést jako tupé stádo, ale sami se pokusili vzít osud do svých rukou. Leckdy to přehání, v části svých myšlenek však má také pravdu. Kritikům se nezavděčí nikdy, Orlík, skinheady a další věci mu budou na nos věšet věčně. Možná i proto trošku rezignoval na distancování se od minulosti a snaží se řešit budoucnost. Na podzim odjíždí do Afghánistánu, a jak sám tvrdí, možná se už nevrátí.

NÁZORY
  • Tak čo kolik tam bylo lidí ? (xoxo, 13.09.2015 12:06) Reagovat

    víte někdo ? :D

    • Re: Tak čo kolik tam bylo lidí ? (a, 13.09.2015 13:36) Reagovat

      36 000 nacku

      • Re: Tak čo kolik tam bylo lidí ? (Anonym, 13.09.2015 15:09) Reagovat

        Ty ale musíš být vypatlaný mozek viď ?

        • Re: Tak čo kolik tam bylo lidí ? (Anonym, 13.09.2015 21:27) Reagovat

          Ty jsi debil


          • Re: Tak čo kolik tam bylo lidí ? (Martin, 14.09.2015 00:07) Reagovat

            Anonym s výkřikem "Ty jsi debil" reaguje na příspěvek někoho s nickem a, který napsal něco o náccích nebo na někoho s nickem Anonym, který mu napsla, že je vypatlaný mozek??:-))) Tyhle diskuze mne fakt baví:-))))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bubeník Miloš Meier chystá s Drumming Syndrome nové EP a vyráží na turné (04.02.2024 17:41)
- Video: Mean Messiah zažehávají v klipu "Fire" plamen v temnotě a avizují nové album (15.11.2023 17:33)
- Rozhovory: Daniel Landa - Nejsem pánem múzy. Neumím vytlačit píseň na sílu (31.08.2023 18:00)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)
- Video: Daniel Landa má svou vlastní "Reality Show" (05.06.2023 11:16)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Daniel Landa našel tvůrčí múzu a vydává album "Minový pole" (31.05.2023 07:56)
- Apríl: O2 arena končí. Koncerty se přesouvají do Brna nebo Ostravy (01.04.2023 01:04)
- Video: Daniel Landa v klipu "Anička Malinová" vzdává hold hrdinům, lásce a svobodě (24.01.2022 10:53)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu